ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά – Λόφος Καστέλι: «Δεν απαγορεύεται η επένδυση στα κτήρια του Πολυτεχνείου» λέει η Λίνα Μενδώνη

«Δεν είναι δεσμευτικές οι χρήσεις που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων», είπε από το βήμα της Βουλής η Λίνα Μενδώνη, ξεσηκώνοντας νέο γύρο αντιδράσεων και την επένδυση στην περιοχή

Μη δεσμευτικές είναι, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι χρήσεις που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων για τα κτήρια στον λόφο Καστέλι, θέση που ενισχύει το σενάριο προώθησης όλων των ενεργειών, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανόλη Συντυχάκη, η υπουργός έθεσε το θέμα σε νέα βάση, προκαλώντας αντιδράσεις στα Χανιά, όπου μέχρι χθες όλοι ήλπιζαν πως, δεδομένων των δεσμεύσεων που υπαγόρευε το Γενικό Πολεοδομικό, δεν ήταν εύκολο να υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Belvedere. Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον λόφο Καστέλι, πάντως, υποστηρίζει ότι η κ. Μενδώνη απέκρυψε διάταξη που επί της ουσίας τοποθετεί τα πράγματα στην αρχική τους θέση. 

Μόλις πριν από 20 μέρες, με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης και την έγκριση από υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού εργασιών στα κτήρια, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χαζιράκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, έκανε σαφές ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων προβλέπει για τον λόφο Καστέλι χρήσεις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές και πάντως όχι χρήσεις σχετικές με κατοικία ή τουριστική εκμετάλλευση. Ξεκαθάρισε ο κ. Χαζιράκης ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορεί να προχωρήσει η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, η υπουργός Πολιτισμού δείχνει να στέλνει μήνυμα στη δημοτική Αρχή που ήδη έχει ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης των κτηρίων για κοινωφελείς σκοπούς και μόνο. Στην απάντησή της στον κ. Συντυχάκη από το βήμα της Βουλής η κ. Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως «η διαδικασία έγκρισης της μελέτης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει εγκριθεί. Κατά συνέπεια, οι προβλεπόμενες από το ισχύον ΓΠΣ χρήσεις γης δεν είναι δεσμευτικές». 

Σημείωσε δε ότι χρήσεις γης που ορίζονται κατά τις ειδικές διατάξεις των ΓΠΣ που εγκρίθηκαν πριν τη δημοσίευση του 2508/1997 είναι δεσμευτικές για τη διοίκηση μόνο στην περίπτωση που κατόπιν αυτών εγκρίθηκαν πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης ή ένταξης σύμφωνα με το ΓΠΣ. 

Σύμφωνα με την ίδια, με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού 13/3/2024 δίνεται άδεια δειγματοληψίας στο κτήριο, στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης των κτηρίων σε ξενοδοχείο Α’ τάξης. Αυτό που είναι δεσμευτικό, όπως διευκρίνισε η κ. Μενδώνη, είναι ότι, με βάση την κείμενη αρχαιολογική νομοθεσία, η οποιαδήποτε διαχείριση των ακινήτων μνημείων τον λόφο Καστέλι, για οποιονδήποτε σκοπό, οφείλει να διασφαλίζει την προστασία του μνημειακού κεφαλαίου της πόλης των Χανίων. 
Ο κ. Μανόλης Συντυχάκης στην ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού τόνισε ότι η πρόσφατη παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτηρίων στον λόφο Καστέλι έγινε για διευκόλυνση και προώθηση των επιχειρηματιών σχεδίων. 

Μη δεσμευτικές είναι, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι χρήσεις που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων για τα κτήρια στον λόφο Καστέλι, θέση που ενισχύει το σενάριο προώθησης όλων των ενεργειών, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή

«Η κοινωνία των Χανίων, χρόνια τώρα, αντιτίθεται μαχητικά στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για παράδοση σε ξενοδοχειακό όμιλο των χαρακτηρισμένων ως νεότερο μνημείο, με ΦΕΚ από το 2018, κτηρίων της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι Χανίων. Αφορά μια ιστορία 5.500 ετών, η οποία παραδίδεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στην κοινωνία των Χανίων», τόνισε απευθυνόμενος στην κ. Μενδώνη. 

Όπως υπενθύμισε ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΚΚΕ, στις 18 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με απόφασή του καταδίκασε απερίφραστα την αξιοποίηση των κτηρίων του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλι με εμπορευματικά κριτήρια. Εξάλλου και ο Δήμος Χανίων είχε απορρίψει από το 2021 αίτημα του Πολυτεχνείου Κρήτης για αλλαγή χρήσης των κτηρίων στον λόφο Καστέλι, ώστε να επιτραπεί η τουριστική αξιοποίησή τους.

Αιχμές κατά της Μενδώνη – «Η υπουργός διευκολύνει την ξενοδοχοποίηση των μνημείων» 

Η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον της για διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων, ενώ κάνει γνωστό ότι η διάταξη την οποία επικαλέστηκε η υπουργός έχει και συνέχεια, την οποία απέκρυψε. 

«Η Πρωτοβουλία μας εκφράζει την έκπληξη και τη βαθιά θλίψη της με τις απαντήσεις της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη σχετικά με τα μνημεία της πόλης στον λόφο Καστέλι. Το σκεπτικό της υπουργού στηρίχτηκε κυρίως στο ότι δεν είναι δεσμευτικό το ισχύον ΓΠΣ για τη δημόσια ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στην κορυφή του λόφου, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν είναι αληθές. 

Η κ. Μενδώνη παρέθεσε μόνο το πρώτο τμήμα της σχετικής παραγράφου, ενώ η παρ. 15 του άρθρου 51 του Ν. 4178 /2013 (με τις τελευταίες αλλαγές του από τον Ν. 5079/2023, άρθρο 30, παρ. 2) συμπληρώνεται ως εξής: «Η ως άνω αναθεώρηση του ΓΠΣ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/3/2024, διαφορετικά από 1η/4/2024 εφαρμόζονται αυτοδικαίως δεσμευτικά οι διατάξεις των ως άνω ΓΠΣ». 

Όπως υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία Πολιτών, «η παράλειψη μέρους της παραπάνω κρίσιμης παραγράφου ήταν ατυχής ή για τη δημιουργία εντυπώσεων, που τελικά προσβάλλει την ίδια;». 

Σημειώνει, δε, ότι ακόμη και αν δεν ήταν δεσμευτικές οι διατάξεις, η ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. θα έπρεπε να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τον δημόσιο χαρακτήρα του συγκροτήματος με κοινωφελείς λειτουργίες και την ισχυρή κήρυξη της Μεραρχίας ως νεότερου μνημείου, αντιπροσωπευτικής τυπολογίας δημόσιου αρχιτεκτονήματος και φορέα συλλογικής μνήμης (2018) και τα αρχαία τμήματα των άλλων κτισμάτων. 
 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button