ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Ηλεκτροκίνητα λεωφορεία δρομολογεί ο Δήμος για την αντιμετώπιση του οξυμένου κυκλοφοριακού

Προσπάθεια ανακούφισης από τον Δήμο, του οξυμένου κυκλοφοριακού στα Χανιά

Λύσεις για να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό της πόλης επιχειρεί να δρομολογήσει η δημοτική αρχή των Χανίων που πριν από το καλοκαίρι αναμένεται να θέσει στη διάθεση των πολιτών τα πέντε ηλεκτρικά λεωφορεία που έχει προμηθευτεί. Με βάση τον σχεδιασμό, τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα συνδέουν το κέντρο με περιφερειακά πάρκινγκ με τακτικά δρομολόγια, ενώ αλλαγές σχεδιάζονται και στο πρόγραμμα δρομολογίων του αστικού ΚΤΕΛ.

Η φιλοσοφία στηρίζεται στη λογική του περιορισμού της χρήσης ΙΧ και της εναλλακτικής που μπορούν να προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες. Πάνω σε αυτήν εξάλλου χτίζονται και οι παρεμβάσεις των αναπλάσεων, οι οποίες δίνουν έμφαση και προτεραιότητα στον πεζό, απομακρύνοντας τα αυτοκίνητα από το κέντρο. Με την απομάκρυνση των ΙΧ από το κέντρο των Χανίων, που υποφέρει τα τελευταία πολλά χρόνια από έλλειψη χώρων στάθμευσης, θα επιχειρηθεί μια πρώτη αποσυμφόρηση και ταυτόχρονα θα μπουν σταδιακά  στην καθημερινότητα των πολιτών οι μετακινήσεις με ηλεκτρικά λεωφορεία.

Πεπεισμένος ότι το εγχείρημα παρά τις δυσκολίες θα πετύχει, εμφανίζεται ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Ξεπεράσαμε και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να μπορούν να βρίσκονται στο δρόμο και σε λίγο καιρό τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα ενεργοποιηθούν, διασυνδέοντας τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης με το κέντρο, κάνοντας πράξη μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια» είπε ο κ. Σημανδηράκης στο περιθώριο της πρώτης παρουσίασης των ηλεκτρικών λεωφορείων στην Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ στα Χανιά.

Ήδη είναι υπό διαμόρφωση τα περιφερειακά πάρκινγκ στα οποία οι δημότες και οι επισκέπτες θα μπορούν να σταθμεύουν και από εκεί να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά λεωφορεία για να μετακινηθούν σε κεντρικά σημεία. Σήμερα η πόλη ασφυκτιά και με δεδομένο ότι κεντρικοί δρόμοι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο στο πλαίσιο έργων αναβάθμισης του δικτύου της ΔΕΥΑΧ και των αναπλάσεων που υλοποιεί η δημοτική αρχή, το κυκλοφοριακό οξύνεται. Εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, η στροφή στις αστικές συγκοινωνίες μοιάζει να είναι η μόνη άμεση λύση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, ο ένας περιφερειακός χώρος στάθμευσης είναι σχεδόν έτοιμος και ο ίδιος εκτιμά ότι η δρομολόγηση των ηλεκτρικών λεωφορείων θα συμπέσει με την αξιοποίηση των πάρκινγκ .Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή έχει προτείνει στη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ, αλλαγές στο χάρτη των δρομολογίων ώστε να προσελκύσουν ένα σημαντικό μέρος των δημοτών. «Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το αστικό ΚΤΕΛ σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά και η δεύτερη με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πέντε ηλεκτρικά λεωφορεία του δήμου Χανίων», εξήγησε ο κ. Σημανδηράκης.

Πρόθεση του δήμου είναι να δρομολογήσει τα ηλεκτρικά λεωφορεία το αργότερο στις αρχές καλοκαιριού, ενδεχομένως και μετά το Πάσχα, προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να μη βρεθούν αντιμέτωποι με περεταίρω όξυνση του κυκλοφοριακού. Ήδη έχουν χαθεί δεκάδες θέσεις στάθμευσης από δρόμους κάθετους στο κέντρο λόγο των αναπλάσεων. Ο τελικός σχεδιασμός πάντως αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button