ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Ανησυχούν κάτοικοι και επαγγελματίες – Υποχώρησε τμήμα πεζοδρομίου από τη διάβρωση του Κουμ Καπί (pics)

ακρόαση άρθρου

Χανιά: Ανησυχούν κάτοικοι και επαγγελματίες – Υποχώρησε τμήμα πεζοδρομίου από τη διάβρωση του Κουμ Καπί (pics)

Η νέα υποχώρηση του εδάφους στο σημείο, ενισχύει τον προβληματισμό για την ασφάλεια συνολικά του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί, το οποίο διαβρώνεται χρόνο με το χρόνο ενώ τα καιρικά φαινόμενα και ο κυματισμός επιταχύνουν επί της ουσίας μια αναπόφευκτη όπως όλα δείχνουν καταστροφή

Ολοένα και πιο κοντά σε μια εκτεταμένη διάβρωση κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του Κουμ Καπί, με απρόβλεπτες συνέπειες, φοβούνται πως βρίσκονται κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής μετά και τη νέα υποχώρηση τμήματος του πλακόστρωτου, μπροστά από την Πύλη της Άμμου. Η οπή προκλήθηκε νυχτερινές ώρες της Κυριακής κι έγινε αντιληπτή σήμερα το πρωί, με το δήμο και το δημοτικό λιμενικό ταμείο να προχωρούν άμεσα σε αποκλεισμό του χώρου, ενώ χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν από τεχνικό συνεργείο οι εργασίες αποκατάστασης.

Η νέα υποχώρηση του εδάφους στο σημείο, ενισχύει τον προβληματισμό για την ασφάλεια συνολικά του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί, το οποίο διαβρώνεται χρόνο με το χρόνο ενώ τα καιρικά φαινόμενα και ο κυματισμός επιταχύνουν επί της ουσίας μια αναπόφευκτη όπως όλα δείχνουν καταστροφή. Εξάλλου, το φαινόμενο της διάβρωσης αφήνει το αποτύπωμα του σε όλο το τμήμα στο οποίο εκτείνονται τα καφέ και κυρίως από την Πύλη της Άμμου μέχρι τη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την Νικηφόρου Φωκά. 

koum kapi

Στο ίδιο σημείο, μπροστά από την Πύλη της Άμμου, μια ανάσα από την παιδική χαρά, είχε σημειωθεί υποχώρηση στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 αλλά και μέσα στο 2019. Τότε είχε υποστεί καθίζηση και μέρος του οδοστρώματος, στο τμήμα όπου εκτείνονταν τραπεζοκαθίσματα επιχειρήσεων εστίασης της περιοχής. Η εικόνα που κατά καιρούς δημιουργείται, ως απόρροια του έντονου κυματισμού, δεν είναι, παρά  επανάληψη των επιπτώσεων της διάβρωσης σε όλο το βόρειο μέτωπο των Χανίων.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση του οδοστρώματος είχε σημειωθεί στις 11 Δεκεμβρίου του 2018, παρασύροντας μάλιστα την κατασκευή σκίασης ενός καταστήματος. Σε άλλη περίπτωση, ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει τον τραυματισμό τουρίστριας που απολάμβανε τον καφέ της σε κατάστημα της παραλίας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η δημοτική αρχή και το δημοτικό λιμενικό ταμείο Χανίων, ανακοίνωσαν ότι τεχνικές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν μετά την ανακάλυψη νέων σπηλαιώσεων, θα θωρακίσουν το παραλιακό μέτωπο. Αναφορικά με την εξέλιξη τους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Μανόλης Κοτσιφάκης τόνισε στο neakrtii.gr, πως από πλευράς δήμου και δημοτικού λιμενικού ταμείου έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και ότι εκκρεμεί η έγκριση της περιβαλλοντικής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα έκανε γνωστό πως σε επικοινωνία του με το αρμόδιο γραφείο έλαβε τη διαβεβαίωση πως είναι θέμα ημερών να ανάψει το πράσινο φως. Με την περίφημη μελέτη Τσακαλάκη προβλέπεται μεταξύ άλλων θωράκιση του παράκτιου μετώπου της περιοχής και τοποθέτηση κυματοθραυστών.

Υπενθυμίζεται, ότι τρεις υποστηρικτικές μελέτες για να κλείσει η οριστική μελέτη του έργου προστασίας του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί από τη διάβρωση, εκπόνησε το Λιμενικό Ταμείο Χανίων. Πρόκειται για τη γεωτεχνική, που αφορά στην ανάλυση της στρωματογραφίας της περιοχής, την Ακτομηχανική  και  Λιμενική που  αφορά τις φυσικές διεργασίες ώστε να προκύψει η αναγκαιότητα κατασκευής τεχνικών έργων προστασίας και τέλος τη στατική η οποία διερευνά τις προτεινόμενες από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό παρεμβάσεις.

Δείτε τις φωτογραφίες: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button