ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Έντονη αγανάκτηση από τους καταστηματάρχες για το έργο αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς

Αγανάκτηση καταστηματαρχών για το έργο αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την εκκένωση και το κλείσιμο της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων που σηματοδότησε την έναρξη του έργου αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου, ωστόσο ο κίνδυνος να παραμείνει εργοτάξιο επ αόριστο, μοιάζει πλέον ορατός.

Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών της δημοτικής αγοράς, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνται σε διάφορα σημεία του κέντρου προσδοκώντας την επιστροφή τους, με ανακοίνωσή του εκφράζει την αγανάκτηση του και καλεί την κυβέρνηση, τους βουλευτές και την δημοτική αρχή να παρέμβουν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.

Τα εμπόδια που εμφανίσθηκαν στη διάρκεια των εργασιών, η αποκάλυψη του προμαχώνα κατά τις ανασκαφές, η ανάγκη για εκπόνηση νέας μελέτης και η αναμονή έγκρισης της από το ΚΑΣ, έχουν επιφέρει δραματικές καθυστερήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι το χρονοδιάγραμμα των δύο ετών είναι αδύνατον να τηρηθεί και ότι ο προσεχής Φεβρουάριος δεν θα είναι μήνας αποπεράτωσης των εργασιών.

«Ο σύλλογος καταστηματαρχών Δημοτικής αγοράς Χανίων τα τελευταία είκοσι χρόνια με όλες τις δημοτικές αρχές της πόλης μας ήταν αρωγός της προσπάθειας ανακατασκευής του μνημείου. Η ομόφωνη έξοδος μας χωρίς κανένα υλικό αντάλλαγμα, υλοποιήθηκε άμεσα. Δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στο χρονοδιάγραμμα 24 μηνών για κατασκευή του έργου. Αγανακτούμε για την τροπή που έχει η μέχρι τώρα εξέλιξη του» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι καταστηματάρχες. Αφήνουν μάλιστα αιχμές κατά της δημοτικής αρχής σημειώνοντας ότι η σημερινή εικόνα τη διαψεύδει και υπογραμμίζει πως «επί δεκαεννέα μήνες στέκει κουφάρι, έρμαιο και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες». Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών κάνει ακόμα λόγο για ανεπαρκείς μελέτες, για εταιρία φάντασμα και για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.

Η αγωνία των επαγγελματιών που επί σειρά ετών δραστηριοποιούνταν στη δημοτική αγορά, είναι έντονή. Μέσω του συλλόγου τους καλούν τους βουλευτές να τοποθετηθούν και ρωτούν αν ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2022, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε έκτακτη αυτοψία που πραγματοποίησε στο μνημείο μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν λόγο του εντοπισμού αρχαίων τειχών, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε επικαιροποίηση της στατικής μελέτης, η οποία τελικώς εκπονήθηκε ταυτόχρονα με τις εργασίες.

Μάλιστα, μετά από πολύωρη αυτοψία των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, του δημάρχου Χανίων, των διευθυντών αρχαιοτήτων και του προϊστάμενου νεοτέρων μνημείων Κρήτης στο εργοτάξιο της Δημοτικής Αγοράς, η Υπουργός Πολιτισμού είχε μιλήσει τότε για λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου αποκατάστασης.

αγορά

Το διάστημα που ακολούθησε η τεχνική υπηρεσία του δήμου προχώρησε σε επικαιροποίηση της στατικής μελέτης. Αυτή θα διασφάλιζε ότι το μεν νεότερο μνημείο της δημοτικής αγοράς θα συνεχίσει να δέχεται τις παρεμβάσεις που προβλέπει το έργο αποκατάστασης της, το δε αρχαίο μνημείο των Ενετικών οχυρώσεων θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί.

Σημειώνεται πως το περασμένο καλοκαίρι σε αυτοψία της στο εργοτάξιο, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου, είχε κάνει λόγο για «ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο γιατί επεμβαίνουμε συγχρόνως σε δύο μνημεία. Το υποκείμενο μνημείο, ενετικό τείχος, τον προμαχώνα και το υπερκείμενο μνημείο, την Αγορά».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button