ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χαμός στη Χερσόνησο: Έξωση στα ομπρελοκαθίσματα από την Αρχαιολογία (vid)

Απαγορευτικό στις ξαπλώστρες σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής παραλίας της Χερσονήσου βάζει η Αρχαιολογία – “Τσουνάμι” αντιδράσεων από επιχειρηματίες του τουρισμού

Άλλο ένα απίστευτο και όμως πραγματικό γεγονός ήρθε στο φως της δημοσιότητας… Με τη “βούλα” του ΚΑΣ, απαγορεύεται πλέον η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε κεντρική παραλία της Χερσονήσου από επιχειρηματίες και επαγγελματίες για λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων, ωστόσο επιτρέπεται η μεμονωμένη χρήση από τους λουόμενους. 

Η επίμαχη παραλία “βουλιάζει” κάθε καλοκαίρι από χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι πλέον δε θα έχουν τις ανέσεις τους στην άμμο. Τα νέα αυτά δεδομένα προκαλούν “τσουνάμι” αντιδράσεων σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που επενδύουν στον τουρισμό, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεγάλη οικονομική καταστροφή. Παρ’ όλα αυτά, πάντως, το ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV” και της Γεωργίας Μακάκη κατέγραψε την εικόνα που επικρατεί σε τμήμα της παραλίας, μπροστά από την οδό Ναυάρχου Νεάρχου, όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτες ομπρέλες και ξαπλώστρες από επαγγελματίες.

Για εσπευσμένη απόφαση, η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί, έκανε λόγο ο δήμαρχος Χερσονήσου, ο οποίος άσκησε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μετά την αρνητική εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από το ΚΑΣ. 

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως τονίζει τόσο ο δήμαρχος όσο και επιχειρηματίες, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να οριοθετηθούν τα επίμαχα σημεία στην άμμο για τη διαφύλαξη του μνημειακού πλούτου, ώστε να παραχωρηθεί ο υπόλοιπος χώρος για τη χρήση ομπρελοκαθισμάτων. 

«Όπως λέει η Αρχαιολογία, υπήρξε ανεξέλεγκτη χρήση. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει μέριμνα προστασίας των αρχαιοτήτων, αλλά υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, οι οποίοι ταυτόχρονα μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία των μνημείων και την οικονομική δραστηριότητα στο σημείο», τόνισε ο κ. Δοξαστάκης. 

Παρ’ όλα αυτά πάντως, το ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV” και της Γεωργίας Μακάκη κατέγραψε την εικόνα που επικρατεί σε τμήμα της παραλίας, μπροστά από την οδό Ναυάρχου Νεάρχου, όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτες ομπρέλες και ξαπλώστρες από επαγγελματίες

Έλεγχοι και πρόστιμα έως 60.000 ευρώ 

Ποινές και πρόστιμο έως 60.000 ευρώ, σφράγιση της επιχείρησης και απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι θα αρχίσουν να επιβάλλονται σε όσους εντοπίζονται με παραβάσεις στις παραλίες. Οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα, ενώ θα ενταθούν με τη δημοπράτηση των παραλιών στις επιχειρήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία. 

Οι αυθαιρεσίες και τα πρόστιμα έχουν ως εξής: 
– Παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, πρόστιμο από 2.000 έως 60.000 ευρώ. 
– Παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα, πρόστιμο 10.000 ευρώ. 
– Παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας με τις πληροφορίες για τη σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. 
– Πρόστιμο 500 ευρώ για τη ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα. 
– Πρόστιμο 500 ευρώ για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα. 
– Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
-Αυθαίρετη κατασκευή έργου ή διαμόρφωσης σε αιγιαλό ή παραλία, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος παραχώρησης, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών, και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση, και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. 
– Αυθαίρετη κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 5 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί 10 ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. 

Στο “παιχνίδι” των ελέγχων και οι πολίτες 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, προβλέπεται να δημιουργηθεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.λπ., που θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Μέσω της ίδιας εφαρμογής, οι πολίτες θα βλέπουν το διάγραμμα του τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας που έχει παραχωρηθεί και θα μπορούν άμεσα να υποβάλλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν-παρατηρήσει αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button