Διεθνής επικαιρότητα

Νετανιάχου: «Τα αντίποινα του Ισραήλ μόλις άρχισαν» – H Χαμάς απειλεί να εκτελέσει ομήρους

Το Ισραήλ κλιμακώνει την πολιορκία της Γάζας και σφυροκοπά από αέρος την περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι τα χτυπήματα κατά της Χαμάς «είναι μόνο η αρχή». Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς αργά το βράδυ της Δευτέρας απείλησε με εκτελέσεις ομήρων για κάθε επιδρομή στη Γάζα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον ενημέρωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Πρέπει να μπούμε μέσα» φέρεται να είπε ο Ισραηλινός ηγέτης, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ των δύο χωρών. Επιπλέον, τους συνιστά να ελέγξουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο καταφύγιο και να διασφαλίσουν ότι έχουν προσβασιμότητα σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε Live εικόνα από τη Γάζα:

 

Παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τροφίμων στο παλαιστινιακό έδαφος έχουν ήδη διακοπεί. «Αρχίζουμε την πλήρη πολιορκία της Γάζας. Ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε καύσιμα – όλα κλείνουν. Κάνουμε πόλεμο με κτήνη και θα δράσουμε ανάλογα», δήλωσε την Δευτέρα ο Γιοάβ Γκαλάντ και η δήλωση του αυτή ήδη γίνεται πράξη.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε και από τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι καλώντας τους να μείνουν στα καταφύγια για τρεις ημέρες, έχοντας εξασφαλίσει την επάρκεια τροφίμων, νερού και συσκευών που λειτουργούν με μπαταρίες. Είχε προειδοποιήσει πως θα ξεκινούσε η «πλήρης» πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή εισβολή στο Ισραηλινό έδαφος υπό την ηγεσία της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε νέο του διάγγελμα δεν έδειξε καμία διάθεση για συμβιβασμό, λέγοντας ότι τα χτυπήματα κατά της Χαμάς «μόλις ξεκίνησαν».

 

 

Δείτε βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας:

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

«Αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, από τη ρωσική πλευρά, σχετικά με το πότε θα γίνει η επίσκεψη», δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Άμπντελ Χάφεζ Νούφαλ, σύμφωνα με το δίκτυο RBC.

«Συνήφθη συμφωνία πως ο κ. Αμπάς θα έλθει στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Δήλωσε εξάλλου στη ρωσική κρατική τηλεόραση πως τα μέρη έχουν «καθημερινές επαφές».

Χθες Δευτέρα, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση με εκατοντάδες θύματα που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο.

Η Ρωσία, η οποία έχει ιστορικά σχέσεις με αραβικές χώρες, το Ιράν, τη Χαμάς, καθώς και με το Ισραήλ, καταδίκασε τη βία και κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως αψηφά την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον κ. Αμπάς πριν από έναν χρόνο, στο περιθώριο συνόδου στο Καζακστάν. Ο κ. Αμπάς επισκέφθηκε τη Ρωσία πριν από δυο χρόνια, υπενθυμίζουν ρωσικά ΜΜΕ.

Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, πάντως θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χθες Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως υπάρχει κάποιος «βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της υποστήριξής του στη Χαμάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει επιπρόσθετα αιτήματα από πλευράς Ισραήλ για υλική υποστήριξη και θα καταβάλει προσπάθεια να τα ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ είπε ακόμη πως «είναι πολύ πρόωρο να πούμε πως πατάμε φρένο» στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κρίνοντας αντιθέτως ότι τα διπλωματικά εγχειρήματα του είδους αυτού πρέπει να ενθαρρύνονται.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button