Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Χίος: Σύσκεψη στη ΔΥΠΑ για τις Λαϊκές Πολυκατοικίες Χριστού Βαρβασίου

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη, είχε την Τετάρτη, 24/1/2024, αντιπροσωπεία των κατοίκων στις Λαϊκές Πολυκατοικίες Χριστού Βαρβασίου Χίου.
Συνοδευόμενοι οι κάτοικοι από τους δύο βουλευτές του νομού, Νότη Μηταράκη (ΝΔ) και Σταύρο Μιχαηλίδη (ΠΑΣΟΚ) οι κάτοικοι έθεσαν τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας που υπάρχουν με τις συγκεκριμένες 12 πολυκατοικίες, που είχαν κατασκευαστεί αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του βουλευτή Νότη Μηταράκη, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης είναι θετικός στην επανενεργοποίηση διάταξης του 2001, η οποία τότε δεν είχε εφαρμοστεί και που προέβλεπε την εξαγορά του συνόλου των κατοικιών, με αποζημίωση και 3 χρόνια επιδότηση ενοικίου. «Θα χρειαστεί σχετική νομοθετική διάταξη και εξασφάλιση κονδυλίων. Προαπαιτούμενο η ομόφωνη αποδοχή εκ μέρους των ιδιοκτητών. Η αντιπροσωπεία ήταν θετική αλλά πρέπει τώρα να συνεννοηθούν με όλους τους ιδιοκτήτες», σημειώνεται σχετικά από το γραφείο του Νότη Μηταράκη.

Ανάλογο το σχόλιο και στο δελτίο τύπου του βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Μιχαηλίδη που σημειώνει ότι «οι ιδιοκτήτες δέχθηκαν αυτήν την προοπτική σαν ικανοποιητική βάση διαπραγμάτευσης».

Πράγματι μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου ο εκπρόσωπος των κατοίκων και ένας από τους ιδιοκτήτες κατοικίας (μέσω κληρονομιάς από τους γονείς του) Μιχάλης Τσακός σημείωσε ότι συζητήθηκε η αποζημίωση των ιδιοκτητών βάση αντικειμενικών αξιών και ζήτησε την στήριξη του αγώνα τους από τις τοπικές αρχές.
Αύριο Παρασκευή, 26/1/2024, πρόκειται να γίνει η πρώτη συνάντηση για θέματα του νησιού μεταξύ των δύο βουλευτών του Νομού, Νότη Μηταράκη (που έκανε και την σχετική πρόταση), Σταύρου Μιχαηλίδη, Παντελή Βρουλή- Αντιπεριφερειάρχη Χίου και Γιάννη Μαλαφή- Δημάρχου Χίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των Λαϊκών Πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου

Το ιστορικό των κατοικιών για το 2001 και 2005

Πάντως οι δικαιούχοι των Λαϊκών πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου στη δεκαετία του 2000, όταν δεν είχαν πάρει όλοι παραχωρητήρια, μιλούσαν όχι για αποζημίωση βάση των αντικειμενικών αξιών, αλλά για κατασκευή νέων κατοικιών.
Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που είχε υποβάλλει στις 17 Μαϊου 2005 η τότε βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή (που ως υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας το 2001 είχε δουλέψει ώστε να υπάρξει η σχετική διάταξη) στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητώντας να ενημερωθεί για τις δικές του ενέργειες και καταθέτοντας το εξής ιστορικό για το συγκρότημα των λαϊκών Πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου:

«Οι λαϊκές πολυκατοικίες Βαρβασίου Χίου έχουν εδώ και χρόνια χαρακτηριστεί με έγγραφα Δημοσίων Υπηρεσιών ως ετοιμόρροπες. Οι κάτοικοι, για την σωματική τους ασφάλεια, έχει κριθεί απαραίτητο να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους.
Με ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ψηφιστεί διάταξη (Ν. 2956/2001), για τη στεγαστική αποκατάσταση των δικαιούχων, καθώς και την εφάπαξ και τη μηνιαία οικονομική τους ενίσχυση, έως ότου ανεγερθούν οι νέες κατοικίες. Στη συνέχεια, με απόφαση του Δήμου Χίου, αποφασίστηκε να διατεθεί οικόπεδο, προκειμένου να ανεγερθούν νέες πολυκατοικίες, οι οποίες θα στεγάσουν τους δικαιούχους.
Τόσο η συγκεκριμένη διάταξη Νόμου, όσο και η παραχώρηση του οικοπέδου
παρέμειναν ανενεργές, συναντώντας προκατάληψη, δυσπιστία και άρνηση, ακριβώς επειδή κάποιοι παραπληροφόρησαν τους ενδιαφερόμενους και θέλησαν να υπονομεύσουν μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα».

Είχε προηγηθεί στις 19 Απριλίου 2005 μία θυελλώδης συζήτηση για το θέμα στην τότε Νομαρχιακή Επιτροπή όπου μάλιστα είχε διακοπεί απότομα αφού ένα μέλος του συλλόγου ο αείμνηστος Χρήστος Αρακάς είχε υποστεί πάνω στη συζήτηση καρδιακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να καταλήξει…
Ακολούθησε στις 8 Ιουνίου 2005 σύσκεψη με τον τότε υφυπουργό Υγείας & Πρόνοιας και στο σχετικό δελτίο τύπου που είχε εκδώσει ο τότε βουλευτής Χίου της ΝΔ Γιάννης Πίττας αναφερόταν «σε τρία σημεία που είχε καταλήξει η πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία του Υφυπουργού Υγείας & Πρόνοιας κ. Κωνσταντόπουλου»:

“Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης όπου «οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες Χριστού Βαρβασίου με την εγκατάλειψη των Κατοικιών θα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου μέχρις ότου κατασκευαστούν νέες κατοικίες για τη μεταστέγαση τους κι όχι μόνο για τρία χρόνια που ίσχυε μέχρι σήμερα.
“Με την εγκατάλειψη των κατοικιών ο ΟΕΚ θα προχωρήσει στην κατεδάφισή τους και στην ανέγερση όσων νέων κατοικιών μπορεί με βάση το νέο σχέδιο.
Στη συνέχεια των παραπάνω προωθούνται και οι διαδικασίες για την παραχώρηση των 20 στρεμμάτων στην περιοχή Βασιλεώνοικου», ενώ «στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προωθείται νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να μπορεί το υπουργείο να συνάψει σύμβαση με τράπεζα για την κατασκευή 120 κατοικιών»”.

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν υπήρξε τελικά συμφωνία για το χώρο όπου θα μπορούσαν να αναγερθούν νέες κατοικίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button