Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Χίος: «Κάπνισαν» την Περιφέρεια οι μελισσοκόμοι

«Κάπνισαν» το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι Χιώτες μελισσοπαραγωγοί.

Συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου έφτασαν με αυτοκινητοπομπή και πραγματοποίησαν στη συνέχεια συγκέντρωση, ενώ μετέφεραν τα προβλήματά τους στον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η «ελληνοποίηση» εισαγόμενου μελιού, αποτελούν κύρια προβλήματα του κλάδου, ενώ έχουν μείνει έξω, όπως ανέφεραν, από τα πακέτα στήριξης που έλαβαν αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Ο Γρηγόρης Σαμούρης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Χίου σημείωσε ότι ο Συνεταιρισμός στον νομό μετρά 30 χρόνια παρουσίας και διαθέτει δικό του τυποποιητήριο.
Στον νομό παράγονται περί τους 50 με 60 τόνους μέλι, 20 περίπου είναι κατά κύριο επάγγελμα οι μελισσοκόμοι, ενώ απασχολούνται με μελίσσια μέχρι 300 άτομα. Ομως τον τελευταίο καιρό νέοι μελισσοκόμοι απογοητεύονται και σταματούν την παραγωγή, “βλέποντας τα έξοδα να αυξάνονται και την τιμή να μένει σταθερή”.

Οι μελισσοκόμοι τόνισαν επίσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τον Πυροσβεστικό νόμο που τους απαγορεύει στην ουσία από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο να χρησιμοποιούν τα καπνιστήρια, που αποτελούν βασικό εργαλείο της δουλειάς τους, λόγω του ότι οι άνεμοι στο νησί σπάνια είναι μέχρι 3 μποφόρ. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Π. Βρουλής σημείωσε ότι θα προωθήσουν τα σχετικά αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία, ενώ το ζήτημα της χρήσης καπνιστηριού θα το εξετάσουν τοπικά ώστε να βρεθεί λύση.
Τη στήριξη των μελισσοκόμων δήλωσε και ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα καινοτομίας, περιβάλλοντος Παντελής Μπουρνιάς.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόκειται να φέρει τα προβλήματα των μελισσοκόμων εξάλλου η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, σύμφωνα με τον σύμβουλο Γιώργο Αμπαζή.
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για τα τοπικά προϊόντα στο Βόρειο Αιγαίο, Νίκος Νύκτας ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό ώστε να δουν πως θα επιτευχθεί η καλύτερη προβολή και διάθεση του χιώτικου και ψαριανού μελιού.
Να σημειώσουμε και τα παράπονα των υπαλλήλων στο ισόγειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου από τον καπνό που “εισέβαλλε’ και στα γραφεία τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button