Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Χίος: Ετοιμο το αντιπλημμυρικό έργο του Καλοπλύτη – Θωρακίζεται το κέντρο της πόλης

Τη θωράκιση της πόλης της Χίου από πλημμυρικά φαινόμενα του χειμάρρου Καλοπλύτη, εξασφαλίζει το αντιπλημμυρικό έργο που παραδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 13/7/23, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης.

Χαρακτηρίζοντας το σαν ένα από τα πολλά έργα που θα παραδοθούν από τη Δημοτική Αρχή αυτό το καλοκαίρι, «όπως αυτή η εποχή που μας δίνει πλήθος καρπών», ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης σημείωσε ότι το έργο με προϋπολογισμό 2.160.000 ΕΥΡΩ συμβασιοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021 και αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την Διαχειριστική Αρχή, μπήκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τώρα ολοκληρώθηκε.

Ευχαρίστησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που είχε ετοιμάσει τις μελέτες, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο. Κάλεσε δε ο κ. Κάρμαντζης για χαιρετισμό τον προκάτοχό του, Μανώλη Βουρνού, ο οποίος σημείωσε ότι το έργο θα αντιμετωπίσει πλημμυρικά φαινόμενα που ταλαιπώρησαν το κέντρο της Χίου τα τελευταία 60 χρόνια. Ο κεντρικός αγωγός απορροής των νερών του Καλοπλύτη, αποσυμφορείται με τη δημιουργία νέων που θα παίρνουν τα νερά από τις περιοχές Ριζάρι και Ατσικής.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ξενάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του πως παρά τις συνεχείς διακοπές, λόγω του ότι έπρεπε και σωστά να ικανοποιηθούν αιτήματα του εμπορικού κόσμου στις περιόδους των γιορτών και του καλοκαιριού, το έργο παραδίδεται μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.
Για τις δυσκολίες που συνάντησαν ειδικά στο τμήμα που πλησίαζε στην οδό Απλωταριάς αναφέρθηκε ο ανάδοχος του έργου Γιάννης Ζαννάρας.
Ειδικά στην οδό Πασπάτη στο ύψος της παλιάς λαχαναγοράς βρέθηκαν και αρχαιολογικά ευρήματα. Μάλιστα όπως σημείωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Ολγα Βάσση, τα ευρήματα από τις ανασκαφές θα εκτεθούν τον Σεπτέμβριο στην περιοδική έκθεση στο παλατάκι Ιουστινιάνι στο Κάστρο της πόλης.

Ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Μπουλάς τόνισε ότι το έργο έχει μελετηθεί για βροχόπτωση 100 χιλιοστών βροχής ανά ώρα ή 100 κ.μ. βροχής ανά στρέμμα. Μέσω τριών χαλύβδινων αγωγών, διαμέτρου 1- 1,2 και 1,4 μέτρων θα γίνεται η απορροή των υδάτων, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν αμμοσυλέκτες για να γίνεται καθαρισμός των αγωγών από φερτές ύλες.

Χίος: Παράδοση αντιπλημμυρικού έργου ρέματος Καλοπλύτη

Η διαδικασία παράδοσης του έργου πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Ριζαρίου, Καλοπλύτη και Πασπάτη, όπου στην ουσία ξεκινά ο ένας από τους νέους αγωγούς και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης διαφάνηκε το έντονο κυκλοφοριακό φορτίο με υψηλά επίπεδα όχλησης που έχει η περιοχή, κάτι που θα πρέπει να το εξετάσει η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button