Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Φθιώτιδα: Ποιος επενδυτής ενδιαφέρεται για ΒΟΜΒΥΞ και ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ;

Για περίπου τρεις δεκαετίες τα εργοστάσια της ΒΟΜΒΥΞ και της ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ, στο 11ο χλμ. της Ε.Ο. Λαμίας – Στυλίδας, παρακμάζουν.

Δύο μονάδες που από τα εγκαίνιά τους στις 30 Οκτωβρίου 1976 και για πάνω από δέκα χρόνια απασχόλησαν περίπου 1.700 εργαζομένους στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας είναι υπό κατάρρευση.

Στα κουφάρια των δύο εργοστασίων, που «τρώει» ο χρόνος, θέλει να δώσει ζωή η ιστορική σοκολατοβιομηχανία «ΙΟΝ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sterea News, το σχέδιο του επιχειρηματία, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, είναι να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Ανατολική Φθιώτιδα, προσφέροντας πάνω από 300 θέσεις εργασίας!

 

Portfolio & εξαγωγές

Σε προϊοντικό επίπεδο, η ΙΟΝ δίνει έμφαση κυρίως σε προϊόντα που ανταποκρίνονται στα trends της αγοράς και εξετάζει τον εμπλουτισμό του portfolio με νέες προτάσεις που προσφέρουν οφέλη υγείας και επιπλέον πρωτεΐνη.

Ειδικότερα, η βιομηχανία εστιάζει στη σειρά ION Protein bars που περιλαμβάνει τέσσερις κωδικούς. Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι τοποθετημένες στο retail σε πλήρη ανάπτυξη στην ελληνική αγορά και μαζί με τις σοκολάτες ΙΟΝ με στέβια αλλά και με την ΙΟΝ με φουντούκι, είναι από τους κωδικούς που ανεβαίνουν σημαντικά. Η διοίκηση της εταιρείας προσανατολίζεται στο λανσάρισμα των νέων κωδικών προς το τέλος του γ’ τριμήνου. Σε ό,τι αφορά την δραστηριότητας της εταιρείας εκτός συνόρων, αναφέρουμε ότι η ΙΟΝ εξάγει συνολικά σε 20 χώρες, με βασικές αγορές τις Κύπρο, Αίγυπτο και Ρωσία, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι πωλήσεις προς Βουλγαρία. Η εταιρεία εστιάζει στην αύξηση των πωλήσεων του εξωτερικού, καθώς, λόγω του μεγάλου εύρους του προϊόντος η ΙΟΝ, ανάλογα με την αγορά, μπορεί να καλύψει ανάγκες σε διαφορετικές χώρες. Η επέκταση των εξαγωγών αλλά και η ενίσχυση του portfolio είναι κινήσεις που στηρίζονται κάθε χρόνο από επενδύσεις που πραγματοποιεί η σοκολατοβιομηχανία για μεγαλύτερη απόδοση παραγωγής, εγκατάσταση εξοπλισμών, νέες γεύσεις και νέες συσκευασίες.

Τι φέρνει η νέα εποχή

Σε αυτή τη νέα εποχή λοιπόν που ξεκινά για την ΙΟΝ και κατ’ επέκταση για τον νέο όμιλο που αρχίζει σιγά-σιγά να σχηματοποιείται ξεκινά ένα πλάνο ανάπτυξης που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πατάει σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά το λανσάρισμα νέων προϊόντων. Ηδη για τον Οκτώβριο επίκειται το πρώτο νέο τέτοιο προϊόν της νέας εποχής της ΙΟΝ, το οποίο φυσικά θα έχει ως βάση τη σοκολάτα. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη βελτίωση της εικόνας όλων των γνωστών προϊόντων της εταιρείας με στόχο η ΙΟΝ να αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση και αποδοχή στις μικρότερες ηλικίες, καθώς σήμερα το κοινό της είναι μεγαλύτερων ηλικιών. Για να επιτευχθεί αυτό αναμένεται συνολική ανανέωση της εικόνας των προϊόντων, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και αλλαγή συσκευασιών ώστε να φαίνονται πιο μοντέρνες και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία αυτή ήδη έχει αρχίσει και τον ερχόμενο Οκτώβριο θα βγει προς τα έξω.

Ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης της ΙΟΝ θα βασιστεί στη διεθνοποίησή της. Με το know how του κ. Θεοδωρόπουλου και των σχέσεων που έχει οικοδομήσει τόσα χρόνια με τοπικούς συνεργάτες από την Ινδία ως την Αμερική, ουσιαστικά θα επιχειρηθεί η επέκταση της διεθνούς δραστηριότητας της ΙΟΝ κατά το πρότυπο της Chipita. Ηδη ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την εποχή ετοιμάζεται μια θυγατρική της ΙΟΝ στο Μεξικό, στην οποία η σοκολατοβιομηχανία θα κατέχει το 51% και τοπικοί συνεργάτες εδώ και χρόνια του κ. Θεοδωρόπουλου θα κατέχουν το 49%. Η εταιρεία αυτή ουσιαστικά θα είναι εμπορική και θα αναλάβει τη δικτύωση της ΙΟΝ στη λιανική του Μεξικού. Μάλιστα η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, αφού στην αγορά του δεν υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα στην κατηγορία της σοκολάτας, ενώ είναι και ιδιαίτερα ακριβά. Οπότε θεωρήθηκε πως το πλεονέκτημα της ποιότητας της ΙΟΝ σε συνδυασμό με τις φθηνότερες τιμές μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση για διείσδυση στη συγκεκριμένη αγορά. Οι προσδοκίες μάλιστα είναι αρκετά μεγάλες, σε σημείο που εφόσον ευοδωθούν τα σχέδια σε λίγα χρόνια να δημιουργηθεί και παραγωγική μονάδα εκεί.

Ανάλογες κινήσεις, όμως, θα γίνουν και σε άλλες αγορές. Ειδικά σε χώρες όπου ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε δραστηριότητα και συνεργασίες που δοκιμάστηκαν στον χρόνο. Με στελέχη, με χονδρεμπόρους, παραγωγούς, σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, το μεγαλύτερο κομμάτι από τις επενδύσεις των 120 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί απ’ την Bespoke SGA για τις εταιρείες που βρίσκονται κάτω απ’ την ομπρέλα της θα κατευθυνθεί στην ΙΟΝ.

Ο όμιλος

Με τα δεδομένα αυτά οι προοπτικές για την ΙΟΝ φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλες, επιβεβαιώνοντας και τη στρατηγική επιλογή του κ. Θεοδωρόπουλου να την καταστήσει ναυαρχίδα του νέου ομίλου τροφίμων που θέλει να κάνει και για έναν επιπρόσθετο λόγο: οι εταιρείες σνακ αποτιμώνται ως και 15 φορές τα EBITDA τους!
Οχι «εθνικό πρωταθλητή», όπως διευκρινίζει πάντα όσους τον ρωτούν, αλλά μια ισχυρή οντότητα με μεγάλη κεφαλαιοποίηση που θα σπάσει την ερημιά του Χ.Α. που σήμερα, εξαιρουμένης ίσως της ΚΡΙ ΚΡΙ, δεν έχει να εμφανίσει κάτι σημαντικό σε μέγεθος στους δύο κλάδους που υποτίθεται ότι αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας: τον τουρισμό και τη βιομηχανία τροφίμων!

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία προς το Χρηματιστήριο θα υπάρξουν και νέες εξαγορές με κυρίαρχο στόχο να «κουμπώσουν» στις εταιρείες που υπάρχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιο βοηθώντας τες στην επέκτασή τους, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η προσθήκη μιας νέας δραστηριότητας.

Οταν το νέο οικοδόμημα θα καταφέρει να διασυνδέσει πλήρως τα μέλη του και να επιτευχθούν οι απαραίτητες συνέργειες που θα τροφοδοτούν παράλληλα και την ανάπτυξή του, τότε θα έρθει η ώρα για την εισαγωγή του σχηματισμού στο Χρηματιστήριο με διάθεση μάλιστα αρκετών μετοχών για την άντληση αργότερα κεφαλαίων που θα αποτελέσουν τη βάση για τη δεύτερη φάση επέκτασης του ομίλου, αλλά και με στόχευση έναν μεγάλο αριθμό μετοχών που θα βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά, προσελκύοντας έτσι πάντα το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Αμεσα νέες εξαγορές, πάντως, δεν φαίνονται στον ορίζοντα με βάση αυτά που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Θεοδωρόπουλος στο περιθώριο του τελευταίου συνεδρίου της ECR Hellas, αν και παραδέχθηκε ότι εξετάζονται διάφορες περιπτώσεις.

Προς το παρόν προχωρούν πάντως οι μετασχηματισμοί των υπολοίπων εταιρειών που έχουν ενταχθεί ήδη κάτω απ’ την ομπρέλα της Bespoke SGA Holdings.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button