ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Υπό κατάρρευση το Κέντρο Υγείας Σπηλίου που κρέμεται από μια κλωστή! – «Το βλέπουμε να βυθίζεται», λένε οι εργαζόμενοι (pics, vid)

Υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια των εργαζομένων – Αναπάντητες οι εκκλήσεις του προσωπικού για την ασφάλεια και τη στατικότητα του κτηρίου

Υπό διάλυση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Σπηλίου στο Ρέθυμνο, με την κατάσταση τα τελευταία τρία χρόνια να επιδεινώνεται συνεχώς.

Το 1/3 του κτηρίου, το βόρειο κομμάτι, θυμίζει δομή- “φάντασμα” και κρέμεται από μια κλωστή. Οι τοίχοι έχουν ξεκολλήσει και γέρνουν, ενώ το έδαφος σιγά-σιγά υποχωρεί κάτω από τα πόδια των εργαζομένων, οδηγώντας στην απόλυτη εξαθλίωση της πρωτοβάθμιας υγείας. Το συγκεκριμένο κομμάτι του κτηρίου έχει εκκενωθεί εδώ και τρία χρόνια, βρίσκεται όμως σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική είσοδο που υποδέχεται τους ασθενείς, τη στιγμή που ένα μέτρο πίσω από τη Γραμματεία ξεκινάει το υπό κατάρρευση μέρος. Αρκετά συχνά, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εισέλθουν στους επικίνδυνους χώρους, καθώς, όπως δηλώνουν, πρέπει να αερίζονται από κάποιον, ενώ παράλληλα, λόγω έλλειψης χώρων, χρησιμοποιούνται κάποια σημεία για αποθήκευση.

Το προσωπικό δηλώνει ότι τόσα χρόνια οι εκκλήσεις τους για τη στατικότητα και την ασφάλεια του κτηρίου έχουν μείνει αναπάντητες και αισθάνονται πως τους έχουν αφήσει μόνους και αβοήθητους.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ευγενία Δουλγεράκη, «είναι επικίνδυνο ανά πάσα στιγμή να πέσει, υπάρχει καθίζηση, έρχονται, κάνουν μελέτες και δε μας λένε τίποτα άλλο για κάποια λύση. Υπάρχει επικινδυνότητα, την ώρα που είμαστε εδώ, που εφημερεύουμε, που κοιμόμαστε, που γίνεται σεισμός, ζούμε επικίνδυνες καταστάσεις εδώ».

«Το βλέπουμε να βυθίζεται»

Ο Γιώργος Καλογριδάκης, Α’ επιμελητής του Κέντρου Υγείας εδώ και 13 χρόνια, αναφέρει αγανακτισμένος: «Τα τρία τελευταία χρόνια επιδεινώνεται συνέχεια και με τους τελευταίους σεισμούς που έχουν γίνει είναι ακόμα χειρότερα. Το βλέπουμε να… βυθίζεται, και από τα τζαμάκια που έχουν βάλει στους τοίχους για να το μετράνε βλέπουμε ότι μεγαλώνει το ρήγμα προς τα κάτω. Μας λένε το ελέγχουμε, το βλέπουμε, το μελετάμε, θα δούμε τι θα γίνει αργότερα, και δεν έχει γίνει τίποτα. Πλέον έχουμε συνηθίσει την κατάσταση, αλλά φοβόμαστε ότι κάποια μέρα θα γίνει το μοιραίο».

kentro ygeias spili

Παίζουν τη ζωή τους “κορώνα-γράμματα”

Πάνω από 20 εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά τη ζωή τους “κορώνα-γράμματα”, περιμένοντας μια βοήθεια, που, όπως δηλώνουν, δεν έρχεται από πουθενά. Τη στιγμή που το βόρειο κομμάτι του κτηρίου που καταρρέει μέρα με τη μέρα έχει εκκενωθεί, μεγάλα ρήγματα στους τοίχους φανερώνουν την πτώση που ξεκίνησε και στην απέναντι πλευρά, στο νότιο μέρος του κτηρίου, σε έναν καίριο χώρο του Κέντρου Υγείας, ο οποίος χρησιμοποιείται πλήρως, εκεί όπου φτάνει το ασθενοφόρο, περνούν οι ασθενείς με τα φορεία και οδηγούνται στο χειρουργικό τραπέζι.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επισφαλής και για τους ίδιους τους εργαζόμενους που δουλεύουν υπό καθεστώς φόβου ατυχημάτων, αλλά και για τους ασθενείς που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας και βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα μεγάλα ρήγματα στους τοίχους που μαρτυρούν την εξωφρενική καθίζηση του κτηρίου.

kentro ygeias spili

Στα σκαριά στατική μελέτη – Λύση εδώ και τώρα ζητά και ο δήμαρχος

Την επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση και λύση του προβλήματος επισημαίνει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το Κ.Υ. Σπηλίου δεν είναι μόνο η επαρχεία Αγ. Βασιλείου, φτάνει μέχρι την Αργυρούπολη και τους Αρμένους, γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο κτηριακό, απ’ ό,τι πιστεύω και έχω ακούσει πάει να δρομολογηθεί το θέμα, να γίνει μια καινούργια στατική μελέτη, ούτως ώστε να δούμε τι θα χρειαστεί για να φτιαχτεί το κτήριο αυτό».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button