ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Υποχωρούν τα μπλόκα, «υποχωρεί» και η Ε.Ε. Πώς “βλέπουν” οι αγρότες της Κρήτης τις αλλαγές για τη νέα ΚΑΠ

«Φως στο τούνελ θα υπάρξει», λένε οι περισσότεροι που μίλησαν στo neakriti.gr

“Φως στο τούνελ” περιμένουν τώρα οι Ευρωπαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ευελπιστώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε σοβαρά το μήνυμα των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων στην καρδιά των Βρυξελλών, με την Κρήτη πάντως να δίνει μεγάλο βάρος στους χειρισμούς της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Λευτέρη Αυγενάκη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΕΘΕΑΣ – Μικρών Συνεταιρισμών Μύρωνα Χιλετζάκη, ως προς την αισιόδοξη “ματιά” της ισχυρής συμμαχίας και συνεργασίας των χωρών του Νότου και της πρωτοβουλίας που έλαβε ο Έλληνας υπουργός προς την κατεύθυνση σημαντικών αλλαγών της ΚΑΠ.

Το neakriti.gr κατέγραψε και άλλες αντιδράσεις, που όλες συνηγορούν ως προς τη διαπίστωση ότι ιδιαίτερα για την Κρήτη θα πρέπει να υπάρξουν εθνικά μέτρα, αφού το νησί μας μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει υποστεί τρομακτικές απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων!

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. ο Λευτέρης Αυγενάκης εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των “27” έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.

Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Η Βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.

Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».

 

«Βλέπω φως στον ορίζοντα»

 

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ – Μικρών Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά προς το neakriti.gr: «Βλέπω φως στο τούνελ, γιατί βλέπω πρώτη φορά τα κράτη του Νότου, (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο κ.λπ.) να συνεδριάζουν για δεύτερη φορά. Ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη συνεδρίαση με την πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουν λοιπόν μια δυνατή φωνή. Είναι τα κράτη που παράγουν. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ομοειδή τα προϊόντα μας και είμαι και πολύ καλά. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε αποτελέσματα. Και είμαι αισιόδοξος»…

Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες που προκύπτουν από τη σύνοδο των “27”. Ο πρώτος είναι ότι δεσμεύτηκαν ότι πριν από τις ευρωεκλογές θα έχουμε την καινούργια διαμόρφωση της ΚΑΠ. Δεύτερο σημαντικό είναι ότι θα έχουμε αύξηση στις αποζημιώσεις μείζονος σημασίας (de minimis). Άρα η Ε.Ε. έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή. Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι ότι η Ε.Ε. κατάλαβε ότι δεν μπορεί να έχει ανεξέλεγκτα ανοιχτά τα σύνορα της στα προϊόντα των τρίτων χωρών»…

Ο Μύρων Χιλετζάκης ως προς την αναμόρφωση της ΚΑΠ δηλώνει επίσης αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα δοθεί μία “ασυλία” προς τους μικροκαλλιεργητές της χώρας μας. «Είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία: Από μηδέν μέχρι και 500 ευρώ, είναι 96.412 παραγωγοί σε όλη την ελληνική επικράτεια που αυτό αντιστοιχεί σε 15,74%. Από 500 ευρώ μέχρι 1.250 ευρώ είναι 182.847 παραγωγοί που αντιπροσωπεύουν το 29,86%. Από 2.000 ευρώ έως και 5.000 ευρώ είναι οι 136.013 που αντιστοιχούν στο 22,21%. Από 5.000 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ είναι 65.676 παραγωγοί, δηλαδή το 10,72%. Από 10.000 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ είναι 32.000 παραγωγοί που αντιπροσωπεύουν το 5,24%. Από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ είναι 980 παραγωγοί, δηλαδή το 1,63%. Από 50.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ είναι 783 παραγωγοί, που αντιπροσωπεύουν πάλι το 1,63%. Και από 100.000 ευρώ και πάνω μέχρι τις 300.000 ευρώ είναι το 0,15 που εκεί έχουν να κάνουν μοναστήρια, μεγάλα οινοποιεία κ. α. Επομένως, το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών της χώρας μας είναι από 500 ευρώ μέχρι 1.200 ευρώ»…

 

«Στη βράση κολλάει το σίδερο»

 

«Τώρα που είναι “ζεστό” το θέμα και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη αυτός ο ξεσηκωμός, πρέπει οι δικοί μας κυβερνώντες να το εκμεταλλευτούν», λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα μας και ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Δεν άφησε χωρίς λόγο το χωράφι του χωρίς λόγο. Εμείς για να επιβιώσουμε το πολύ – πολύ να πάμε να δουλέψουμε στα ξενοδοχεία. Αλλά η έλλειψη τροφίμων θα συνεχίσει να υπάρχει. Και θα έρχονται προϊόντα από τις τρίτες χώρες για να τρώμε. Ας δει λοιπόν και η Ελληνική κυβέρνηση τι θα κάνει για να μας βοηθήσει, πέρα από όσα προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ»… Σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη, «η Ευρώπη έκανε ένα πρώτο βήμα, προς την αναγνώριση του προβλήματος. Όμως, από κει και πέρα, θα περιμένουμε από την Ευρώπη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αυξήσει τον προϋπολογισμό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κατά τη δεκαετία που πέρασε το κόστος παραγωγής αυξήθηκε δραματικά. Άρα, με αύξηση του προϋπολογισμού και κατευθύνσεις παραγωγικές μπορούν να μας κρατήσουν στα χωράφια μας. Άρα, πρέπει να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για την αγροτική παραγωγή. Και να ξαναδούν επιτέλους την επιδότηση ανά κιλό προϊόντος»…

 

«Εμείς θέλουμε ανατροπή της ΚΑΠ»

 

«Η ΚΑΠ δεν βελτιώνεται. Ανατρέπεται», λέει από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Με απλά λόγια, η ΚΑΠ είναι σε λάθος κατεύθυνση από τη στιγμή που εφαρμόστηκε. Σε όλη την Ευρώπη είναι αυτό και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά εδώ στη χώρα μας έχουμε μικρούς κλήρους και η καταστροφή της Γεωργίας είναι ακόμα μεγαλύτερη»… Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «η ΚΑΠ είναι στην υπηρεσία των μεγάλων αγροτών και όχι των μικρομεσαίων. Σίγουρα λόγω των αντιδράσεων μας, θα τρενάρουν λίγο τα σχέδια τους»…

 

«Κάτι καλό θα βγει για την Κρήτη»

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ηρακλείου Στέλιος Μανωλίτσης, λέει χαρακτηριστικά: «Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, μιλάνε για εκτάρια. Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε στρέμματα. Έχουμε μικρό κλήρο. Θα πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ. Περιμένουμε κάτι καλύτερο από τώρα και μετά. Γι’ αυτό και το νησί μας δεν ξεσηκώθηκε. Θα περιμένουμε. Έχω την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει»…

 

«Να γίνουν αλλαγές εντός Ελλάδος»

 

«Σίγουρα κάτι θα βγει από τις αντιδράσεις. Όμως, πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν και στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό που έγινε από την Ελληνικής κυβέρνησης. Δεν φτάνει να γίνουν αλλαγές μόνο στην ΚΑΠ. Και να κοιτάξουν την Ελλάδα ανά περιφέρεια», λέει από την μεριά του ο αγροτοκτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης. «Η κάθε περιφέρεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Δε γίνεται να πηγαίνουν τα περισσότερα χρήματα να πηγαίνουν στην πάνω Ελλάδα επειδή η Κρήτη έχει μικρό κλήρο. Υπάρχουν φραγμοί από την Ε.Ε. αλλά το μοίρασμα των κονδυλίων γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε έτος αναθεώρησης και περιμένω πολλά πράγματα από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button