ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τραγελαφικές συνθήκες και ένταση στη δίκη για την υπόθεση τοκογλυφίας στο Ηράκλειο – Θα συνεχιστεί στις 9 Δεκεμβρίου

Στιγμές έντασης σήμερα Πέμπτη (23/11) και τραγελαφικές καταστάσεις στην δίκη για την υπόθεση των εκβιασμών και «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» που είχε προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία

Εν μέσω εντάσεων συνεχίστηκε -και- σήμερα Πέμπτη (23/11) η δίκη για την υπόθεση τοκογλυφίας, εκβιασμών και “ξεπλύματος βρώμικου χρήματος” που είχε έρθει στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2022, στο Ηράκλειο, προκαλώντας σάλο στην τοπική κοινωνία.

Μετά τη διακοπή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση για την πολύκροτη υπόθεση, συνεχίστηκαν οι καταθέσεις από μάρτυρες του κατηγορητηρίου, ενώ έλαβε χώρα κι η ανάγνωση των εγγράφων της υπόθεσης.

Η σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων διήρκησε περίπου έξι ώρες: Ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημέρι οπότε και η Έδρα διέκοψε για τις 9 Δεκεμβρίου.

Εκείνη την ημέρα, κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας ένας ακόμη άνδρας ο οποίος φέρεται να είχε πέσει θύμα των τοκογλύφων.

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, καταγράφηκαν μεγάλες στιγμές έντασης μεταξύ συνηγόρων της υπόθεσης.

Αξίζει να επισημανθεί ακόμη ότι οι… τραγελαφικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά την πρώτη ημέρα της δίκης και οι οποίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της στενότητας του χώρου με το πλήθος των κατηγορουμένων, των δικηγόρων και των μαρτύρων της υπόθεσης, επαναλήφθηκαν και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη διεξάγεται στο ακροατήριο του ισογείου του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από το σιδερένιο κιγκλίδωμα που χωρίζει την έδρα, τα έδρανα και το εδώλιο από την υπόλοιπη αίθουσα, τοποθετήθηκε επιπρόσθετα και δεύτερο εδώλιο, προκειμένου να… χωρέσουν όλοι οι κατηγορούμενοι. Εξάλλου, λόγω της στενότητας του χώρου, οι συνήγοροι της υπόθεσης κάθονταν στα έδρανα… εναλλάξ.

Πλησιάζει το 18μηνο

Στο μεταξύ, όπως είχε γράψει προ ημερών το neakriti.gr, πριν τα Χριστούγεννα συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (18 μήνες) για τους τέσσερις κατηγορούμενους οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί τον Ιούνιο του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι μετά το πέρας του 18μηνου κι εφόσον η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί, οι εν λόγω κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Τι έγινε την πρώτη ημέρα

Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε την Τετάρτη.  Μεταξύ μαρτύρων του κατηγορητηρίου που κατέθεσαν ενώπιον της Έδρας, περιλαμβάνονται άτομα που φέρονται ως θύματα ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων, αλλά και αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μεταξύ των ατόμων που φέρονται ως θύματα της έκνομης δράσης του 47χρονου ημεδαπού κατηγορούμενου (σ.σ. παραμένει προσωρινά κρατούμενος), ήταν ένας ντόπιος άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Έδρας, ήταν εθισμένος στον τζόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατέθεσε  ότι είχε δανειστεί από τον 47χρονο χρηματικό ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 120.000 ευρώ.

Εντούτοις, το ποσό που επέστρεψε τελικά στον φερόμενο τοκογλύφο, φέρεται να ανήλθε περίπου -σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάρτυρα- στις 600.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κατάθεση του εν λόγω άνδρα, προκειμένου να τον βοηθήσει να εξοφλήσει τον 47χρονο, στενό συγγενικό του πρόσωπο αναγκάστηκε να πουλήσει μεγάλη επιχείρηση που διατηρούσε.

Οι κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 11 άτομα, οι οποίοι δικάζονται, κατά περίπτωση (μεταξύ άλλων), για τις πράξεις της τοκογλυφίας, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Τον προπερασμένο Ιούνιο είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, μετά το πέρας της διαδικασίας των απολογιών, οι τέσσερις από τους – αρχικά – οκτώ συλληφθέντες. Πρόκειται για έναν 47χρονο γυμναστή, δύο Αλβανούς 33 και 31 ετών, κι έναν 46χρονο ντόπιο άνδρα.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button