ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Το χωριό της Μαγνησίας με τα παλιά αρχοντικά και την υπέροχη θέα στον Παγασητικό

Η Ανακασιά βρίσκεται μόλις 3 χλμ. δυτικά, στους πρόποδες του Βόλου, πριν τον Άνω Βόλο. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάει κάποιος φεύγοντας από τον Bόλο, με υπέροχη θέα στον Παγασητικό Κόλπο, με γραφικά καλντερίμια και παλιά αρχοντικά. Αποτελεί την αρχική εικόνα για το τι θα συναντήσει ο επισκέπτης ταξιδεύοντας στο Πήλιο.

Για το όνομά της έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις. Ίσως προέρχεται, είτε από τη λέξη ανακαθισιά – ανακατ’σιά, που δηλώνει «τόπο στα ψηλά, όπου εγκαταστάθηκαν νεόφερτοι», είτε από τη λέξη αναγκασία, διότι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι της περιοχής περνούσαν αναγκαστικά από εκεί για την πληρωμή των φόρων, είτε από τον Άκαστο, γιο του βασιλιά της Ιωλκού, Πελία.

Στην κεντρική πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, θα δείτε την πινακίδα που δείχνει το δρόμο προς την οικία Κοντού, «Μουσείο Θεόφιλου». Το πολύ όμορφο αυτό αρχοντικό του εύπορου μυλωνά Γιάννη Κοντού, γλύτωσε ευτυχώς από τις φλόγες των πολέμων, άντεξε τους σεισμούς και έτσι σώθηκαν οι υπέροχες ζωγραφιές, με τις οποίες στόλισε τον οντά στον επάνω όροφο ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος το 1912 και οι οποίες βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Απεικονίζουν ήρωες του ’21, τοπία, αγρίμια, σκηνές κυνηγιού, αρχαίους θεούς και διάφορα άλλα.

Το σπίτι αυτό ήταν ερειπωμένο, ώσπου το αγόρασε το υπουργείο Πολιτισμού το 1965 και το αναστήλωσε το 1966. Επίσης, συντήρησε τις τοιχογραφίες το 1988 και το 1990 έγινε νέα επισκευή του κτίσματος, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως «Μουσείο Θεόφιλου». Είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός από Δευτέρα, και τις ώρες από 08:00 έως 15:00. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 24210 49109.

Στη μικρή πλατεία του χωριού έχει τοποθετηθεί προτομή του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου.

Πηγή: zoominpelion.com

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button