Διεθνής επικαιρότητα

Το παρασκήνιο της αναβολής του ταξιδιού Ερντογάν στις ΗΠΑ – Οι δικαιολογίες και τα ερωτηματικά

H επίσημη δικαιολογία για την αναβολή, ίσως ακόμη και για ακύρωση – καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει – της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, ήταν το υπερφορτωμένο πρόγραμμα του  Τούρκου προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί δήλωσε: «Η επίσκεψη του προέδρου μας στις ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου αναβλήθηκε για μια μεταγενέστερη ημερομηνία που θα είναι βολική και για τις δύο πλευρές λόγω συγκρούσεων στον προγραμματισμό. Ο διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ θα συνεχιστεί».

Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτηματικά για την τουρκική στάση δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν βρεθεί στις ΗΠΑ τόσο ο υπουργός Εξωτερικών ΧΑκάν Φιντάν όσο και ο διευθυντής του MİT Ιμπραχίμ Καλίν για επαφές. Το ερώτημα είναι τι ζητήθηκε σε αυτές τις επαφές, τι δόθηκε ή τι δεν δόθηκε από την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία αυτής της εεξέλιξης.

Είναι γεγονός ότι η δυσφορία των ΗΠΑ για την τουρκική στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι στενές σχέσεις του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μεγάλη. Κλείνοντας τα στενά για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, δεν επέτρεψε στη Ρωσία να περικυκλωθεί πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι οι ΗΠΑ, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ αναγκάστηκαν να στείλουν κάτω από άκρα μυστικότητα βαλλιστικούς πυραύλους με την ονομασία Army Tactical Missile System (ATACMS) με βεληνεκές 300 χλμ. από την αμερικανική βιομηχανία όπλων και στρατιωτικούς τεχνικούς στην Ουκρανία. Τα ATACMS, τα οποία είχε ζητήσει εδώ και καιρό η Ουκρανία, διπλασιάζουν σχεδόν το βεληνεκές κρούσης των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που έστειλαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, έως και 160 χιλιόμετρα.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και για τα συνεχή πυρά του Τούρκου προέδρου κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πολέμου στη Γάζα. Μάλιστα το ισραηλινό λόμπι είχε ασκήσει σφοδρές πιέσεις για να μην γίνει αυτή η συνάντηση και το πέτυχε, έστω και η ακύρωση χρεώνεται στο περιβάλλον Ερντογάν.

Πολύ πριν επιβεβαιωθεί από το περιβάλλον Ερντογάν η ακύρωση – αναβολή του ταξιδιού οι ΗΠΑ διέρρεαν την πληροφορία πως δεν θα γίνει το ταξίδι, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, να αναφέρει πως «δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια καθορισμένη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Τελικά αν ο Ερντογάν δεν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, δεν θα έχει καταφέρει να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο οποίος απέφυγε να τον συναντήσει από την πρώτη ημέρα της εκλογής του.

Βέβαια ίσως και αυτός να είναι ο σκοπός από την τουρκική πλευρά ίσως σε μια προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από τον Μπάιντεν καθώς το 2024 είναι μια εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ.

Γεγονός είναι ότι μια ευκαιρία χάθηκε για να συζητηθούν μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και να ενταθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον περασμένο Ιούλιο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button