Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Το κάλαντα των Θεοφανίων στο Καστρί Φθιώτιδας

Ένα έθιμο που αναβίωσαν οι κάτοικοι της όμορφης Κοινότητας Καστριού του Δήμου Μακρακώμης, αναβίωσε χθες βράδυ. Πρόκειται για τα κάλαντα που ψέλνουν το βράδυ των Θεοφανίων στα σπίτια όσων γιορτάζουν, όπως και στους Γιάννηδες και Γιάννες.

Ξεκινώντας από την εκκλησία του χωριού, όπου συγκεντρώνονται μικροί και μεγάλοι, υπό τον ήχο των κουδούνων, ξεκινούν μια γύρα στο χωρίο και τον οικισμό Παλιούρι, σταματώντας σε κάθε σπίτι που γιορτάζει λέγοντας όλοι μαζί σαν χορωδία τα κάλαντα των Θεοφανίων δίνοντας ευχές για ότι καλύτερο να βρει όσους μένουν και γιορτάζουν σ’ αυτό.

Ο νοικοκύρης του σπιτιού τους φιλεύει και τους ευχαριστεί παρομοίως, συνεχίζοντας η κομπανία για το επόμενο σπίτι. Αυτό συνεχίζεται με χαρές και πειράγματα, ενώ δεν λείπουν και οι ήχοι από τις κουδούνες που εκτός από νοσταλγία, αποτελούν και μια ελπίδα να μη χαθούν οι παραδόσεις μας.

Μετά και το τελευταίο σπίτι όλοι οι κάτοικοι του χωριού μαζεύτηκαν στο καφενείο που είχε σειρά όπου έφαγαν, ευχήθηκαν και ένωσαν τους δεσμούς τους, σαν κάτοικοι για την προκοπή του τόπου τους.

The post Το κάλαντα των Θεοφανίων στο Καστρί Φθιώτιδας appeared first on STEREA NEWS.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button