ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με τους 40 νεκρούς στη Μόσχα (pics, vid)

Tουλάχιστον 40 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες σε αίθουσα συναυλιών

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα την Παρασκευή (22/3) στη Μόσχα με τουλάχιστον 40 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες σε αίθουσα συναυλιών.

Μαχητές του ΙΚ «επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση (…) στα προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας», δήλωσε το ΙΚ σε έναν από τους λογαριασμούς του στο Telegram.

Σημειώνεται ότι η επίθεση δεν έχει τερματιστεί γιατί, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν έχουν εξουδετερωθεί οι δράστες.

Οι Αρχές προχώρησαν σε μία σύλληψη υπόπτου. Την ίδια στιγμή, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τρία άτομα από την περιοχή της Ινγκουσετίας στη νότια Ρωσία, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.

Για την ώρα, οι δράστες και πολλοί από τους θεατές της συναυλίας -που δεν άρχισε ποτέ- παραμένουν μέσα σε ένα φλεγόμενο κτήριο, με μια στέγη υπό κατάρρευση. Εκείνο δε που προκαλεί τρόμο είναι ότι εντός του κέντρου μπορεί να βρίσκονταν την ώρα εκείνη πάνω από 6.000 άνθρωποι. 

Φωτογραφία ΑΡ

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε ενόπλους που -τόσο στο φουαγιέ όσο και εντός της αίθουσας του συναυλιακού χώρου- πυροβολούσαν αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους -μεταξύ τους και παιδιά- και τραυματίζοντας πάνω από 100.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι λουτρό αίματος εξελίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε συναυλιακό κέντρο στο δημαρχείο του Κρόκους, στα περίχωρα της Μόσχας, μετά από επίθεση ενόπλων.

Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε περισσότερους από 100. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι στο σημείο σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά, ενώ το Reuters μετέδωσε πως αρκετή ώρα μετά ακούστηκε και δεύτερη έκρηξη στο δημαρχείο.

Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και όπως μετέδωσε το Interfax, «η πυρκαγιά έχει επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου. Η οροφή έχει εν μέρει καταρρεύσει».

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν ότι οι ένοπλοι ήταν τουλάχιστον τέσσερις και άνοιξαν πυρ με αυτόματα τουφέκια σε σημείο όπου υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το συμβάν ως «αιματηρή τρομοκρατική επίθεση». Ο δήμαρχος της Μόσχας, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «τεράστια τραγωδία».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μολονότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων εκκένωσε το κτίριο, περίπου 100 άτομα ενδέχεται να παρέμειναν στο δημαρχείο. Ένα μέρος εκτιμάται ότι κατέφυγε στο υπόγειο, ενώ το κτίριο έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Στο κτίριο επρόκειτο να δώσει συναυλία το συγκρότημα Πικνίκ. Οι μουσικοί βρίσκονταν στο καμαρίνι τους όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, ενώ αναπτύχθηκαν και ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

Mosxa - Μόσχα Μακελειό
Φωτογραφία ΑΡ

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας. Ο δήμαρχος της Μόσχας ακύρωσε όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το Ria Novosti μετέδωσε ότι οι ρωσικές αρχές άνοιξαν ποινική υπόθεση για «τρομοκρατική ενέργεια». Στο σημείο έφτασε ομάδα ανακριτών από την κεντρική υπηρεσία.

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό το τερατώδες έγκλημα θα υποστούν αναπόφευκτη τιμωρία, το κράτος θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων και των θυμάτων», δήλωσε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

ΗΠΑ και Βρετανία είχαν προειδοποιήσει

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει σε προειδοποίηση για την πιθανότητα επίθεσης εξτρεμιστικής ομάδας σε συναυλίες στην περιοχή της Μόσχας.

Ο συναγερμός ασφαλείας, που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αρχικά από την πρεσβεία των ΗΠΑ και επαναλήφθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, προέτρεπε τους πολίτες των δύο χωρών να «αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων 48 ώρες».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε τότε ότι «παρακολουθούσε τις αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν άμεσα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών».

Δεν διευκρίνισε σε τι είδους απειλές αναφερόταν ή ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button