ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στην περιφέρεια της Κρήτης εκλέχτηκαν δύο υποψήφιοι, από το Ηράκλειο η καθηγήτρια, με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και κοινωνική δράση, Μαρία Καλουδιώτη και από τα Χανιά ο γιατρός Βασίλης Κασσελάκης

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαμορφώθηκε, δίνοντας φωνή στη βάση του κόμματος, που, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, συμμετείχαν σε προκριματικές εκλογές μέλη και φίλοι, αναδεικνύοντας τους 35 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές. 

Στην περιφέρεια της Κρήτης εκλέχτηκαν δύο υποψήφιοι, από το Ηράκλειο η καθηγήτρια, με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και κοινωνική δράση, Μαρία Καλουδιώτη και από τα Χανιά ο γιατρός Βασίλης Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατά την παρουσίαση όλων των υποψήφιων ευρωβουλευτών στις 19 Απριλίου στο “Κέντρο Ελληνισμού”, πρόσθεσε πέντε υποψηφίους της δικής του επιλογής και είναι ξανά υποψήφιοι οι δύο νυν ευρωβουλευτές Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης.

Είναι ένα ευρωψηφοδέλτιο δυναμικό, ανανεωμένο, με διακεκριμένα στελέχη από τον πολιτικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό χώρο. Ο πρόεδρος, εξάλλου, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κόμματος από τις 15 του περασμένου Μαρτίου, «για μια άλλη Ευρώπη», αναφερόμενος στη δίκαιη Ευρώπη για όλους. Παρουσίασε 10 στόχους, δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μια δημοκρατική, αντιφασιστική, κοινωνική και πράσινη Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα ότι «είναι αναγκαίο το άλμα στο αύριο και όχι η επιστροφή στο σκοτάδι του χθες». 

Είναι αναγκαία, βέβαια, η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη, που προϋποθέτει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, μια πολιτική άμυνας και ενεργειακής χειραφέτησης. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διεκδικεί, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, έναν ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική, μετασχηματισμό της βιομηχανίας και της παραγωγής ενέργειας, μέσα από μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, επενδύσεις στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. 
Προτείνει επιπρόσθετα τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόνιμο μηχανισμό, για τη μη επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας εις βάρος των λαών. Επίσης, θεωρεί αναγκαία τη φορολογία των πλουσίων για χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων, τη μείωση της φτώχιας και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου κοινωνικής στέγης. Είναι, εξάλλου, ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος και ιδιοκτησία των κοινών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αγωνίζεται, παράλληλα, για την κοινωνική Ευρώπη, της ισότητας και των δικαιωμάτων, για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, την καθολική δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας στην Ενωμένη Ευρώπη, ταυτόχρονα με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δημόσιου φαρμακευτικού πυλώνα, καθώς και τη στήριξη ανηλίκων, της τρίτης ηλικίας και αναπήρων. 

Θα πιέζει, ταυτόχρονα, για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προτείνει ενιαίο τρόπο πανευρωπαϊκά υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ένα ευρωπαϊκό βασικό εισόδημα, που θα υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να εγγυώνται σε όλους τους πολίτες, αλλά και ένα ευρωπαϊκό κανονισμό μόνιμων συμβάσεων εργασίας και πλήρους απασχόλησης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διεκδικεί ακόμα την άρση των ανισοτήτων και των έμφυλων διακρίσεων, την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Θα πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και εκτός τούτων, δίπλα στις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις θα πρωταγωνιστεί για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μετώπου κατά της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λοιπόν, μπαίνει στη μάχη των κρίσιμων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, με ένα ρεαλιστικό, αναγκαίο και υλοποιήσιμο ευρωπρόγραμμα, για την Ευρώπη της προόδου, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, καθώς χιλιάδες αποφάσεις λαμβάνονται στην Ενωμένη Ευρώπη, που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. 

Ψήφος επομένως στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που συνεχίζει την παρακαταθήκη και το όραμα για τη δημοκρατική Ενωμένη Ευρώπη των λαών, των αξιών, της ειρήνης, της συνανάπτυξης και της καθολικής ευημερίας. 

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι πρώην υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button