Διεθνής επικαιρότητα

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Καθηγητής Τμ. Οικονομικών Επιστημών και Κοσμήτορας της Σχολής ΟΠΕ του ΑΠΘ και η Αγγελική Ζιάκα, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας της Θεολογική Σχολή αναφορικά με τα όσα είπε ο Αντιπρύτανης Ανδρέας Γιαννακουδάκης σε πρόσφατη εκδήλωση του πανεπιστημίου:

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ομιλία του Αντιπρύτανη Ανδρέα Γιαννακουδάκη στο αγρόκτημα του ΑΠΘ στις 31 Αυγούστου, κατά τη γιορτή αποχαιρετισμού των μελών του Ιδρύματος που συνταξιοδοτούνται, μας εξέπληξε. Όχι λόγω του περιεχομένου της – τα πεπραγμένα της απερχόμενης Πρυτανείας είναι γνωστά και η ευθύνη βαραίνει προφανώς όλα τα μέλη της – αλλά κυρίως λόγω της επιλογής χώρου και χρόνου από τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων να μιλήσει δημόσια, ειλικρινώς και αυτοκριτικά για τις μεγάλες παθογένειες της διοίκησης του Ιδρύματος, αλλά και για τις κυβερνητικές επιλογές για τα ΑΕΙ. Αναφερόμαστε:

  • στην ακύρωση της οργανωτικής αυτονομίας των ΑΕΙ και τη συστηματική καταπάτηση του αυτοδιοίκητού τους, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα και τα Πανεπιστήμιά της στην προτελευταία θέση της Ευρώπης και της European University Association,
  • στις εξαιρετικά κρίσιμες, πολιτικά αλλά και νομοτεχνικά απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις, προεξέχοντος του νέου νόμου πλαισίου και της απορρόφησης των τριών ΝΠΔΔ στο ΑΠΘ, που επιβλήθηκαν στα ιδρύματα από το Υπουργείο «χωρίς η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να τις γνωρίζει εκ των προτέρων και το χειρότερο χωρίς να έχει καμία ευκαιρία να τις συζητήσει πριν και να εκφράσει την άποψή της», σύμφωνα με τον κ. Γιαννακουδάκη,
  • στη συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, όχι μόνο μέσα από την επιλογή των «ιδιωτικών πανεπιστημίων», αλλά και από τη σταδιακή αλλοίωση του χαρακτήρα και την εκ των έσω ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

Αν και αργοπορημένη η δημόσια και τολμηρή τοποθέτηση του κ. Γιαννακουδάκη, δυστυχώς, επιβεβαιώνει όσα έχουμε υποστηρίξει όλο το προηγούμενο διάστημα: (α) τη στυγνή τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς του για το μέλλον της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και ειδικά του ΑΠΘ, (β) την ευθύνη της πλήρους παραχώρησης του δικαιώματος στην ουσιαστική αυτοδιοίκηση του ΑΠΘ και την αδυναμία – σκόπιμη ή μη – ολοκλήρωσης και αξιοποίησης του νέου Οργανισμού από την απερχόμενη Πρυτανεία, αλλά και (γ) την υποχρέωση της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας να διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματά της, να συζητά, δηλαδή, και να αποφασίζει για το ΑΠΘ, για το ξεπέρασμα των συμπληγάδων που έχει μπρος του το Ίδρυμα, διοικητικά και θεσμικά, και την ανάκτηση της δυνατότητας αυτοδιοίκησης για ένα Σύγχρονο, Δημόσιο, Δημοκρατικό, Διαλλακτικό και Βιώσιμο ΑΠΘ.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, όλα τα μέλη του Ιδρύματός μας – μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικούς υπαλλήλους, ερευνητές, φοιτήτριες και φοιτητές – σε μια συλλογική  προσπάθεια ενόψει των επερχόμενων επαναληπτικών εκλογών του Συμβουλίου Διοίκησης στις 26 Σεπτεμβρίου και κυρίως μετά από αυτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button