ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τους κάναμε τα μούτρα… κρέας

Η μόνη “νίκη” της κυβέρνησης στο διπλωματικό παιχνίδι είναι ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να “ρίξει τους τόνους” και να σταματήσει τις συνεχείς προκλήσεις, προκειμένου να πείσει τις ΗΠΑ ότι είναι “καλό παιδί” για να του εγκρίνουν την αγορά των πολυπόθητων μαχητικών – Από την άλλη η ελληνική πλευρά εξαναγκάστηκε σε πλείστες όσες κινήσεις “καλής θέλησης”…

Οι Τούρκοι αποκαθιστούν τη θέση ισχύος τους στην ισορροπία δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο, μετά την έγκριση της προμήθειας των F-16. Όσο κι αν προσπαθούν τα “παπαγαλάκια” των “φίλιων media” να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να μας διαβεβαιώσουν ότι οι Αμερικάνοι έβαλαν “απαγορευτικές” εγγυήσεις και όρους για να εγκρίνουν την προμήθεια, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η μόνη “νίκη” της κυβέρνησης στο διπλωματικό παιχνίδι είναι ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να “ρίξει τους τόνους” και να σταματήσει τις συνεχείς προκλήσεις, προκειμένου να πείσει τις ΗΠΑ ότι είναι “καλό παιδί” για να του εγκρίνουν την αγορά των πολυπόθητων μαχητικών. Από την άλλη, και η ελληνική πλευρά εξαναγκάστηκε σε πλείστες όσες κινήσεις “καλής θέλησης”, οπότε κι εδώ υπήρξε ισορροπία. Η προμήθεια των F-35 δεν ανατρέπει τις νέες ισορροπίες, αφενός λόγω χρονικού ορίζοντα και αφετέρου λόγω του ότι η διαμόρφωση με την οποία τα αγοράζει η χώρα μας είναι κατάλληλη… για παρελάσεις και τίποτε άλλο. Αν δε δούμε το “πακέτο” οπλικών συστημάτων με τα οποία θα γίνει η προμήθεια (το οποίο θα προσθέσει μερικά δισ. στα ήδη πολλά 9 δισ. που κοστίζουν τα μαχητικά “γυμνά”), δεν μπορούμε να πούμε τίποτε για την επιχειρησιακή τους δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή, που θα είναι η Τουρκία με άφθονα F-16 (40 ολοκαίνουργια και 80 υφιστάμενα, που θα αναβαθμιστούν) στην πιο σύγχρονη και αποτελεσματική παραλλαγή.

 

Οι “όροι”

Τα “φίλια media” μας βομβαρδίζουν με “μυστικές ενημερώσεις” (ναι, κατευθείαν από τα υπόγεια του Μαξίμου, τόσο “μυστικές”) ότι και καλά οι Αμερικάνοι έχουν βάλει αυστηρότατους όρους στην Τουρκία, αν και από αυτούς τους όρους ο μόνος που βρήκαν να γράψουν ήταν ότι «απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο». Οι Τούρκοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν επιβληθεί αυτοί οι όροι, οι Αμερικάνοι δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν οποιοιδήποτε όροι, αλλά εμείς θα πρέπει να πιστέψουμε τα “παπαγαλάκια” που φτιάχνουν το προφίλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα.

Γ.Ψ.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button