ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τα επιτόκια που… πέφτουν  | Neakriti

Οι αγορές περιμένουν να αρχίσουν οι κινήσεις για τη μείωση των επιτοκίων, τα οποία έφτασαν… στον Θεό, μετά την κρίση πληθωρισμού που άρχισε να “χτυπά” το 2021

Αν και η αμερικανική Fed δείχνει… εξαιρετικά απρόθυμη να προχωρήσει σε μείωση των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων αναφοράς της, ιδιαίτερα μια και η αμερικανική οικονομία δεν πάει τόσο χάλια όσο αναμενόταν, στην Ευρώπη η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου της, δίνει το σύνθημα ώστε η ΕΚΤ να προχωρήσει κι εκείνη, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Ιούνιο, με τη σειρά της στην πρώτη απόπειρα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της. 
Οι αγορές περιμένουν να αρχίσουν οι κινήσεις για τη μείωση των επιτοκίων, τα οποία έφτασαν… στον Θεό, μετά την κρίση πληθωρισμού που άρχισε να “χτυπά” το 2021. Η πτώση των επιτοκίων έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, ωστόσο η ΕΚΤ μέχρι στιγμής ακολουθούσε τη Fed, η οποία… έχει στυλώσει τα πόδια και αρνείται επίμονα να σκεφτεί μείωση. 

Ήγγικεν η ώρα 

Ωστόσο, όπως ήδη ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από μακρές και επίπονες διαβουλεύσεις με τους πλέον αντιδραστικούς τραπεζίτες (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία και λοιποί) στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς. Το πιθανότερο είναι αυτή η μείωση να είναι 0,25%, αν και κάποιοι πιθανολογούν ότι μπορεί και να είναι 0,50%, ώστε να δοκιμαστεί το οικοδόμημα των ευρωοικονομιών έως τον Σεπτέμβριο που θα επενεξεταστεί το θέμα. 
Πάντως, όσο κι αν είναι η πρώτη μείωση, δε σημαίνει ότι θα την ακολουθήσουν άμεσα και άλλες μειώσεις – η ΕΚΤ θα ελέγχει τα δεδομένα και αν υπάρχει οποιαδήποτε, έστω και οριακή, πτώση του ρυθμού αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, θα… γυρίσει τα μπρος πίσω. 

Το παράδειγμα της Ελβετίας 

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν είχε ανεβάσει πολύ τα επιτόκια, παρότι ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που τα αύξησε. Το βασικό επιτόκιό της είχε ανέβει στο 1,75% και την περασμένη βδομάδα μειώθηκε στο 1,5%. Για να κάνετε τις συγκρίσεις σας, η ΕΚΤ ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο 4% και τα λοιπά επιτόκια αναφοράς στο 4,5% και στο 4,9%. Το βασικό επιτόκιο της Fed, για να πάμε και στις ΗΠΑ, είναι 5,5%, καθώς η πιο ξεκάθαρα μονεταριστική νοοτροπία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επέβαλλε πιο δραματική και σκληρή αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Το ότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει ο πιο επίμονος, δείχνει αυτό που έχουμε γράψει πολλάκις από αυτήν την κρίση – ότι η “συνταγή” της αύξησης των επιτοκίων δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πληθωρισμό, που δεν είναι δομικός και δεν είναι πληθωρισμός υψηλής ζήτησης. 
Αλλά είπαμε, τα νεοφιλελεύθερα σκαλώματα είναι πιο ισχυρά από τα μηνύματα της πραγματικότητας και αν η τελευταία δεν υπακούει στις εμμονές των οικονομολόγων… κακό της κεφαλής της! 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button