ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Συνταξιούχοι ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου: «Άνθρακες ο θησαυρός των αυξήσεων για τη νέα χρονιά»

«Όλα αυτά που λέγονται δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια γιατί είναι εδώ ό,τι έχει τσακίσει τη ζωή μας τα τελευταία 13 χρόνια, και η κατάσταση χειροτερεύει…», αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου

Αγανάκτηση και απογοήτευση από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξήσεις στις συντάξεις εκφράζει η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, «με έκπληξη και απογοήτευση διαπίστωσαν χιλιάδες συνταξιούχοι που πήγαν στις τράπεζες για πάρουν τις πολυδιαφημιζόμενες αυξήσεις στις συντάξεις όπου αποδείχθηκαν “άνθρακες ο θησαυρός”.

Το τελευταίο διάστημα μερίδα μεγάλων ΜΜΕ, μέσα από μια αχαλίνωτη προπαγάνδα για λογαριασμό της κυβέρνησης, προσπαθεί να πείσει τους συνταξιούχους την κοινή γνώμη ότι την νέα χρονιά οι συνταξιούχοι θα γεμίσουν τα πορτοφόλια τους από τις γενναίες αυξήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση.

 Όλα αυτά που λέγονται δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια , γιατί είναι εδώ ότι έχει τσακίσει τη ζωή μας τα τελευταία 13 χρόνια, και η κατάσταση χειροτερεύει….

Ξέχασαν τις περικοπές και τις μειώσεις των συντάξεων.

Ξέχασαν τις περικοπές των δώρων που είναι πληρωμένα και μας στερούν 4,4 δις ανά έτος.

Ξέχασαν ότι μας χρωστούν τα αναδρομικά που είναι μόνο του 11μήνου 2015-16 ανέρχονται σε 2,5 δις , ευρώ. Ξεχνούν ότι 800 χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν πήραν τίποτα λόγω του εγκληματικού νόμου Κατρούγκαλου.

Οι αυξήσεις κοροϊδία που έδωσε η κυβέρνηση του 3% δηλαδή 20 ευρώ σε μια μέση σύνταξη, και κάποια επιδόματα για να βγει ο χειμώνας είναι ντροπή.

Καμία αύξηση δεν πήραν οι επικουρικές συντάξεις τώρα και 13 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 80% και τώρα κινδυνεύουν λόγω ιδιωτικοποίησης του ταμείου επικουρικής ασφάλισης.

Από το 2014 οι συνταξιούχοι ζητούν τα δώρα και επιδόματα των επικουρικών συντάξεων που παράνομα παρακρατήθηκαν λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. Το 2019- 2020 με απόφαση του ΣτΕ έκρινε νόμιμες τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, από την τότε πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σακελαροπούλου, πατώντας στο νόμο στο νόμο Κατρούγκαλου ,και σήμερα 5 Γενάρη του 2024 το ΣΤΕ έβαλε την τελική ταφόπλακα στην διεκδίκηση.

Οι συνταξιούχοι από τις περικοπές μόνο των κύριων και επικουρικών συντάξεων ήδη έχουν χάσει πάνω από το μισό ετήσιο εισόδημα τους και με την ακρίβεια, ένα μεγάλο μέρος της αγοραστικής μας αξίας.

Οι πενιχρές συντάξεις μας καταβροχθίζονται από την ακρίβεια σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης τις συνεχείς ανατιμήσεις τις αυξήσεις στα καύσιμα στο ρεύμα που τώρα με τα χρωματιστά τιμολόγια οι τιμές θα είναι ανεξέλεγκτες.

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ή εισαγόμενη που λέει ο πρωθυπουργός είναι αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων , της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης , του χρηματιστηρίου ενέργειας , του ταμείου ανάκαμψης , του κέρδους, οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ κερδίζουν δισεκατομμύρια, είχαν αύξηση κερδών πάνω από 100%, , τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, είχαν κέρδη 2,6 δις ευρώ.

Το ¼ της τιμής των προϊόντων των σούπερ μάρκετ είναι φόρος, το 65% της τιμής των καυσίμων είναι φόρος , το κράτος κερδίζεις εις βάρος μας δισεκατομμύρια από τους έμμεσους άδικους φόρους.

Ζητούμε να παρθούν μέτρα προστασίας των συντάξεων μας από τη συνεχιζόμενη οικονομική υποβάθμιση τους να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα.

Να καταργηθεί ο άδικος και αντισυνταγματικός φόρος αλληλεγγύης 6% προς το ΑΚΑΓΕ που μας παρακρατούν.

Αντί να ικανοποίηση τα αιτήματα των συνταξιούχων η κυβέρνηση ψήφισε σειρά αντισυνταξιουχικών νομοσχεδίων, ενάντια στη κοινωνική ασφάλισης, όπως ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, ιδιωτικοποίησε τον ΕΦΚΑ. Ψήφισε εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα σε ανέργους από 55 έως 65 ετών που δεν συμπληρώνουν τα ένσημα για συνταξιοδότηση να δουλεύουν στις ΔΥΠΑ έως τα 74 έτη.

Δεν δεχόμαστε συνταξιούχοι που δούλεψαν 30-40 χρόνια να μην μπορούν το υπόλοιπο της ζωής τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να αναγκάζονται να δουλεύουν με την προτροπή της κυβέρνησης και των εργοδοτών μέχρι την άλλη ζωή…

Αντί να δώσει η κυβέρνηση σταθερή και μόνιμη εργασία στους εργαζόμενους.

Αντί να σταματήσουν οι απολύσεις σε αυτές τις ηλικίες.

Αντί να μειωθούν τα απαράδεκτα υψηλά όρια συνταξιοδότησης.

Αγανακτούμε με αυτά που ακούμε και διαβάζουμε για πετυχημένους προϋπολογισμούς για επενδυτικές βαθμίδες και δίκαιη κατανομή δισεκατομμυρίων από το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν καμία σχέση με τους συνταξιούχους και τις ανάγκες μας.

Ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε και ψήφησε η κυβέρνηση, είναι ταξικός , είναι αντιλαϊκός που για μια φορά ακόμη φορτώνει μεγαλύτερα βάρη στην πλειοψηφία των εργαζομένων και συνταξιούχων. , για να πιάσει τα ματωμένα πλεονάσματα και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ . Και τα 10δες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που βρίσκονται στο σχέδιο για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης.

Η φοροληστεία δεν έχει όρια 6,2 δις ευρώ επί πλέον φόρους για το 2024 και 2,5 δις ευρώ επί πλέον φόροι, από τον ΦΠΑ. Μόνο από το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, κλέβουν από τους συνταξιούχους 550 εκ. ποσό μεγαλύτερο από αυτό που θα πάρουν ως αύξηση του 3%.

Την ίδια στιγμή προβλέπει ζεστό κρατικό χρήμα και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους 12,1 δις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 3,6 δις από το ταμείο ανάπτυξης και δισεκατομμύρια για νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες. Και φρεγάτες που υποστηρίζουν τον αφανισμό του παλαιστινιακού λαού.

Με την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον προϋπολογισμό θα συνεχίζεται η τραγική κατάσταση στην υγεία στα δημόσια νοσοκομεία στη ΠΦΥ . Προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 152 εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία , που σημαίνει ότι η φιλοσοφία των συντάξεων πείνας παραμένει.

 Να δοθούν εδώ και τώρα πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και σε όλες τις συντάξεις.

Να καταργηθούν όλοι οι αντισυνταχιουχικοί νόμοι που έχουν μετατρέψει τις συντάξεις μας σε προνιακά επιδόματα.

Σε αυτούς που προσπαθούν να μας γεμίσουν τα πορτοφόλια με αέρα κοπανιστό απαντάμε με την γνωστή παροιμία “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”. Και σύντομα θα έρθει η ώρα να πληρωθούν με το νόμισμα που τους αξίζει.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία αγωνιστικά.   

Το δείχνουν οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των συνταξιούχων , όλων των εργαζομένων σε όλη τη χώρα , που θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις στα χρονίζοντα οξυμένα προβλήματα μας.

Δεν θα θυσιάσουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους».  

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button