ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων Ισραήλ και Γάζας – «Μακάρι να ήμουν ένα παιδί που ζει χωρίς πόλεμο, χωρίς ρουκέτες»

Σε απόγνωση πολίτες του Ισραήλ και της Γάζας – «Φτάνει, έχω περάσει όλη μου τη ζωή σε πόλεμο»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων του Ισραήλ και της Γάζας που βιώνουν δραματικές στιγμές. 

Κραυγή αγωνίας από τους πολίτες του Ισραήλ και της Γάζας που βλέπουν τις συγκρούσεις να μαίνονται και να «αγριεύουν» με τον Νετανιάχου να έχει κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς, που συνεχίζει να βομβαρδίζει ανελέητα το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί ρωτούν τον στρατό «πού ήσασταν». Μαζί τους ένας άνδρας, ο οποίος έχασε τον αδελφό του το πρωί του Σαββάτου σε δρόμο, όπου εξελίχθηκαν μάχες μεταξύ του στρατού και των μαχητών της Χαμάς, λίγα χιλιόμετρα από την Άσκελον, μία από τις πρώτες πόλεις που δέχθηκαν τα πυρά της παλαιστινιακής οργάνωσης. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, το ίδιο και τα θύματα, σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

«Ήμουν εκεί πέρα. Άκουσα μία έκρηξη και πετάχτηκα πίσω. Τραυματίστηκα από θραύσματα», λέει κάτοικος στο Ασκελόν που ακόμα ψάχνει την αδερφή της. «Δεν έχουμε νέα της (αδερφής) εδώ και 30 ώρες. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε (στο τηλέφωνο) φώναζε: Όχι, όχι, όχι. Ακούσαμε πυροβολισμούς και μετά τίποτα. Και κάποιοι μιλούσαν Αραβικά», λέει.

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, όχι μόνο με τη Χαμάς, αλλά και με το στρατό, σύμφωνα με την ΕΡΤ. «(Ο Ισραηλινός στρατός) πρέπει να σβήσει τη Γάζα από το χάρτη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Υποφέρουμε εξ αιτίας (των Παλαιστινίων) εδώ και 25 χρόνια, δεν αντέχουμε άλλο», λέει με θλίψη κάτοικος στο Άσκελον.

Η πόλη Σντερότ είναι ακόμα μία πόλη που δέχθηκε πυρά και πλέον είναι γεμάτη πτώματα. Πολλοί δολοφονήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη μανία των μαχητών της Χαμάς. Η πόλη έχει γίνει ερείπια και πολλοί από τους επιζήσαντες την εγκαταλείπουν.

Απόγνωση στη Γάζα

Σε απόγνωση όμως είναι και οι κάτοικοι της Γάζας. «Τι άλλο να κάνουμε; Λυπηθείτε μας, φτάνει! Είμαι 55 χρονών και έχω περάσει όλη μου τη ζωή από τον έναν πόλεμο στον άλλον», λέει και συγκλονίζει ο Μοχάμεντ που είναι ιδιοκτήτης καταστήματος.

Ο Σαμπέρ από την άλλη, κάτοικος Γάζας, μετρά τους νεκρούς γείτονες και φίλους και αναζητά τα υπάρχοντά του στα συντρίμμια του σπιτιού του. «Αρνούμαστε να ξεριζωθούμε, έχουμε βαθιές ρίζες σε αυτή τη γη», εξηγεί.

Τα παιδιά πληρώνουν το βαρύ τίμημα, όπως γίνεται δυστυχώς σε κάθε πόλεμο. Η 13χρονη Ισρά ξεναγεί τις κάμερες στο σχολείο, στο οποίο μένουν τα τελευταία 24ωρα δεκάδες οικογένειες. «Μακάρι να ήμουν ένα φυσιολογικό παιδί που ζει χωρίς πόλεμο, χωρίς ρουκέτες για να γυρνάω με ασφάλεια σπίτι μου».

Τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν γεμίσει με τραυματίες, τα νεκροτομεία με νεκρούς, το ίδιο και στο Ισραήλ. Όλη η τραγωδία αποτυπώνεται στις δεκάδες κηδείες των θυμάτων – συχνά αμάχων – και από τις δύο πλευρές. Ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αγνοουμένους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι εκτοπισμένοι από τη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 120.000, δεκάδες κτήρια καταστράφηκαν και εκατοντάδες επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς.

Καθημερινά αυξάνονται οι αεροπορικές εταιρείες που περιορίζουν τις πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Τελ Αβίβ, ενώ όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να βγάλουν τους πολίτες τους από την εμπόλεμη περιοχή.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button