ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Στο Ηράκλειο σήμερα η Αλεξάνδρα Σδούκου – Τα θαλάσσια αιολικά στην ατζέντα της υφυπουργού Ενέργειας

Τη στάση των φορέων της Κρήτης για τα offshore “ζυγίζει” το ΥΠΕΝ – Δύο μόνο πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW δέχονται οι τοπικοί φορείς

Τις διαθέσεις των τοπικών φορέων της Κρήτης, της περιοχής με το καλύτερο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο, αλλά και με τις ισχυρότερες αντιδράσεις, βολιδοσκοπεί το ΥΠΕΝ, καθώς οι χρόνοι πιέζουν και το εγχείρημα των offshore πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες.

Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, με κρίσιμα ορόσημα για να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός το 2026 ακόμη να εκκρεμούν, και ενώ έχουν προηγηθεί πολύμηνες διαβουλεύσεις και μείωση του επίμαχου πολυγώνου της Ελούντας, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα έχει σήμερα μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο Ηράκλειο με την ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης. 

Το ταξίδι, όπως γράφει το energypress.gr, γίνεται στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη για τις ευρωεκλογές, ωστόσο τα θαλάσσια αιολικά θα είναι αναπόδραστα στα θέματα της ατζέντας της υφυπουργού κατά τις συναντήσεις της με τους τοπικούς φορείς.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να ακούσει από κοντά τις θέσεις του περιφερειάρχη, των δημάρχων της Σητείας, καθώς και των άλλων υποψηφίων Δήμων να φιλοξενήσουν τα πρώτα offshore. Έχει σκοπό να τους εξηγήσει διά ζώσης τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χωροθέτηση, να τους επαναλάβει τις θέσεις του, αλλά και να τους μιλήσει για τα ανταποδοτικά οφέλη, με βάση όσα προβλέπει ο νόμος. 

Η γενική κατεύθυνση είναι ότι θα ακούσει τα αιτήματά τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από ολόκληρες περιοχές ή ότι θα κάνει τα χατίρια όλων όσων αντιδρούν. Κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά και τους επενδυτές, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το θέμα της Κρήτης έχει τραβήξει καιρό και πρέπει να κλείσει. Αλλά για να το κάνει αυτό δεν πρέπει να ανοίξει νέα μέτωπα. Αφενός δεν είναι σκόπιμο να σηκώσει ένα θέμα που προκαλεί αντιδράσεις, ειδικά ενόψει ευρωεκλογών, αφετέρου πιέζεται από τους χρόνους, καθώς ο στόχος για 1,9 GW offshore το 2030, όπως γράφει το  energypress.gr, σημαίνει ότι το αργότερο μέσα στο 2026 θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τα πρώτα πάρκα.

Ασκήσεις ισορροπίας που κρατούν καιρό χωρίς να επιλύεται η πλέον βασική εκκρεμότητα. Δηλαδή, η τελική συνεννόηση του υπουργείου με τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης ως προς τις περιοχές που θα επιλεγούν, προκειμένου να μπει μπροστά η εκπόνηση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), γι’ αυτές που θα φιλοξενήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα. Είναι οι μελέτες που θα εστιάζουν ξεχωριστά σε κάθε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) από αυτές που θα προκριθούν ως οι πλέον κατάλληλες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button