ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Σπαρτιάτες”: Πώς θα μοιραστούν οι έδρες τους στη Βουλή

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα σενάρια, που όλα έχουν ερείσματα στη συνταγματική τάξη και υποστηρίζονται από διαφορετικούς συνταγματολόγους

Είναι περίπου απολύτως βέβαιο ότι οι “Σπαρτιάτες” θα βρεθούν εκτός Βουλής και πλέον το θέμα είναι πώς ακριβώς θα μοιραστούν οι έδρες τους. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα σενάρια, που όλα έχουν ερείσματα στη συνταγματική τάξη και υποστηρίζονται από διαφορετικούς συνταγματολόγους. Το ποιο θα επιλεγεί… μένει να το δούμε. 

Το πρώτο σενάριο αφορά στον επανυπολογισμό ποσοστών και εδρών όλων των κομμάτων, χωρίς να υπολογιστούν οι ψήφοι των “Σπαρτιατών”. Με αυτόν τον τρόπο, η Ν.Δ. θα πάρει 6 έδρες παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 και από μία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. 
Εδώ, ωστόσο, θα υπάρχουν παρενέργειες, αφού θα γίνει εξαρχής υπολογισμός και κάποιοι σημερινοί βουλευτές και άλλων κομμάτων θα βρεθούν εκτός Βουλής. 

Το δεύτερο σενάριο έχει περίπου… τις ίδιες παρενέργειες, με το πρώτο και προβλέπει αναλογική κατανομή του ποσοστού των “Σπαρτιατών” (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ν.Δ. θα αύξανε τις έδρες κατά 5, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 3 και από μία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. Οι παρενέργειες που θα προκληθούν θα είναι παρόμοιες με του πρώτου σεναρίου, καθώς η κατανομή θα γίνει από την αρχή σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, προκαλώντας δεκάδες “καραμπόλες”. 

Στο τρίτο σενάριο προβλέπεται κατάληψη των 12 εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στις περιφέρειες που είχαν εκλέξει βουλευτή οι “Σπαρτιάτες”. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθήνας το μεγαλύτερο υπόλοιπο το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα αυξήσει τις έδρες του σε 3 με την είσοδο του Νίκου Βούτση. Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει αύξηση 5 εδρών για τη Ν.Δ., από 2 για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και από μία για Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και “Νίκη”.
Το τέταρτο και τελευταίο σενάριο (και αυτό που μάλλον έχει τις λιγότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί) είναι να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των “Σπαρτιατών”. Πρόκειται για τις Α’ Αθηνών, Βόρειου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Β’ Πειραιά, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button