ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Σκανδαλίζουν τα… χιλιάρικα για το WEB radio με τους λίγους ακροατές από την υπό διάλυση ΔΗΚΕΗ

Την ώρα που παίρνει δάνεια για να τα βγάλει πέρα, ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει να λειτουργεί πολυδάπανο δημοτικό ραδιόφωνο

Ο Δήμος Ηρακλείου βουλιάζει σε μια “θάλασσα” υποχρεώσεων που τον αναγκάζουν να λάβει ένα τεράστιο δάνειο 27 εκατ. ευρώ για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, ενώ οι δημότες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και τα έξοδα. 
Ωστόσο, ταυτόχρονα είναι αρκούντως “γενναιόδωρος” με μια σειρά δραστηριοτήτων, η πραγματική χρησιμότητα των οποίων ελέγχεται, όπως και το αν δικαιολογούν τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται. 
Μια από αυτές τις δραστηριότητες έφερε στο φως ο δημοσιογράφος του “Ράδιο Κρήτη” Μανόλης Αργυράκης, που αποκάλυψε ότι ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός του Δήμου Ηρακλείου χρηματοδοτείται ετησίως με το “γενναίο” ποσό των 150.000 και πλέον ευρώ. 
Προκαλεί εντύπωση το μέγεθος του προϋπολογισμού, μιας και μιλάμε για διαδικτυακό ραδιόφωνο, τα έξοδα του οποίου σε επίπεδο τεχνικό είναι μηδαμινά, ενώ ταυτόχρονα δεν απαιτεί ούτε εγκαταστάσεις ή κάτι άλλο. 
Οπότε προφανώς και πρόκειται κυρίως για αμοιβές του προσωπικού, παρότι στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι οι παραγωγοί είναι «εθελοντές». 
Πληροφορίες θέλουν να προβλέπονται στον προϋπολογισμό του αμοιβές ύψους 1.533 ευρώ για καθέναν από τους 9 συνεργάτες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ραδιόφωνο, που ξεκίνησε από το διαδίκτυο ως συντροφιά των δημοτών στην πανδημική κρίση, εξελίχθηκε με σκανδαλώδη τρόπο σε μια πλατφόρμα που είχε μεγάλο προϋπολογισμό και ελάχιστη… ακροαματικότητα! Τώρα φαίνεται ότι το web radio του Δήμου Ηρακλείου μπαίνει υπό την αυστηρή εποπτεία και αναμένεται να αποφασιστεί σύντομα και η τύχη του, καθώς η ΔΗΚΕΗ που το ίδρυσε καταργήθηκε, έγινε εκκαθάριση και πέρασε απευθείας στον Δήμο. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό ότι, παρά το γεγονός πως καταργήθηκε η ΔΗΚΕΗ, το διαδικτυακό ραδιόφωνο εξακολουθεί να παίζει τη μουσική του! 

Η ιστορία του “διαδικτυακού ραδιοφώνου” 

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου, αν και έκανε νωρίτερα τα πρώτα του δοκιμαστικά βήματα, ιδρύθηκε επίσημα, εντασσόμενο στη ΔΗΚΕΗ, στις αρχές του 2022. 
Το σκεπτικό της δημιουργίας του, όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση για τον προϋπολογισμό της ΔΗΚΕΗ για το 2022, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου και λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη της ΔΗΚΕΗ για “μεταφορά” ήχου και μουσική επένδυση/κάλυψη των περισσότερων εκδηλώσεών της, κρίθηκε απαραίτητη η ίδρυση ενός διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού, που με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα ετήσιας συντήρησης παρέχει μια πολύ καλή λύση, που θα χρησιμοποιηθεί και θα αναπτυχθεί και στο μέλλον. 
Το διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι ένα επαναστατικό επικοινωνιακό μέσο, διότι οι χρήστες/ακροατές μπορούν να ακούν προγράμματα μέσω οποιασδήποτε συσκευής που παρέχεται με δυνατότητες σύνδεσης και αναπαραγωγής και όχι μέσω δέκτη FM. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο, τεχνικά, είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος εκπέμπει μέσω του διαδικτύου και όχι μέσω του ραδιοφάσματος, δορυφόρων ή καλωδίων. Η ακρόαση ραδιοφωνικών προγραμμάτων γίνεται μέσω του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή (mediamorhopsis). 
Το διαδικτυακό ραδιόφωνο έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, καθώς είναι μέσο: 
* ανοικτής διαδραστικής επικοινωνίας (ευελιξία στη διαχείριση και την παραγωγή), 
* διακρατικό (χωρίς σύνορα, στον υπολογιστή, στο κινητό, στο αυτοκίνητο, οπουδήποτε), 
* δημοκρατικό (ευρεία, αμερόληπτη παρουσίαση ζητημάτων ενδιαφέροντος του Δήμου Ηρακλείου και προβολή του έργου του Δήμου και των υπηρεσιών του), 
* μεγάλου δυναμικού (podcasting – Personal on Demand broadcast), 
* χαμηλού προϋπολογισμού (ένας υπολογιστής, ένα μικρόφωνο, μία ιστοσελίδα και μια παροχή streaming) – διαφορετική είναι η ίδρυση ραδιοφωνικού στούντιο, 
* για τις ανάγκες της μετάδοσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλεία ανοιχτού κώδικα (π.χ. “liquidsoap” και “icecast”). 
Στόχος της Επιχείρησης για το νέο έτος είναι το διαδικτυακό αυτό ραδιόφωνο να εμπλουτιστεί, εξοπλιστεί και να στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία». 

Πώς λειτουργεί 

Το ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου λειτουργεί στη διεύθυνση https://heraklionwebradio.gr/ και στη σελίδα υποδοχής παρουσιάζεται εν συντομία η “αποστολή” του και ο τρόπος λειτουργίας του: 
«Το Δημοτικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ηρακλείου είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός με πολλή μουσική, φρέσκια και δροσερή διάθεση, ανοιχτό στους ακροατές του. 
Ακούστε μας ζωντανά, ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει και ανακαλύψτε το αρχείο των εκπομπών μας. 
Σε μία εποχή που τα vintage επιστρέφουν, το ραδιόφωνο προσαρμόζεται, εκσυγχρονίζεται κι εκπέμπει πλέον διαδικτυακά.
Σκοπός του Δημοτικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου Ηρακλείου είναι η προβολή του τόπου μας.
Ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς σκοπιμότητες. 
Το Heraklion Web Radio είναι ανοιχτό στους συλλόγους και τους φορείς της πόλης. Οι εθελοντές, οι άνθρωποι των τεχνών, εδώ θα έχουν ένα ελεύθερο βήμα έκφρασης. 
Οι συνεργαζόμενοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί είναι εθελοντές αναγνωρισμένοι και ικανοί να προσφέρουν στους ακροατές μας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button