ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Σε συμπληγάδες το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου – Μετατίθεται για το 2025… η αξιοποίηση σε άλλη βάση

Ο φορέας αξιοποίησης που παραμένει στα χαρτιά επί οκτώ χρόνια και το σχέδιο για κοινό «κουμπαρά»

Τον περασμένο Μάρτιο συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από τον Μάρτιο του 2016, όταν σε πανηγυρικούς τόνους το Επιμελητήριο Μαγνησίας ανακοίνωνε τη συμφωνία φορέων της Κεντρικής Ελλάδας για τη δημιουργία Φορέα προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών και επισκεπτών στο αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας, στη Νέα Αγχίαλο.

Οκτώ χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος φορέας, αλλά το πρόγραμμα των φετινών πτήσεων είναι συρρικνωμένο, αεροπορικές εταιρείες αποχωρούν και το μέλλον του αερολιμένα αβέβαιο. Είναι δε σαφές ότι οι προσπάθειες πλέον για την αξιοποίησή του σε πιο στέρεες βάσεις θα έχουν ορίζοντα το 2025, καθώς όλες οι αεροπορικές εταιρείες «κλειδώνουν» τα προγράμματά τους το αργότερο μέσα στον χειμώνα.

Το παρήγορο είναι πως η νέα περιφερειακή αρχή του Δημήτρη Κουρέτα έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να συμβάλει στην αναβάθμιση του αεροδρομίου, εκτιμώντας ότι αποτελεί την «κορωνίδα» του τουρισμού στη Μαγνησία και όχι μόνο. Η χωρική αντιπεριφερειάρχης Αννα Μαρία Παπαδημητρίου και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Γιάννης Αναστασίου έχουν πυκνώσει τις επαφές τους με τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένας κοινός «κουμπαράς», που θα χρηματοδοτήσει δράσεις και πρωτοβουλίες προβολής του αερολιμένα, ώστε σε δεύτερη φάση οι αεροπορικές εταιρείες να πειστούν να «επενδύσουν» πτητικά στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Οκτώ χρόνια ευχολόγια…

«Με το σύνθημα «Μία φωνή, μία έκφραση» εκφράστηκε η επιθυμία Επιμελητηρίων και Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Κεντρικής Ελλάδας να συμβάλλουν στη σύσταση του Φορέα για την τουριστική προβολή και την ανάδειξη του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου σε Αεροδρόμιο Κ. Ελλάδος, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών», υπογράμμιζε το Επιμελητήριο Μαγνησίας τον Μάρτιο του 2016.

Οκτώ χρόνια μετά ο Φορέας παραμένει στα χαρτιά, αφού όταν έφτασε η ώρα όλοι να βάλλουν τον «οβολό» τους, ώστε οι δράσεις προβολής να πάρουν σάρκα και οστά, σήκωσαν τα χέρια ψηλά.

Η Ενωση Ξενοδόχων είχε προτείνει, και σ’ αυτό το πλάνο επιμένει και σήμερα, τη σύσταση μιας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που στόχο θα έχει την ανάπτυξη του αεροδρομίου και την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την ανάδειξη της σημασίας της λειτουργίας του αεροδρομίου σε όλα τα επίπεδα: από την αναφορά του VOL σε πίνακες ανακοινώσεων αεροδρομίων με τεράστια κίνηση μέχρι την εικονική επίσκεψη χιλιάδων ανθρώπων που «πετούν» σε flight simulators.

Σε πρώτο πλάνο από τη νέα περιφερειακή αρχή

Η νέα περιφερειακή αρχή έχει ήδη αποφασίσει ότι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των υποδομών της Θεσσαλίας, όπως το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, θα τεθούν σε άλλη βάση. Μέσα από συνέργειες με τον ΕΟΤ, αλλά και με στοχευμένες καμπάνιες, θα εστιάσει στην προσπάθεια για την προσέλκυση νέων πτήσεων από καινούργιες αγορές του εξωτερικού, καθώς η περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου θα αυξήσει τις τουριστικές ροές όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκφράσει τη βούληση να συμβάλει οικονομικά με μία καμπάνια συν-διαφήμισης για το καλοκαίρι.

Παράλληλα σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο, συμφωνήθηκε η συμμετοχή στο networking Event Routes Europe για δικτύωση με αεροπορικές εταιρείες, αλλά και αεροδρόμια άλλων χωρών ενόψει του 2025, ενώ επίσης θα επιδιωχθεί να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων ξενοδοχειακών ενώσεων της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Πιερίας για την από κοινού αξιοποίηση του αεροδρομίου.

Στο στρατηγικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό –όπου γίνεται ειδική μνεία στην ανάγκη το αεροδρόμιο να ανοίξει τα φτερά του- ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αναστασίου τονίζεται:

«Στόχο μας αποτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας να εισέλθει στην ομάδα των «δυναμικών» Περιφερειών της χώρας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που μόλις αναφέρθηκαν και αντιμετωπίζοντας με ολοκληρωμένη προσέγγιση τα μειονεκτήματα και τα κενά που αναδεικνύονται, στηριζόμενοι στις ισχυρές συνέργειες του τουριστικού προϊόντος με τον πολιτισμό και την ανάδειξη τω θεματικών μορφών τουρισμού.

Οι συνέργειες αυτές θα οδηγήσουν σταδιακά σε ένα προϊόντα και βιωματικές εμπειρίες, ώστε να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος, που αποτελεί επίσης έναν στόχο -κλειδί για την συνολική τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Μεσοπρόθεσμα, θα ενισχυθεί τόσο ο εσωτερικός τουρισμός (ιδίως στη βάση της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου), όσο και ο εισερχόμενος, με κατάλληλη στόχευση σε ώριμες αγορές, αλλά σε αναζήτηση νέων ή δυναμικών, τόσο από ώριμες “μεγάλες” αγορές κοντινής απόστασης και στις οποίες μπορεί να προστεθούν οι Σκανδιναβικές χώρες, η Γαλλία και η Ισπανία), όσο καΙ σε αναδυόμενες “μικρές” short-haul αγορές (Κάτω Χώρες, Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια κ.α.)».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη διεύρυνση του εισερχόμενου τουρισμού, ο οποίος συνδέεται ευθέως με την συστηματοποίηση των αεροπορικών αφίξεων, στην Θεσσαλία, καθώς πάνω από τους μισούς ευρωπαίους τουρίστες προτιμούν τα ταξίδια με αεροπλάνο.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button