ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Σαρακοστή στην Κρήτη: Αντί για θαλασσινά έφαγαν κρέας την Καθαρή Δευτέρα… λόγω ακρίβειας

Εξορμήσεις στην ύπαιθρο και όχι σε ταβερνάκια προτίμησαν ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας οι Κρητικοί – Πιο φτηνό το κρέας από τα θαλασσινά λένε οι καταναλωτές

Καμία σχέση με προηγούμενα χρόνια δεν είχε η αγοραστική κίνηση της φετινής Καθαράς Δευτέρας, αφού η ακρίβεια στα σαρακοστιανά είδη ξεπέρασε ακόμα και την ακρίβεια στο κρέας, όπως λένε εκπρόσωποι φορέων, που μίλησαν στo neakriti.gr και τόνισαν πως ο κόσμος γενικότερα προτίμησε τις οικογενειακές εξορμήσεις και απέφυγε σε γενικές γραμμές, τα εξοχικά ταβερνάκια που σε άλλες εποχές είχαν την τιμητική τους και τις μεγάλες δαπάνες στις προμήθειες των τροφίμων. Από τα γενικότερα συμπεράσματα που υπάρχουν, γίνεται εμφανές ότι ο περισσότερος κόσμος προτίμησε τη λύση της παρέας στα μετόχια, ή ακόμα και των οικογενειακών στιγμών στο σπίτι, με το κρέας να αποτελεί μια “λύση” για τη μέση οικογένεια, που περιόρισε τα σαρακοστιανά και τα θαλασσινά, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, σε σχέση με πέρυσι ήταν ακριβότερα έως και 20% με 25%!
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στo neakriti.gr το στέλεχος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, αλλά και εργαζόμενος ο ίδιος σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ Τάσος Ξενάκης, «φέτος μπορώ να σας πω ότι η καταναλωτική κίνηση στα θαλασσινά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ο κόσμος με μία αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με πέρυσι, δεν ήταν δυνατόν να μπορεί να κάνει τις αγορές που έκανε άλλα χρόνια και προτίμησε το κρέας»… 
Μάλιστα, ο Νίκος Ξενάκης μας λέει ότι «η δική μου εικόνα είναι, ότι μαζεύτηκαν οι παρέες είτε στα σπίτια, είτε στα μετόχια και πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα. Αυτό που εδώ και πολλά χρόνια βλέπαμε να γεμίζουν και τα ταβερνάκια στην ύπαιθρο, φέτος δεν το είδαμε να γίνεται, κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά πηγαίνοντας σε τέτοιες περιοχές όπου υπάρχουν ταβερνάκια. Μπορώ να σας πω ότι οι εικόνες που είδα με ταξίδεψαν πίσω στα νεανικά μου χρόνια στη δεκαετία του ’90, όταν τέτοια μέρα ο κόσμος έβγαινε στην εξοχή και απέφευγε να πάει και να φάει σε κάποιο ταβερνάκι. Γενικότερα, η ακρίβεια που υπάρχει, δεν αφήνει τον κόσμο να περάσει άνετα τέτοιες μέρες. Πιστεύω ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια δεν έχουν πετύχει. Και αυτό γίνεται σκόπιμα. Είναι θέμα πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης», καταλήγει ο Τάσος Ξενάκης.
«Τα μέτρα για την ακρίβεια που παίρνει η κυβέρνηση είναι από ημίμετρα έως καθόλου», λέει από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης. «Δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Και άλλη μια χρονιά συμβαίνει αυτό που ζούμε από την εποχή των μνημονίων. Όλη η Ελλάδα περιμένει να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να έρθει ο τουρισμός για να ανασάνει η αγορά. Αλλά αυτή δεν είναι λύση. Έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα στη “μονοκαλλιέργεια” που λέγεται τουρισμός. Μία χώρα δεν γίνεται να στηρίζει την επιβίωση του λαού της μόνο από έναν τομέα», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή. 
Καταλήγοντας, ο Νεκτάριος Μωυσάκης τονίζει ότι «είναι πράγματι κατάντια τέτοιες μέρες να μην μπορείς να περάσεις όπως θέλεις και να ξοδέψεις. Και μιλάμε για τον Έλληνα ο οποίος έτσι κι αλλιώς πάντα δούλευε και ας μας έλεγαν κάποιοι στην περίοδο των μνημονίων ότι είμαστε τεμπέληδες. Ο Έλληνας δεν ήταν ποτέ τεμπέλης. Πάντα δούλευε και πάντα δούλευε και παραπάνω από τους άλλους Ευρωπαίους»…

Στα ύψη τα σαρακοστιανά – «Δε λύνουν το πρόβλημα τα καλάθια»

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης, λέει χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια ειδικά σε αυτά τα σαρακοστιανά είδη, είναι πάρα πολύ ακριβά. Όταν αναλογιστούμε ότι ένα κιλό χταπόδι κάνει κατεψυγμένο κάνει γύρω στα 15 ευρώ το κιλό και το φρέσκο κάνει 20 ευρώ το κιλό. Καταλαβαίνουμε, ότι είναι πάρα πολύ υψηλές οι τιμές για να μπορέσει ένα μέσο νοικοκυριό να καταναλώσει τέτοια είδη. Και όταν μιλάμε για αγορά, πόσο μάλλον να πας σε ένα μαγαζί μαζικής εστίασης, που σημαίνει ότι θα το πληρώσεις πολύ πιο ακριβά και τουλάχιστον σε διπλάσια τιμή».
Συνεχίζοντας, ο Μπάμπης Λεκάκης τονίζει κατηγορηματικά: «Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, που έχουν να κάνουν είτε με τα “καλάθια του νοικοκυριού” τα Χριστούγεννα, είτε με το “καλάθι του Πάσχα”, είτε με το “καλάθι της σαρακοστής”, δεν έχει νόημα όταν οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές. Άρα λοιπόν, όταν έχουμε πολύ αυξημένες τιμές, δεν μπορούμε να συζητάμε για καλάθια και ό, τι άλλο συνεπάγεται. Αλλά και οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά από την πλευρά της Πολιτείας, νομίζω ότι δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συνεχίζεται η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και έτσι οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές»…
Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής λέει ότι διαρκώς η ΓΣΕΒΕΕ πιέζει την κυβέρνηση, αλλά δεν βγάζει άκρη: «Τα έχουμε συζητήσει και τα έχουμε ξανασυζητήσει και με τους υπουργούς. Όταν δεν υπάρχει η διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να μειώσει ας πούμε τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος αυτό, αφού η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει, δεν νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πάρει αυτά τα μέτρα. Όπως της έχουμε ζητήσει και να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και να κάνει ελέγχους για να διαπιστώσει ότι πράγματι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τον ΦΠΑ. Αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με αυτό το μέτρο θα επωφεληθούν και οι πλούσιοι μαζί με όσους ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι πλούσιοι δεν έχουν πρόβλημα. Τα χαμηλά εισοδήματα είναι αυτά που έχουν το βασικό πρόβλημα»… 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button