ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Σαπίλα σε επίπεδο προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ» βλέπει ο Λ. Αυγενάκης! – Τι συζητήθηκε στην συνάντηση με τη νέα διοίκηση της ΕΑΣΗ (vid, pics)

Νέος ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλαγές του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και το νέο διαχειριστικό σχέδιο στο νερό, βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων του Λευτέρη Αυγενάκη με τη διοίκηση της ΕΑΣΗ

Νέες «βόμβες» εναντίον του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου, που εξακολουθεί να αρνείται να παραιτηθεί, μιλώντας για «σαπίλα και αγκυλώσεις σε επίπεδο προέδρου», αλλά και εναντίον κεντρικών στελεχών του Οργανισμού, δίχως να αναφερθεί σε κανένα όνομα, κατηγορώντας τα ότι μέχρι σήμερα δεν κάνουν τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν, εξαπέλυσε σήμερα από το Ηράκλειο ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Μάλιστα, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τη νέα διοίκηση της ΕΑΣΗ δεν άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, ως προς τα 88 εκατομμύρια ευρώ και την απόδοσή τους στους δικαιούχους παραγωγούς. Δεσμεύτηκε, πάντως, για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και αποτελεσματικού ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού λήξει η θητεία του προέδρου και των συγκεκριμένων κεντρικών στελεχών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε!

Νέος ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλαγές του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και το νέο διαχειριστικό σχέδιο στο νερό, βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων του Λευτέρη Αυγενάκη με τη διοίκηση της ΕΑΣΗ. Ταυτόχρονα, ο ίδιος, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που φέρνει τον Ιανουάριο προς ψήφιση η κυβέρνηση για τα συνεργατικά σχήματα και δεσμεύτηκε ότι αυτό, θα δώσει κίνητρα για την ενίσχυση των υπαρχόντων συνεργατικά σχημάτων και για τη δημιουργία ακόμα περισσότερων καθώς και Ομάδων Παραγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε αισιόδοξος για μια σειρά ζητημάτων που δρομολογεί η σημερινή κυβέρνηση και τόνισε πως «για πρώτη φορά υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι από την Κρήτη», δηλώνοντας πως αντιλαμβάνεται αυτό το ζήτημα ως ζήτημα μεγάλης πολιτικής ευθύνης που φέρει ο ίδιος όχι μόνο ως πολιτικός αλλά και ως κρητικός. Τόνισε, δε, ότι  Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλο βάρος στο θέμα της διαχείρισης του νερού, όπου υπάρχει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης.

Βέβαια, στο σημείο αυτό, να πούμε ότι το διαχειριστικό σχέδιο για το νερό, έχει δεχτεί και πολλά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι που αναμένεται να εξακολουθήσει να δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και στο άμεσο διάστημα.

«Η σαπίλα του προέδρου»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε από δω και πέρα, ένα νέο ΟΠΕΚΕΠΕ πέρα από τις αγκυλώσεις και τη σαπίλα που τον χαρακτηρίζει σε επίπεδο προέδρου και κεντρικών διοικητικών στελεχών της”, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρίχνοντας έτσι κι άλλο λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει μεταξύ υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ με φόντο το μπάχαλο της καταβολής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2023. Στο ερώτημα της Εύης Χαρακιανάκη της ΚΡΗΤΗ ΤV ως προς την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου και το ενδεχόμενο να αποδοθούν στους δικαιούχους τα χρήματα που έχουν περικοπεί από την πρώτη πληρωμή, ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας απαντώντας ως εξής: “Μακάρι να μπορούσαμε να βελτιώσουμε μέσα σε ένα μήνα το σύστημα γρήγορα και να το φέρουμε στην πραγματική κατάσταση που πρέπει να υπάρξει. Δεν θα είναι όμως αυτό που θέλουμε. Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε η έγκριση από την κοινότητα. Ούτε φυσικά και η υποδομή ούτε και το στελεχιακό δυναμικό. Θα γίνουν μικρές βελτιώσεις, όχι αυτό που θέλουμε. Τα λάθη έχουν γίνει. Μένει να τελειώσει η θητεία του προέδρου. Να έχουμε αλλαγές σε κεντρικό επίπεδο και να φύγουν και κεντρικά στελέχη τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα τις σωστές υπηρεσίες»…

Τέλος, ευχαρίστησε τους συνεταιριστές της ΕΑΣΗ γιατί συνεργάζονται βήμα – βήμα μαζί του για διάφορα ζητήματα και έφερε ως παράδειγμα τα αγροτικά επιμελητήρια. “Είναι λίγοι συνεταιριστές και προέδρου επιμελητηρίων στην υπόλοιπη Ελλάδα που αντιδρούν με τα αγροτικά επιμελητήρια για να μην χάσουν τα μαγαζάκια τους”, είπε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ικανοποίηση συνεταιριστών

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης δήλωσε στο neakriti.gr ότι είναι ικανοποιημένος από όσα είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και μάλιστα, ο συνεταιριστής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα 88 εκατομμύρια ευρώ να αποδοθούν στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε, με τις δυσκολίες βέβαια να είναι πάρα πολλές. Και ασφαλώς και οι ίδιοι οι παραγωγοί μάλλον δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερες προσδοκίες και να κρατούν μικρό καλάθι. “Προχωράμε χέρι – χέρι με τον Λευτέρη Αυγενάκη ως ΕΑΣΗ σε διάφορα ζητήματα όπως αυτά του ΕΛΓΑ, του νερού, των επιδοτήσεων κ.λπ και έχουμε ήδη αναπτύξει μία πολύ καλή συνεργασία” σημείωσε στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Για την Αγροδιατροφή

Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο συνέδριο για την απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργανώνεται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

Βασικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Αυγενάκης, είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο Υπουργός, «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», σημείωσε.
«Στόχος του Υπουργείου», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, «είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028. Τα συλλογικά σχήματα όπως οι συνεταιρισμοί είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button