Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

“Σήμερα ο Πούτιν είναι μια υπαρξιακή απειλή για όλους μας”

«Σήμερα, ο Πούτιν είναι μια υπαρξιακή απειλή για όλους μας. Εάν πετύχει στην Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell. Ο ίδιος πρόσθεσε και τα εξής:

«Η Ρωσία θεωρείται η πιο υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη. Υπό την ηγεσία του Πούτιν, έχει επιστρέψει στην ιμπεριαλιστική κατανόηση του κόσμου. Η αυτοκρατορική Ρωσία από την εποχή των Τσάρων και την εποχή της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας έχει αποκατασταθεί από τον Πούτιν που ονειρεύεται ένα πρώην μέγεθος και επιρροή».

«Ήταν η Γεωργία το 2008. Ήταν η Κριμαία το 2014. Δεν είδαμε, ή δεν θέλαμε να δούμε, την εξέλιξη της Ρωσίας υπό το βλέμμα του Πούτιν. Αν και ο ίδιος μας είχε προειδοποιήσει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το 2007. Είναι σημαντικό να ξαναδιαβάσουμε τι είπε ο Πούτιν το 2007 που φοβάμαι ότι κανείς δεν ήθελε να ακούσει ή να καταλάβει», είπε.

Η προοπτική να υπάρξει στο Κίεβο μια κυβέρνηση-μαριονέτα όπως αυτή της Λευκορωσίας, τα ρωσικά στρατεύματα στα πολωνικά σύνορα και η Ρωσία να ελέγχει το 44% της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι. Τώρα ο Πούτιν βλέπει ολόκληρη τη Δύση ως αντίπαλο. Το κατέστησε σαφές σε πολλές από τις ομιλίες του. Τα πάντα, καθημερινά λέγονται και επαναλαμβάνονται στους ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς: «Η Δύση – ολόκληρη η Δύση, η παγκόσμια Δύση – είναι ο εχθρός μας».

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αντιστέκεται σε δύσκολες συνθήκες, ξεπερνώντας το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχουν όλα όσα χρειάζεται ο ουκρανικός στρατός για να συνεχίσει τον αγώνα. Είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία τώρα πριν να είναι πολύ αργά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button