Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Σάμος: Πλούσιο το πρόγραμμα και φέτος του φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια

Ξεκινά το φετινό “ταξίδι” του το Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια που για 18η χρονιά αφήνει ένα δυνατό αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Η πρώτη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Μέγαρο Πυθαγορείου, με τίτλο οι ‘’Οι Αρχαιότητες της Σάμου’’ και ομιλήτρια την αρχαιολόγο Μαρία Βιγλάκη.

Ακολουθούν αναλυτικά οι εκδηλώσεις μέχρι τον Αύγουστο:

Μάιος

• Σαββατο 11 Μαίου, ώρα 19.30 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου ‘’Οι Αρχαιότητες της Σάμου’’, ομιλία της αρχαιολόγου Μαρίας Βιγλάκη.

• Κυριακή 19 Μαίου, ώρα 12.00, Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο του Ηραίον με την ξεναγό Ειρήνη Χαραλαμπάκη.

Ιούνιος

• Δευτέρα 17 Ιουνίου ώρα 19.30 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου, «Η λύρα του Ορφέα στα χέρια του Πυθαγόρα», ομιλία του καθηγητή Μουσικής και πρώην διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Νίκου Ξανθούλη για την εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.

• Tετάρτη 19 Ιουνίου, ώρα 19.30, Nέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου, ομιλία τού καθηγητή Χρήστου Λάνδρου με θέμα: ’’Η Ιστορία του Λιμανιού του Πυθαγορείου από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.‘’

• Σάββατο 22 Ιουνίου: Επικούρειο Κέντρο-Βαθύ, ώρα 19.30 Επικούρεια Φιλοσοφία και Σάμος. Ημερίδα για τις αρχές της επικούρειας σκέψης πού αναπτύχθηκαν στο νησί της Σάμου.

• Kυριακή 23 Ιουνίου, ώρα 19.30 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου, ομιλία του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτη Βλιάμου με θέμα: ‘’ Η εξέλιξη της ιατρικής ακριβείας από την αρχαιότητα έως την εποχή των ψηφιακών δεδομένων‘’

• Πέμπτη και Παρασκευή 27 και 28 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, ώρα 20.00 και στο λιμάνι Πυθαγορείου, ώρα 20.00. Αστροφυσικοί μιλούν για τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα εξερεύνησης του διαστήματος. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο στο νησί του Αρίσταρχου. Εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες .

• Σάββατο 29 Ιουνίου, ώρα 21.00, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου ‘’Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι’’ της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία Κώστας Γάκης, με τον Παύλο Λουτσίδης.

Ιούλιος

• Δευτέρα 1 η Ιουλίου. Πανσαμιακή ημέρα Πυθαγόρειας Διατροφής. Συντονισμός με Ενώσεις Ξενοδόχων και εστιατόρων για την δημιουργία πυθαγόρειας διατροφής σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

• Τρίτη και Τετάρτη 9 και 10 Ιουλίου, ώρα 20.30, Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου. Θεατρική παράσταση: ‘’Το νησί των Θαυμάτων‘’, από την δημιουργική ομάδα Απαράμιλλο. Η παράσταση γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού ‘’Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός’’. Σκηνοθεσία Θανάσης Κριτσάκης – Δημήτρης Μπαμπίλης.

• Τετάρτη 17 Ιουλίου, ώρα 21.00, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, ‘’΄Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας’’ του Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.

Αύγουστος

• Παρασκευή 16 Αυγούστου, ώρα 21.00, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Αφιέρωμα στον Δήμο Μούτση με την Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου.

• Σάββατο 17 Αυγούστου ώρα 21.00, Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, ‘’Πήτερ Παν και Ντήργκεμπελ’’. Σκηνοθεσία Νίκος Λημνιός.

• Κυριακή 18 Αυγούστου, ώρα έναρξης 19.00 από το Δημοτικό Πάρκινγκ Πυθαγορείου Το τραγούδι των αιώνων. Μία ξενάγηση στον τόπο και τον χρόνο με οδηγό την μουσική. Ώρα 20.30 Συναυλία ‘’Τα καλοκαιρινά Φεγγάρια” με την Μαριλύ Λυμπέρη, στην πλατεία Ειρήνης Πυθαγόρειο.

• Δευτέρα-Τρίτη 19 και 20 Αυγούστου, Οι γιορτές των Ηραίων. Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις στο Ηραίον και το Πυθαγόρειο πού διαφημίζουν το νησί της Σάμου στα πέρατα της οικουμένης με την αναπαράσταση της εορτής των αρχαίων Ηραίων και τους νυχτερινούς αγώνες γυναικών.

• Πέμπτη 22 Αυγούστου, ώρα 19.30, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου. Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, με τον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα και μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία από τοπικό συγκρότημα.

• Παρασκευή 23 Αυγούστου, ώρα 21.00, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Τα τραγούδια που αγαπήσαμε. Συναυλία της Μουσικής Παρέας Σάμου.•

Σάββατο 24 Αυγούστου: Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, ώρα 20.00, Ημέρα Πυθαγόρειας Διατροφής για όλη την Σάμο – διοργάνωση ημερίδας για την σημασία της πυθαγόρειας διατροφής.

• Κυριακή 25 Αυγούστου, ώρα 21.00 Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Αφιέρωμα σε τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο από την καλλιτεχνική ομάδα ‘’ Καλλιτέχνημα ‘’.

• Τετάρτη 28 Αυγούστου. Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, ώρα 20.00. ‘’Το Πυθάρι του Πυθαγόρα‘’, παιδική παράσταση πού αποκαλύπτει στα παιδιά τις γνώσεις του μεγάλου Σάμιου φιλοσόφου.

• Παρασκευή 30 Αυγούστου: 90 χρόνια Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών, ώρα 19.30, Ημερίδα για την ποιότητα του σαμιώτικου κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας – μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον σαμιακό οίνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button