ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πώς η Εφορία θα «χαλάσει» Τσικνοπέμπτη και τριήμερα Μαρτίου – Έλεγχοι σε… απευθείας μετάδοση

Πρεμιέρα μέσα στον Μάρτιο θα κάνουν τα νέα συστήματα φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ και αφορούν στους live φορολογικούς ελέγχους με κάμερες και laptop ανά χείρας!

Την Τσικνοπέμπτη και μέσα στα τριήμερα Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου θα γίνει η πρόβα τζεναράλε των φορολογικών ελέγχων νέας γενιάς, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και ζωντανή μετάδοση στα κεντρικά της ΑΑΔΕ.

Πρεμιέρα μέσα στον Μάρτιο θα κάνουν τα νέα συστήματα φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ και αφορούν στους live φορολογικούς ελέγχους με κάμερες και laptop ανά χείρας. Πρόκειται για τους φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι θα διεξάγονται από κλιμάκια εφοριακών εφοδιασμένων με laptop και tablet, καθώς επίσης και με κάμερες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, οι πρώτες δοκιμές των νέων μορφών φορολογικού ελέγχου, θα γίνουν από ελεγκτικά συνεργεία που θα εξορμήσουν την Τσικνοπέμπτη, στις 7 Μαρτίου, καθώς και στα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας (16,17,18 Μαρτίου), καθώς και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Λόγω της αυξημένης κίνησης στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης σχεδόν όλων των κατηγοριών, κατά τις ημερομηνίες αυτές, η ηγεσία της ΑΑΔΕ θεωρεί πως είναι ευκαιρία να δοκιμαστούν οι νέες μέθοδοι, οι οποίες, άλλωστε θα αποτελέσουν τον κανόνα των φορολογικών ελέγχων στο εξής και ειδικά την ερχόμενη θερινή περίοδο.

Το “ElenxisLive”

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ προγραμμάτισε την εφαρμογή του “ElenxisLive” και της βιντεοσκόπησης των φορολογικών ελέγχων είτε σε ζωντανή μετάδοση είτε την εγγραφή σε αρχείο. Σε ό,τι αφορά στο “ElenxisLive”, κατά τη χρήση του, οι εφοριακοί υπάλληλοι, θα είναι εφοδιασμένοι με laptop και tablet και επισκεπτόμενοι μια επιχείρηση για φορολογικό έλεγχο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet και πλέον και στο myDATA.

Έτσι, οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη εικόνα του προφίλ των ελεγχόμενων, σε ό,τι αφορά στο ιστορικό της συμπεριφοράς της απέναντι στις φορολογικές αρχές, όπως είναι:

  • Το τυχόν ιστορικό παραβατικότητας.
  • Την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  • Την ύπαρξη βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και αν έχουν ρυθμιστεί ή όχι.
  • Τον έλεγχο με τα φορητά σκάνερ (QRScanners) της γνησιότητας των αποδείξεων που εκδίδουν από τις ταμειακές μηχανές.
  • Την απρόσκοπτη διαβίβαση των προβλεπόμενων στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA.

Ακόμη, καθώς θα είναι online με το Taxisnet, θα διενεργούν και εξπρές διασταυρώσεις όποιων φορολογικών στοιχείων κρίνουν απαραίτητων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται ή όχι κυρώσεις και πρόστιμα.

Και βιντεοσκόπηση

Συγχρόνως, μέσα στον Μάρτιο θα δοκιμαστεί και το εγχείρημα της βιντεοσκόπησης και της ζωντανής μετάδοσης των φορολογικών ελέγχων. Οι φορολογικοί έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος ότι η επαφή που θα έχει με τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ θα καταγραφεί σε βίντεο. Η βιντεοσκόπηση θα αφορά όλους τους φορολογικούς ελέγχους που γίνονται είτε στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, ή στις συναντήσεις φορολογουμένων με εφοριακούς υπαλλήλους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Τα βίντεο των ελέγχων στα γραφεία των επιχειρήσεων θα τηρούνται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφονται.

Αντίθετα, τα βίντεο με τις προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ, θα διατηρούνται για πέντε χρόνια. Αναλυτικότερα, οι εφοριακοί υπάλληλοι θα φέρουν μαζί τους κάμερες, οι οποίες, αφενός θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους όταν επισκέπτονται για έλεγχο μια επιχείρηση, αφετέρου θα έχουν τη δυνατότητα, να μεταδίδουν ζωντανά εικόνα και ήχο στο επιχειρησιακό κέντρο της ΑΑΔΕ.

Μέσα στο επιχειρησιακό κέντρο, τα στελέχη της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των ελέγχων και, με βάση τη σπουδαιότητα, όταν κρίνουν θα παρεμβαίνουν. Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, που έχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο των φορολογικών ελέγχων.

Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή απασχολεί πάνω από 100 υπαλλήλους και θα μπορεί να συνδέεται ταυτόχρονα με 300 ελεγκτές ανά τη χώρα. Στόχος είναι ο περιορισμός των φαινομένων διαφθοράς, της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των φορολογικών ελέγχων, την αποτροπή επιθέσεων κατά ελεγκτών, καθώς όλη η διαδικασία θα καταγράφεται με εικόνα και ήχο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button