ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πόσοι εργάτες χρειάζονται για ένα… φράγμα; Μέχρι τότε… βαρέλια!

Θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε επιτέλους τον χειμώνα που περιμένουμε, για να μη διψάσουμε εντελώς και για να μην ξεραθούν στο τέλος οι ελαιοκαλλιέργειές μας…

Ωραία λόγια για το φράγμα της Πλακιώτισσας, αλλά προχθές εθεάθησαν να δουλεύουν για τις ανάγκες του φράγματος μόλις… 7 εργάτες! Την ίδια ώρα, σε οικοδομή της ευρύτερης περιοχής, για να “ρίξουν” την ταράτσα, ήταν εκεί 13 εργάτες, δίχως τους χειριστές της μπετονιέρας! Πώς είπατε; Υπερβολικές αυτές οι προσεγγίσεις; Γίνονται πάντως από αγρότες της περιοχής. Και προσωπικά δεν τις βλέπω καθόλου υπερβολικές… Μάλιστα, περισσότερο υπερβολικές θα χαρακτήριζα εγώ τις… μεγαλοστομίες πολιτικών και αυτοδιοικητικών, που προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά εμφάνισαν το έργο ότι βρίσκεται σε στάδιο λίγο πριν παραδοθεί προς χρήση στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής. 

Ένας περιμετρικός δρόμος έπρεπε να γίνει ακόμη, ώστε να κλείσει το φράγμα και να αρχίσει να μαζεύει νερό… Και να γίνουν οι πρώτες συνδέσεις με τα γειτονικά χωράφια. Τώρα βέβαια θα μου πεις, νερό θα πέσει από τους ουρανούς; Ξέρετε κάτι; Είναι πολύ πιο σίγουρο ότι θα “ανοίξουν” οι ουρανοί πάρα πολύ σύντομα, παρά το ότι θα έχει ολοκληρωθεί το φράγμα μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να αρχίσει να γεμίζει ο ταμιευτήρας του. Αλλιώς θα μπορούμε να μιλάμε για… “το θαύμα των Χριστουγέννων”. 

Φράγματα; Μέχρι τότε… βαρέλια! 

Εντάξει. Δεν υπάρχουν τα φράγματα που θέλαμε παντού… Και ο καιρός δεν περιμένει… Θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε επιτέλους τον χειμώνα που περιμένουμε, για να μη διψάσουμε εντελώς και για να μην ξεραθούν στο τέλος οι ελαιοκαλλιέργειές μας… Βέβαια, εμείς στα σπίτια μας ας κάνουμε αυτό που το κράτος δεν κάνει… Να μαζεύουμε το βρόχινο νερό, κάτι που η στήλη έχει ξαναγράψει, αφού η κάθε σταγόνα του μπορεί να μας φανεί χρήσιμη σε μια τόσο δύσκολη χρονιά… Φράγματα, λοιπόν, μπορεί να μην έχουμε όσα και όπου μας χρειάζονται… Αλλά μπορούμε να έχουμε βαρέλια ή δεξαμενές κάτω από τις υδρορροές, για να μαζεύουμε το νεράκι, που κάθε χρόνο πέφτει κατά δισεκατομμύρια κυβικά στην Κρήτη, που θα μπορούσε να μη διψάει, να μην υποφέρει, να μην αργοπεθαίνουν οι καλλιέργειές της αν είχαμε ένα κράτος που να πάρει επιτέλους στα σοβαρά ετούτη την υπόθεση… 

Είναι νερό εξόχως καλύτερο… 

Και ναι, το βρόχινο νερό είναι το καλύτερο για το πότισμα των φυτών μας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τονώνει τα φυτά, τους προσφέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο υγιές φύλλωμα σε σχέση με το χλωριωμένο νερό του σπιτιού μας. Μάλιστα, όπως λένε, το βρόχινο νερό είναι ποιοτικά ανώτερο όχι μόνο από το νερό της βρύσης, αλλά ακόμα και από το νερό της άρδευσης, που συνήθως προέρχεται από γεωτρήσεις. Το βρόχινο νερό, μάλιστα, είναι καλύτερο ακόμα και από το αποσταγμένο νερό. Αξίζει, λοιπόν, να το συλλέξουμε για να ποτίζουμε τον κήπο και τις γλάστρες του μπαλκονιού μας, και ξέρετε κάτι; Ακόμα και στις καλλιέργειες. Ας φτιάξουμε κάτι σαν μικρές λιμνοδεξαμενές… Υπάρχουν τρόποι… Φαντασία χρειάζεται και αγάπη για το βρόχινο νερό, που παραμένει θησαυρός ανεκμετάλλευτος… 

Χριστόφορος Π.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button