ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πρώτα «καήκαμε», μετά πνιγήκαμε – Φονική η απότομη εναλλαγή του σκηνικού στη χώρα

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη φθινοπωρινή κακοκαιρία “Daniel” με νεκρό στο Βόλο από τις πλημμύρες – SOS για τα ακαθάριστα ρέματα και τα ποτάμια

Φονική για τους κατοίκους της χώρας μας αποδεικνύεται η αιφνίδια μεταβολή του καιρικού σκηνικού που καταγράφηκε τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα σε περιοχές της Ελλάδας. Από τους πρωτοφανείς καύσωνες, όπου ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 45 βαθμούς Κελσίου, και τις ολέθριες εκτεταμένες πυρκαγιές που στάθηκαν μοιραίες για συμπολίτες μας, τις προηγούμενες εβδομάδες, “περάσαμε” σύντομα στις χθεσινές νεροποντές και πλημμύρες, οι οποίες – επίσης – ήταν φονικές.

Δυστυχώς, από τις συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία “Daniel” στη Μαγνησία και τις Σποράδες, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι ένας ακόμη παρέμενε μέχρι νωρίς χθες το βράδυ αγνοούμενος.

Αυτό που εξάγεται αβίαστα ως συμπέρασμα είναι ότι το “δόγμα εκκενώστε” που προκρίθηκε κατά κόρον από το κεντρικό πολιτικό κράτος κατά τις πυρκαγιές του θέρους μπορεί να συνέβαλε σημαντικά στο να αποφευχθούν μαζικές απώλειες ζωών, ωστόσο στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα σε κακοκαιρίες όπως ο… “Daniel” δεν μπορεί να φανεί χρήσιμο…

Οι επιπτώσεις από το πέρασμα της χθεσινής κακοκαιρίας – κυρίως – από τη Μαγνησία αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις των υποδομών και του κρατικού μηχανισμού, που παραμένουν αμετάβλητες, παρά την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων που ανέρχονται στην εξουσία.

Την ώρα που η τοπική κοινωνία της Κρήτης και η κοινή γνώμη σε πανελλαδικό επίπεδο παρακολουθούν “μουδιασμένες” τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχει διάχυτος προβληματισμός σε στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι αναμένουμε έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.

To “σαρωτικό” πέρασμα της κακοκαιρίας “Daniel” έβαλε στο “στόχαστρο” τη Μαγνησία και τις Σποράδες, που αποτελούν τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις υπόλοιπες. Η κατάσταση χθες σε Βόλο και Πήλιο ήταν εφιαλτική. Μέχρι το απόγευμα χθες Τρίτη, ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο το οποίο κατέρρευσε εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Πρόκειται για ηλικιωμένο κτηνοτρόφο, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοιχίο, στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε να μεταβεί σε χώρο όπου βρισκόταν το κοπάδι του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε τον άτυχο άνδρα. Δυστυχώς, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μέχρι χθες ένας ακόμη άνδρας, στον Βόλο, παρέμενε αγνοούμενος. Πρόκειται για 34χρονο πατέρα, ο οποίος φέρεται να παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά όταν άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου του, στην Αγία Αικατερίνη Βόλου. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαινε κι ο γιος του, ο οποίος ωστόσο είναι καλά στην υγεία του.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε χθες Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, ήταν η έκκληση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού, ο οποίος δήλωσε ότι «κάθε προσπάθεια να περάσει κάποιος είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο είναι επικίνδυνη. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει κάτω. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη Μαγνησία. Μείνετε σπίτι σας. Ακόμα και 4×4 αυτοκίνητα δεν πρέπει να βγουν».

Στον Βόλο επιστρατεύτηκαν από την Πολιτική Προστασία μέχρι και… βάρκες, προκειμένου να απεγκλωβιστούν πολίτες κι εργαζόμενοι από το κέντρο της πόλης. Εξάλλου, οι ειδοποιήσεις του “112” ήταν απανωτές τη χθεσινή ημέρα σε Θεσσαλία, Σποράδες, Πιερία, αλλά και Φθιώτιδα, προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας με απόφαση κι εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί χθες ήταν ότι στο Νοσοκομείο Βόλου, μετά από πλημμυρικό φαινόμενο που έλαβε χώρα, οι προγραμματισμένες χημειοθεραπείες αναβλήθηκαν για σήμερα. Ο λόγος είναι ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν βρίσκονταν στο υπόγειο του Νοσοκομείου, το οποίο πλημμύρισε.

Εφιαλτική ήταν η κατάσταση χθες και στον Άγιο Ιωάννη στο Πήλιο, όπου η στάθμη του νερού ξεπέρασε το 1,5 μέτρο.

Πάντως, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έκανε χθες λόγο για «ακραίο φαινόμενο και πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων» στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας.

Ζημιές και στη Μεσαρά από την έντονη βροχόπτωση

Στο μεταξύ, ζημιές από την κακοκαιρία προκλήθηκε χθες και στο οδικό δίκτυο της Μεσαράς. Σύμφωνα με το neakriti.gr, προκλήθηκα ζημιές από βροχόπτωση σε Αντισκάρι, Καλούς Λιμένες και Τσίγκουνα, όπου προκλήθηκαν ζημιές στο αγροτικό δίκτυο, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Φαιστού. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της δημοτικής Αρχής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των δρόμων αυτών, οι οποίοι και έκλεισαν.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι έχει επιστρατευτεί μηχάνημα για τον καθαρισμό των εν λόγω δρόμων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν μικρές καταστροφές στον δρόμο που συνδέει τα παράλια, ωστόσο μηχάνημα προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους από τα μπάζα, ώστε άμεσα να δοθούν στην κυκλοφορία».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button