Διεθνής επικαιρότητα

Προβάδισμα για την πρώην δήμαρχο Μεξικό στις εθνικές προεδρικές εκλογές δίνει δημοσκόπηση

Προβάδισμα και μάλιστα σημαντικό έχει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, η πρώην δήμαρχος και υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Κλαούδια Σεινμπαουμ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Mitofsky Tendencias/El Economista).

Η πρώην δήμαρχος του Μεξικό αύξησε το προβάδισμά της στην κούρσα για την προεδρία ενόψει των εκλογών της 2ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την δημοσκοπική έρευνα που διενεργήθηκε από τη 10η ως τη 13η Απριλίου σε δείγμα 1.600 ψηφοφόρων από το ινστιτούτο Mitofsky Tendencias για λογαριασμό της εφημερίδας El Economista, η 61χρονη Σέινμπαουμ, υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), φέρεται να συγκεντρώνει το 51,4% των προθέσεων ψήφου.

Η κυριότερη αντίπαλός της, η δεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια ετερόκλιτης συμμαχίας τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, με το 26,7% των προθέσεων ψήφου. Τρίτος υποψήφιος, του μικρού κόμματος Κίνημα Πολιτών (MC), δεν ξεπερνά το 9,3%.

Το 12,6% του δείγματος δεν δήλωσε ποιον θα ψηφίσει.

Το προβάδισμα της κυρίας Σέινμπαουμ έναντι της κυρίας Γκάλβες αυξήθηκε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα (τα ποσοστά τους ήταν αντίστοιχα 50,5% και 28,8% και αυτό του κ. Άλβαρες 4,8%).

Το Μεξικό ετοιμάζεται να οργανώσει τις μεγαλύτερες εκλογές στην ιστορία του: πέρα από την ή τον πρόεδρο θα εκλεγούν ταυτόχρονα οι βουλευτές, οι γερουσιαστές, οι εννέα από τους 32 κυβερνήτες πολιτειών (συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού διαμερίσματος, δηλαδή της πόλης του Μεξικού), και τοπικοί αιρετοί.

Συνολικά, στις κάλπες θα κληθούν 99 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 51% των πολιτών θεωρεί πως το καλύτερο θα ήταν το MORENA να παραμείνει στην εξουσία.

Εν πράγματι επικρατήσει στις εκλογές, η κυρία Σέινμπαουμ —που υπόσχεται να συνεχίσει το έργο του απερχόμενου δημοφιλούς προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ— θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα στην ιστορία του Μεξικού και θα παραμείνει στην εξουσία ως το 2030.

Η νομοθεσία στο Μεξικό ορίζει πως η προεδρία έχει εξαετή διάρκεια και το αξίωμα ασκείται μόνο για μια θητεία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button