Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δύο βιβλίων της  Δρ. Ευαγγελίας Δαμουλή- Φίλια στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης -Δείτε φωτογραφίες

Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR 

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δύο βιβλίων της  κ. Ευαγγελίας Δαμουλή- Φίλια, Φιλόλογο Ελληνικής και Γαλλικής Γλώσσας, Συγγραφέαςκαι Διδάκτωρ του Ιόνιου Πανεπιστημίου, το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης.

Τα βιβλία είναι «Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορείτικο» – εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2017, που αναφέρεται η εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιον Όρος Ελλήνων λογοτεχνών και το δεύτερο έχει τίτλο  «Αρσανάδες και αρχονταρίκια»- εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2023,  ιστορική και πολιτιστική αναδρομή Γάλλων και γαλλόφωνων στην Αθωνική Πολιτεία από τον 19ο αι. ως τις μέρες μας.

Για τα βιβλία μίλησαν οι Φιλόλογος Ιστορικός  Ελένη Σαββίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Απόστολος Παπαδημητρίου, ο Διδάκτορας Ιταλικής Φιλολογίας  του Α.Π.Θ., μεταφρασιολόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής Ηλίας Σπυριδωνίδης, η Ομότιμη Καθηγήτρια μεταφρασιολογίας στο Τμήμα Ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας του Α.Π.Θ Ελένη Κασάπη και ο Σταύρος  Καμαρούδης, τέως Καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η  Δρ. Ευαγγελία Δαμουλή- Φίλια ανέφερε ‘σκέφτηκα να τα παρουσιάσω στη Μακεδονία γιατί ιστορικά αναφέρεται το Άγιο όρος, επίσης  για τα κίνητρα του κάθε περιηγητή, κάθε ταξιδιώτη προς έναν τόσο ιδιαίτερο τόπο, όπως είναι ένας τέτοιος τόπος που διασώζει τον πολιτισμό, τη διαχρονικότητά από το Βυζάντιο, την αρχαιότητα  του μέχρι τις μέρες μας και επίσης είναι η δυνατότητα που δίνει στην Οικουμενικότητα. Έδωσα το στίγμα που έπρεπε με την ταπεινή μου συμβολή και θέλω να αναγνωριστεί , να προσεγγιστεί και αναγνωστεί που είναι κόπος από το 2000 έρευνας ‘.

Η Δικηγόρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης, διάβασε αποσπάσματα από έργα των Φ. Κόντογλου, Π. Πάσχου, Ε. Λαδιά, J. Lacarriere, Placide Deseile, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος – Συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης .

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης και ο Σύλλογος «Μακρυγιάννης».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button