Δ/Σ ΕλλάδαΔυτική ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Πολυεθνική κάνει ελέγχους για παράνομη χρήση λογισμικού της

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα μέλη του τεχνικού κόσμου της Πάτρας η ενέργεια εταιρείας που πραγματοποιεί έρευνα στα γραφεία μηχανικών ώστε να διακριβώσει, μετά από σχετικές καταγγελίες και κατόπιν εισαγγελικής εντολής, εάν υπάρχουν μηχανικοί που κάνουν χρήση λογισμικού της εταιρείας παρανόμως.

Ο λόγος γίνεται για ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις τάξεις των μηχανικών επί σειρά ετών. Η τακτική που ακολουθεί η πολυεθνική εταιρεία προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους των μηχανικών. Προς ώρας στην  Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχοι έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση πήρξε και παρέμβαση του Προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Αϊβαλή, ως προς τον τρόπο του ελέγχου που ασκείται. Ο κ. Αϊβαλής ζητά:

-Ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΤΕΕ, κατόπιν έγκρισης των ανωτέρω συναδέλφων, για υποστήριξή τους σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χρηματικής επίλυσης της διαφοράς πριν αυτή καταλήξει στο ακροατήριο.

-Άμεση στήριξη του συνόλου των ΚΑΔ των μηχανικών και τεχνικών εταιρειών με παροχή άμεσων κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των γραφείων τους σε εξοπλισμό και σε λογισμικά με αντίστοιχη δράση μέσω ΕΣΠΑ τόσο κεντρικά από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και περιφερειακά από τα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

-Πρόσκληση από το ΤΕΕ προς όλες τις εταιρείες λογισμικού αντικειμένου ενδιαφέροντος μηχανικού προκειμένου να δώσουν τις προσφορές τους για το σύνολο των μελών του προσφέροντας τα προϊόντα τους σε ελκυστικές τιμές και εν συνεχεία αυτό να γίνει πρόταση από το ΤΕΕ προς τα μέλη του.

-Παρέμβαση από το ΤΕΕ προς την πολιτεία προκειμένου να περιοριστεί για τέτοιου είδους ζητήματα αυτός ο τρόπος ελέγχου. Την σημερινή εποχή υπάρχουν διαδικασίες και τρόποι προκειμένου οι εταιρείες να προστατέψουν τα λογισμικά και τα συμφέροντά τους απέναντι στην μη αδειοδοτημένη χρήση, και να μην επιλέγουν τέτοια μεθόδευση αρχικής προώθησης, εν συνεχεία αυτοεκπαίδευσης των χρηστών μέσω της χρήσης των λογισμικών τους και κατόπιν πώλησης των προϊόντων τους με αυτόν τον τρόπο.

Η πλήρης παρέμβαση του πρόεδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας:

Σε ανάρτησή του έγραψε μεταξύ άλλων:

«Φανταστείτε τα τελευταία 13 χρόνια Μηχανικοί να μπαίναν με δικαστικό επιμελητή στα σπίτια πολιτών που τους χρωστούσαν λεφτά και να ψάχνανε αν έχουν ή δεν έχουν, ή ακόμα καλύτερα να ζητούσαν και να παίρναν δικαστική παραγγελία για άρση τραπεζικού απορρήτου των πελατών τους για να διαπιστώσουν αν είναι όντως σε οικονομική ένδεια.

Φανταστείτε, να είχε αναθέσει ο κάθε Σύλλογος Μηχανικών σε μια εισπρακτική εταιρεία να ενοχλεί συνέχεια τους πελάτες τους και να ζητούσε τα χρήματά τους.

Κάπως έτσι, πολυεθνική εταιρία αυτές τις ημέρες με δικαστική άδεια έκανε εφόδους σε γραφεία Μηχανικών για να διαπιστώσει αν γίνεται χρήση του εμπορικού της λογισμικού παρανόμως.

Η συνέχεια θα δοθεί είτε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις οικονομικές αιτιάσεις της εταιρίας ή σε αίθουσα δικαστηρίου.

Δεν υπερασπίζομαι την παράνομη χρήση λογισμικού.

Είναι άλλωστε, ένα από τα θέματα που έχουμε συζητήσει σε άπειρες συζητήσεις με συναδέλφους. Δουλειά μας είναι να χρεώνουμε τη τις υπηρεσίες μας λαμβάνοντας υπόψη και τα πραγματικά και νόμιμα έξοδα της επιχείρησης μας.

Όμως, οι Μηχανικοί από το 2011 είδαν για τουλάχιστον 10 χρόνια το εισόδημά τους να κατακρημνίζεται με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την γενικευμένη οικονομική ύφεση.

Παρόλα αυτά βγάλανε τα κάστανα από τη φωτιά τόσο για το κράτος (αυθαίρετα, κτηματολόγιο, ηλεκτρονική ταυτότητα κλπ) όσο και την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσα από τη συνεχή και αλματώδη εξέλιξη της εφαρμοσμένης επιστήμης τους στο πεδίο. Όχι στα λόγια.

Οι Μηχανικοί είναι από τους κλάδους που διαχρονικά είναι ελάχιστα ωφελημένοι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία στη στήριξη των επιχειρήσεών τους για την αναβάθμιση τους σε υλικοτεχνική υποδομή.

Αυτό πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα. Δεν γίνεται να ακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις με διαφορά πενταετίας γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη ως κλάδος. Οι πολίτες θα βγουν ωφελημένοι από αυτό, άλλωστε, και η εθνική οικονομία.

Το κράτος έχει αποδεχθεί τον πολλαπλασιασμό των τιμών των εισαγόμενων υλικών και έχει αφήσει τους βασικούς συντελεστές της ανάπτυξης που είναι οι επιστήμονες στην άκρη τους.

Ακόμη και στην περίπτωση της διάθεσης των εμπορικών λογισμικών υπάρχει σοβαρή αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και προσφοράς.

Πολλοί Μηχανικοί απευθύνονται σε πολλούς πολίτες. Λίγες εταιρείες απευθύνονται σε πολλούς Μηχανικούς. Με την τρέχουσα λογική δεν υπάρχει καμία διαπραγματευτική ισχύς από τους Μηχανικούς».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button