Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Παρουσίαση βιβλίου «Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας» στα Θέρμα

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει βγει στην κυκλοφορία το βιβλίο με τίτλο «οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας», στο οποίο βασίζεται στην αλληλογραφία το Κωνσταντίνου Μυριανθόπουλου από την Κύπρο με τον Ίωνα Δραγούμη από το Βογατσικό, πρόκειται για ένα μικρό ιστορικό μιας έρευνας, για την επανάσταση των παππούδων μας το 1912, που κρατάει χρόνια, όπως μας αναφέρει ο κ. Χρυσόστομος Φουντούλης, που έχει επιμεληθεί την όλη προσπάθεια. Θυμίζουμε ότι οι Ικαριώτες μετά την δική τους επανάσταση βοήθησαν στην απελευθέρωση των Φούρνων, της Σάμου και της Χίου. Σήμερα στις 5 μ.μ. στην φιλόξενη αυλή του Αγριόλυκου στα Θέρμα θα γίνει μια παρουσίαση της παραπάνω δουλειάς και ευχόμαστε να βρεθούν πόροι (κάλεσμα προς την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) να τυπωθούν τα ΙΚΑΡΙΑΚΑ του Κωνσταντίνου Ι. Μυριανθόπουλου, πρόκειται για 1300 χειρόγραφες σελίδες που βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

«Στις 4 Νοεμβρίου 1912 έγινε η κατάληψη της Ικαρίας από την Ελλάδα, από το αντιτορπιλικό ΘΥΕΛΛΑ, με υποστολή της σημαίας της Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας στον Εύδηλο και έπαρση της Ελληνικής σημαίας στον Άγιο Κήρυκο.

Την κατάληψη διέταξε ο αρχηγός του στόλου υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, ο οποίος είχε να διευθύνει τις επιχειρήσεις στο Βόρειο και έγινε με την παρουσία του αντιτορπιλικού Θύελλα στον νησί, και κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο A. Bλαχόπουλος.

Στις 17 Ιουλίου 1912 οι Ικαριώτες είχαν επαναστατήσει και εκδιώξει την τούρκικη φρουρά από το νησί. Μείναμε ανεξάρτητο κράτος μέχρι τις 4 Νοεμβρίου».

«Το Θύελλα απήλθε εν της Λήμνου την 6ην μ.μ. της 3ης Νοεμβρίου και έφθασε την 2αν πμ ώραν εις Εύδηλον, μετά την έπαρση της σημαίας στις 11:30, το απόγευμα απέπλευσε για τον Άγιο Κήρυκο, όπου είχε γίνει η υποστολή της Ικαριακής σημαίας στις 6:00 μ.μ., εκεί έγινε η έπαρση της Ελληνικής σημαίας στις 8:30 μ.μ. (Μια χαρά κανονικότητα είμαστε τύποι νυχτερινοί) και στις 9:00 μ.μ. της 4ης Νοεμβρίου το Θύελλα απέπλευσε για Λήμνο».

Τα παραπάνω είναι από χειρόγραφη μαρτυρία των γεγονότων, όπως την κατέγραψε ο κύπριος Κωνσταντίνος Μυριανθόπουλος το 1937.

Ευχή, ερώτημα του κ. Φουντούλη: όσοι νέοι από την Ικαρία σπουδάζουν, δεν θα βρεθεί ένας ή περισσότεροι να μελετήσουν, να γράψουν τα διδακτορικά τους στην ιστορία της Ελευθέρας πολιτείας Ικαρίας, στους ΑΙΓΑΙΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ 110 χρόνια μετά;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button