ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Παρβοϊός: Στο Ωνάσειο με περικαρδίτιδα ένα ακόμα παιδί – Τα συμπτώματα και τι να προσέξουν οι γονείς (vid)

Ακόμα ένα παιδί από τον παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης το οποίο μολύνθηκε από παρβοϊό διακομίστηκε στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα

«Στο παιδί βρέθηκε πολύ αυξημένη (τροπονίνη), με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με περικαρδίτιδα» είπε η διευθύντρια του παιδικού σταθμού – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι γονείς.

Ακόμα ένα παιδί από τον παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης το οποίο μολύνθηκε από παρβοϊό διακομίστηκε στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα. Πρόκειται για τον ίδιο σταθμό όπου ένα κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών κατέληξε στη Θεσσαλονίκη με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό, σύμφωνα με το tovima.gr.

Στον ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμός έπειτα από τη διαπίστωση της ραγδαίας εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού που χτυπάει την καρδιά και ο παιδικός σταθμός έκλεισε για δύο εβδομάδες. «Στο ένα (παιδί) που κλινικά ήταν εξαιρετικά, δε φαινόταν να έχει τίποτα, βρέθηκε πολύ αυξημένη (τροπονίνη), με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με περικαρδίτιδα για δύο εβδομάδες στο Ιπποκράτειο και μετά διακομίστηκε στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα», είπε η διευθύντρια του παιδικού σταθμού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατάσταση του μικρού παιδιού είναι καλή σύμφωνα με τους γιατρούς.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο. «Στην αρχή πολλές μαμάδες το παρεξήγησαν, ότι είναι αλλεργία, γιατί είναι ένα απλό κοκκίνισμα στα μάγουλα, δεν έχει τίποτα άλλο το παιδί», συμπληρώνει.

Τα πιο κοινά συμπτώματα, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η εμφάνιση εξανθημάτων και ο πόνος στις αρθρώσεις.

«Αν ο γονιός παρατηρήσει ότι το παιδί του δεν είναι καλά, είναι νωθρό, έχει πρήξιμο στις αρθρώσεις, έχει προβλήματα κινητικότητας, δυσκολία στην αναπνοή και γενικά είναι αρκετά επηρεασμένη η κλινική του κατάσταση, θα πρέπει να μιλήσουν άμεσα με το γιατρό τους», λένε οι παιδίατροι.

Σε ποια ηλικία κολλάνε πιο εύκολα τα παιδιά

Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα κίνδυνου στους γονείς και ιδιαιτέρα εκείνους με παιδιά σε νηπιακή ηλικία καθώς είναι πιο εύκολη η εξάπλωση. «Συνήθως οι ενήλικες την περνάνε όπως είναι μια γριπώδης συνδρομή, βεβαίως αυτό που θα πρέπει να προσέχουν είναι σε περίπτωση που υπάρχει υποκείμενο νόσημα».

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής και δεν υπάρχει εμβόλιο. Εντοπίζεται μέσω εξέτασης της τροπονίνης.

Παγώνη: «Δεν χρειάζεται πανικός»

«Δεν είναι κάτι φοβερό ο παρβοϊός, τον γνωρίζουμε», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Τα συμπτώματα είναι του απλού κρυολογήματος, βήχας, πυρετός, αδιαθεσία, πονόλαιμος, εξάνθημα το οποίο είναι χαρακτηριστικό στα παιδιά, στα μάγουλα. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια, με την επαφή. Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι οι επιπλοκές που κάνει. Αυτό που έκανε με το κοριτσάκι, τη μυοκαρδίτιδα, μπορεί να κάνει και περικαρδίτιδα».

Όπως λέει η ίδια: «Δεν χρειάζεται πανικός, είναι σε εξάρσεις και υφέσεις. Χρειάζεται προσοχή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο, όμως ανάλογα με τη συμπτωματολογία αντιμετωπίζεται».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button