ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πανωτόκια της πρώην ΑΤΕ: Τι απάντησε ο Ειδικός Εκκαθαριστής στον Φραγκίσκο Παρασύρη

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε απάντηση του Ειδικού Εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ (PQH), σε ερώτηση που είχε καταθέσει με βάση δημοσιεύματα της “Ν.Κ.” ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ο Ειδικός Εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ διέγραψε 69,5 εκατομμύρια ευρώ από το 2014 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για περίπου 1.740 δάνεια, εκ των οποίων το 64% αφορούσε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στο ποσό που διαγράφηκε, τα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αντιπροσωπεύουν το 38%. 
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε απάντηση του Ειδικού Εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ (PQH), σε ερώτηση που είχε καταθέσει με βάση δημοσιεύματα του neakriti.gr ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης. 
«Είναι στοιχεία που μας έδωσε ο Ενιαίος Εκκαθαριστής». Συγκεκριμένα, στην απάντηση προς τον Φραγκίσκο Παρασύρη αναφέρει η PQH ότι «το ζήτημα που εγείρεται δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας, καθώς η PQH – Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, ενώ εποπτικό όργανο αυτής είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας παρακολούθησης της λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, η Υπηρεσία μας απευθύνθηκε προς τη Διοίκηση της Ενιαίας Ειδικής Εκκαθάρισης (PQH), προκειμένου να λάβει την απάντησή της στο συγκεκριμένο θέμα. Η τελευταία μάς απέστειλε το υπ’ αριθμ. 280562/20.2.2024 έγγραφό της, όπου παρέχεται η τοποθέτησή της στο συγκεκριμένο ζήτημα, και την οποία επισυνάπτουμε για την πληρότητα της απάντησης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο». 

Η υπόθεση 

Όπως πολλές φορές έχει γράψει όλα αυτά τα χρόνια η εφημερίδα μας, υπάρχει ακόμα και σήμερα κόσμος αγροτοκτηνοτρόφων που δεν εντάχθηκαν ποτέ στον νόμο για τα πανωτόκια και εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται αλλά και να απειλούνται με πλειστηριασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ψήφιση του σχετικού νόμου, το 2004, πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι είχαν καταβάλλει το διπλάσιο και πλέον του αρχικού κεφαλαίου, αλλά εξαιρέθηκαν των ευεργετικών ρυθμίσεων. Έκτοτε άρχισαν επίπονες και πολύχρονες δικαστικές προσφυγές και κάθε τόσο τα δικαστήρια δικαιώνουν τους οφειλέτες. Μέχρι και σήμερα, πάντως, καμία ουσιαστική πολιτική απόφαση – παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις – δεν έχει λάβει καμία κυβέρνηση, στον βαθμό της αποκατάστασης αυτής της αδικίας. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button