ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Παλιοί δρόμοι και νερό με… διακοπές! – Οι περιοχές της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου που «στενάζουν» (pics)

Παράπονα από τους κατοίκους Χόνδρου, Ψαρής Φοράδας, Καστρίου, Κερατόκαμπου και Άρβης

Παλαιωμένο οδικό δίκτυο που δυσκολεύει την προσβασιμότητα των τουριστών στην περιοχή. Διακοπές στην άρδευση, στην υδροδότηση, ακόμα και στην ηλεκτροδότηση κάποιες φορές σε μια περιοχή άκρως τουριστική και αγροτική. Λιγοστές ξενοδοχειακές μονάδες που δεν επαρκούν για να καλύψουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση είναι μερικά από τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι στον Χόνδρο, στην Ψαρή Φοράδα, το Καστρί, τον Κερατόκαμπο και στην Άρβη.

Περιοχές εξαιρετικής ομορφιάς και ιστορίας αλλά γεωγραφικά απομακρυσμένες, με αποτέλεσμα να ξεχνιούνται από τις αρμόδιες Αρχές και τα προβλήματα των κατοίκων να μη λύνονται.

Οι συχνές διακοπές νερού λόγω έκτακτης βλάβης αποτελούν συχνό πρόβλημα των κατοίκων. Ειδικά στις περιπτώσεις άρδευσης, το πρόβλημα για μια περιοχή με τόσες θερμοκηπιακές καλλιέργειες ντομάτας, αγγουριών, φασολιών και μπανάνας χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρό.

Περιοχές εξαιρετικής ομορφιάς και ιστορίας αλλά γεωγραφικά απομακρυσμένες, με αποτέλεσμα να ξεχνιούνται από τις αρμόδιες Αρχές και τα προβλήματα των κατοίκων να μη λύνονται

«Στο Καστρί, για παράδειγμα, λειτουργεί μόνο μια γεώτρηση νυχθημερόν, 365 μέρες τον χρόνο. Το μεγάλο μας άγχος και ο μεγάλος μας βραχνάς είναι ότι σε μια βλάβη αναγκαστικά θα μείνει όλη η περιοχή για κάποιες ώρες ή και μέρες χωρίς νερό. Φανταστείτε την καλοκαιρινή περίοδο με τα καταλύματα γεμάτα τι γίνεται όταν συμβαίνει αυτό… Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό, διότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη για εμάς. Είναι σοβαρό θέμα και για τον αγροτικό μας κόσμο, με τις καλλιέργειες να έχουν μεγάλες απαιτήσεις νερού, όπως είναι λογικό», αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χόνδρου κ. Χαράλαμπος Θεοδοσάκης.

Όλο το οδικό δίκτυο του δήμου είναι παλιό και με πολλά προβλήματα που κάνουν αρκετά δύσκολη και με πολλά εμπόδια την πρόσβαση των τουριστών.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή λειτουργούν 8 γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης και γίνεται αντικατάσταση μιας παλιάς για άρδευση. Πρόσφατα έγινε και αποκατάσταση σε σπασμένα δίκτυα άρδευσης, με υδραυλικούς και υδρονομείς του Δήμου, ενόψει της επερχόμενης αρδευτικής περιόδου. Όμως οι ενέργειες αυτές δεν επαρκούν…

Δίκτυο νερού
Οι συχνές διακοπές νερού λόγω έκτακτης βλάβης αποτελούν συχνό πρόβλημα των κατοίκων.

«Γίνεται προσπάθεια να καλύψουμε όλες τις βλάβες, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την κανονικότητα στις αγροτικές μας καλλιέργειες. Μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη αρδευτική περίοδο, η πορεία είναι μεγάλη, όμως η προσπάθεια δε σταματά, θα συνεχίζεται καθημερινά, όπου απαιτείται. Η δημοτική Αρχή, η Κοινότητα και όλοι βοηθούν έστω και διακριτικά ο καθένας με τον τρόπο του και συνεχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια. Όμως τα προβλήματά μας χρειάζονται δραστικές λύσεις και παρεμβάσεις», προσθέτει ο κ. Θεοδοσάκης.

δίκτυο νερού

Όλο το οδικό δίκτυο του δήμου είναι παλιό και με πολλά προβλήματα που κάνουν αρκετά δύσκολη και με πολλά εμπόδια την πρόσβαση των τουριστών. Ζητούμενο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής και σε αυτό το κομμάτι είναι να γίνουν παρεμβάσεις ανάπλασης τουλάχιστον σε περιοχές που αποτελούν πυλώνες του τουρισμού, όπως είναι το τμήμα από Χόνδρο μέχρι Καστρί-Κερατόκαμπο και ο δρόμος προς Ψαρή Φοράδα, Άρβη και ουσιαστικά όλο το παραλιακό μέτωπο. Χωρίς όμως να ξεχαστούν τα ορεινά μέρη όπως η Σύμη και ο Ομαλός, τα οποία επίσης αποτελούν πηγές προσέλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών.

ΦΑΚΕΛΟΣ “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

Μόλις 500 κλίνες για 10.000 επισκέπτες

Ο τουρισμός κάθε χρόνο είναι και περισσότερος. Κάθε καλοκαίρι η ευρύτερη περιοχή δέχεται πάνω από 10.000 κόσμου. Οι κλίνες, ωστόσο, που υπάρχουν είναι μόνο 500, άρα και αυτό είναι ένα σημείο που χρήζει άμεσης παρέμβασης και ανάγκης περισσότερων κλινών. Και αν παρά τα προβλήματα όλη η περιοχή διατηρείται σε μια αρκετά καλή κατάσταση οφείλεται, εκτός από τις προσπάθειες του Δήμου, στην εθελοντική προσφορά των κατοίκων και στην καλή συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Χόνδρου και των Πολιτιστικών Συλλόγων.

προβλήματα στην ενδοχώρα

Έτσι και φέτος όλοι μαζί ανέλαβαν τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου και την προετοιμασία για την καλοκαιρινή σεζόν, ώστε να είναι όλη η περιοχή έτοιμη να δεχτεί τους ξένους, και όχι μόνο, επισκέπτες. Η έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού με μια σειρά από δράσεις απογειώθηκε και φέτος λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν! Δρόμοι καθαρίστηκαν, δέντρα αποψιλώθηκαν, τοίχοι και σοκάκια ασβεστώθηκαν, στα μεγαλύτερα μέρη των οικισμών, προετοιμάζοντας τα χωριά για το Πάσχα και την καλοκαιρινή περίοδο. Αίτημα ωστόσο αποτελεί το να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που απαιτούνται, προκειμένου να ενισχυθεί επιπλέον η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button