ΚρήτηΤοπικές Είδησης

ΠΑΓΝΗ: Αγωνία για την Παιδοψυχιατρική κλινική που φλερτάρει με «λουκέτο» (vid)

Υπό το βάρος της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία με φόντο την υποστελέχωση, η είδηση ότι από τη μοναδική Παιδοψυχιατρική Κλινική στην Κρήτη – αυτή του ΠΑΓΝΗ – φεύγει ο ένας από τους δύο παιδοψυχιάτρους αποτελεί είδηση βόμβα, καθώς έρχεται να βάλει πρακτικά το οριστικό λουκέτο σε μια κλινική που για δύο περίπου χρόνια αν και δίδονται δεσμεύσεις για στελέχωση, εντούτοις παραμένει εκτός ρυθμίσεων και μάλιστα την ώρα που οι ανάγκες για την ψυχική υγεία έχουν πολλαπλασιαστεί

  • Μένει με ένα παιδοψυχίατρο και φλερτάρει με λουκέτο
  • Πνέει τα λοίσθια η δεύτερη μεγαλύτερη παιδοψυχιατρική κλινική της χώρας
  • Τελευταία πράξη του δράματος η παραίτηση Σαμιωτάκη

Έχοντας αναλάβει ουσιαστικά  όλο το έργο της παιδοψυχιατρικής κάλυψης για την Κρήτη, η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, αντί να έρθει στην επικαιρότητα με μια είδηση για την στελέχωσή της με παιδοψυχίατρο, ο οποίος αναμένεται εδώ και δύο χρόνια, δυστυχώς έρχεται στην επιφάνεια, με αφορμή την παραίτηση του ενός από τους δύο παιδοψυχιάτρους που είχαν απομείνει στην κλινική, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την λειτουργία της, η οποία ουσιαστικά με την περαιτέρω αποδυνάμωσή της… Οδηγεί σε ουσιαστικό «λουκέτο».

Σε μια κομβικής σημασίας κλινική που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες σε ότι έχει να κάνει με τον αριθμό ασθενών στην Ελλάδα, η Παιδοψυχιατρική πνέει τα λοίσθια και μάλιστα εδώ και καιρό, με την παραίτηση του Γιώργου Σαμιωτάκη να έρχεται ως η τελευταία πράξη μιας πορείας που αποτυπώνει βήμα – βήμα, έλλειψη την έλλειψη και κενό το κενό, αυτή την δραματική κατάσταση και ένα μπαλάκι ευθυνών που πάει από χέρια σε χέρια, όμως καταλήγει ως πρόβλημα για τους ασθενείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση για μικρά παιδιά που με βάση την κατάσταση των παροχών ψυχικής υγείας στο νησί, μάλλον οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα. Αν δε… η οικονομική κατάσταση δεν το επιτρέπει, κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες που θα υπάρξουν.

Αν και οι δεσμεύσεις τόσο από το υπουργείο, όσο τη ΔΥΠΕ όσο και τη του ΠΑΓΝΗ Διοίκηση ήταν από το Σεπτέμβριο του 2022 ότι πέρα από τη μετακίνηση γιατρού από το Βενιζέλειο θα προκηρυσσόταν θέση παιδοψυχιάτρου, εντούτοις αυτό δεν έγινε ούτε τον περασμένο Δεκέμβριο στην προκήρυξη, πολύ δε περισσότερο ούτε και πριν από λίγες ημέρες σε μια νέα προκήρυξη, που και πάλι η δέσμευση ήταν ότι σίγουρα μια θέση παιδοψυχίατρου θα ήταν ανάμεσα στις ζητούμενες. Αυτό όπως όλα δείχνουν ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον παιδοψυχίατρο, όχι μόνο υπό το βάρος των δυσκολιών, ή των ελλείψεων, αλλά κυρίως των χωρίς περιεχόμενο δεσμεύσεων εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του Νοσοκομείου σε συνάντηση που είχε με τον παιδοψυχίατρο Γιώργο Σαμιωτάκη, δεν κατάφερε να ανακόψει την πρόθεσή του να παραιτηθεί παρά τις εκ νέου δεσμεύσεις για μια νέα προκήρυξη.

Οργισμένη ήταν και η  αντίδραση του Συλλόγου Φίλων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ «ΥΔΡΙΑ», με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Επικρατείας και κοινοποίηση σε Υπουργό και  Υφυπουργό Υγείας,  7η ΥΠΕ και  Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ.

«Ντροπή σας! Σαν Σύλλογος έχουμε υποχρέωση, και θα το κάνουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, φτάνοντας μέχρι τον Πρωθυπουργό, για την εσκεμμένη πλέον αποφυγή προσλήψεων παιδοψυχίατρων στο ΠΑΓΝΗ, πιστεύοντας ότι ο στόχος είναι ένας, και θα τον εκφράσουμε δημόσια».

Η κατάσταση σε ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα του ΠΑΓΝΗ, μυρίζει μπαρούτι και ειδικά τη στιγμή που σε όλο το νησί παρά την αύξηση των ψυχιατρικών αναγκών κυρίως για τα παιδιά τα τελευταία χρόνια, η στελέχωση των νοσοκομείων και των δομών είναι επικίνδυνα και ύποπτα απούσα.

Δείτε το βίντεο: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button