Διεθνής επικαιρότητα

Ο Όρμπαν βάζει νέα εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Δεν παρέστη σε συνδρίαση της Βουλής

Το κυβερνών κόμμα Fidesz αποφάσισε να μποϊκοτάρει την Δευτέρα (5/2) μια έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση που συγκάλεσε η αντιπολίτευση για να επιταχύνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα παρά την παρουσία πρεσβευτών από τις χώρες του ΝΑΤΟ στο θεωρείο του κοινοβουλίου της Βουδαπέστης οι οποίοι ήλπιζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα ασκούσαν πιέσεις στον Ορμπάν να τηρήσει την υπόσχεσή του, την οποία είχε δώσει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η σουηδική αίτηση θα εγκρινόταν «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».

Αυτό αφήνει την Ουγγαρία ως την τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς προηγήθηκε το πράσινο φως από την Τουρκία με αντάλλαγμα το ξεκλείδωμα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Máté Kocsis, ο οποίος ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας Fidesz, τόνισε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει στην αρχή της τακτικής κοινοβουλευτικής συνόδου, η οποία έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τα τέλη Φεβρουαρίου, «εξαρτώμενη πάντα από μια συνάντηση μεταξύ του Ούγγρου και του Σουηδού πρωθυπουργού στη Βουδαπέστη».

Ενοχλημένοι οι ξένοι διπλωμάτες από την στάση του Όρμπαν

«Με τη σημερινή μας παρουσία, θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στη Σουηδία και στον Σουηδό πρέσβη στη Βουδαπέστη, στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική εποχή για τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε καθεστώς ανωνυμίας.

«Δεν γνωρίζαμε ποια μέρη θα είναι παρόντα κατά τη διάρκεια της συνόδου, οπότε το μόνο μήνυμα που θέλαμε να δείξουμε ήταν η αλληλεγγύη μας για την αύξηση της ασφάλειάς μας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Δυτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι προβληματισμένοι από τη λήψη αποφάσεων της Βουδαπέστης. Κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών από τότε που η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Μάιο του 2022, όπως τονίζουν, η Ουγγαρία δεν προέβαλε καμία επίσημη ένσταση ή αίτημα που να συνδέεται με τη σουηδική υποψηφιότητα – ωστόσο συνέχισε να καθυστερεί την επικύρωσή της.

Εντός του ΝΑΤΟ, τα γεγονότα στη Βουδαπέστη αντιμετωπίζονται «με αυξανόμενη απογοήτευση και απογοήτευση», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Η Ουγγαρία είχε υποσχεθεί να μην είναι τελευταία. Αυτή η υπόσχεση έχει αθετηθεί. Περιμένουμε μια γρήγορη επικύρωση μόλις το κοινοβούλιο συνέλθει εκ νέου», τόνισε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button