Διεθνής επικαιρότητα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν θα επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, θα επισκεφθεί το Ισραήλ στο τέλος της εβδομάδας, καθώς η Ουάσιγκτον διατηρεί τη σχεδόν εβδομαδιαία διπλωματία της υπηρεσίας μεταφοράς με κορυφαίους αξιωματούχους του Μπάιντεν προκειμένου να συντονιστεί με την Ιερουσαλήμ για τον πόλεμο της τελευταίας κατά της Χαμάς.

Στην κορυφή της ατζέντας του Σάλιβαν θα είναι η πίεση για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την 1η Δεκεμβρίου μετά από επτά ημέρες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Το Ισραήλ επιμένει ότι το σημείο συμφόρησης της βοήθειας δεν είναι δικό του λάθος και ότι οι διεθνείς παράγοντες αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με την παροχή του ποσού της βοήθειας που εγκρίνει. Ο ΟΗΕ και η Αίγυπτος έχουν πει ότι η εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ εμποδίζει τις προσπάθειες για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξίσου σημαντικό για τον Σάλιβαν θα είναι και οι συνεχείς ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η επίσκεψη του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αφότου ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, Φιλ Γκόρντον και ένας από τους αναπληρωτές του, Ίλαν Γκόλντενμπεργκ, πραγματοποίησαν συναντήσεις στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη με ανώτερους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ήταν στην πόλη για παρόμοιο γύρο συναντήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος που επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Σάλιβαν λέει ότι η Ιερουσαλήμ αναμένει ότι μια ανώτερη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα βρίσκεται στην πόλη σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση προς το παρόν, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα παραμένει στην κορυφή της ατζέντας εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button