Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

“Ο κόσμος υφίσταται δραματικές αλλαγές!”

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να προσαρμοστεί στις δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρυ Πεσκόφ μιλώντας σε Αραβικό μέσο.
«Το υπάρχον σύστημα διεθνούς δικαίου παραπαίει, ενώ ο σύγχρονος κόσμος μαστίζεται από μια σειρά από συγκρούσεις. Είναι προφανές ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή υφίσταται δραματικές τεκτονικές αλλαγές. Οι αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό απαιτεί μια προσαρμογή από την πλευρά του ΟΗΕ και πρώτα απ ‘όλα, του κύριου οργάνου του, του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο Πεσκόφ.
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου διεθνούς οργανισμού που θα αντικαταστήσει τον ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι τα εργαλεία του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να «αναπτυχθούν και να τελειοποιηθούν».

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό ακόμη. Μέχρι στιγμής, το κύριο σώμα είναι ο ΟΗΕ, δεν έχουμε άλλο. Και στην παρούσα κατάσταση, όταν ολόκληρος ο κόσμος είναι γεμάτος συγκρούσεις, όταν καταπατείται το διεθνές δίκαιο και οι οικονομικές σχέσεις, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για κάποιο άλλο σύστημα», είπε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται σήμερα από 15 μέλη, δέκα εκ των οποίων υπηρετούν διετή θητεία και δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο σε ψηφίσματα. Μόνο πέντε μόνιμα μέλη – οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία – κατέχουν τέτοια εξουσία. Η Ρωσία έχει υποστηρίξει ένα πιο ποικιλόμορφο Συμβούλιο Ασφαλείας εδώ και χρόνια, υποστηρίζοντας ότι το σώμα μπορεί να εκδημοκρατιστεί μόνο μέσω της αύξησης της εκπροσώπησης των κρατών της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Πρόσφατα, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικρίνοντας τον θεσμό ως δυσλειτουργικό και δεν έχει δίκαιη εκπροσώπηση των ηγετικών εθνών του κόσμου. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το συμβούλιο έχουν αναγνωριστεί και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

koliadis_banner

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button