ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ο “Κοπέρνικος” προειδοποιεί: Ολοένα και συχνότερα τα κύματα ακραίας ζέστης στην Ευρώπη

Αποπνικτική σήμερα η ατμόσφαιρα στη δυτική Κρήτη – Στα ύψη ο υδράργυρος κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη ολοένα και συχνότερα με κύματα ακραίας ζέστης, την οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος οργανισμός, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να αυξάνεται η θερμοκρασία, όπως προειδοποίησαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία “Κοπέρνικος” και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Σε έκθεσή τους για τις κλιματικές συνθήκες στην Ευρώπη οι δύο υπηρεσίες αναφέρθηκαν στις ακραίες συνθήκες που παρατηρήθηκαν το 2023, περιλαμβανομένου του καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιούλιο και προκάλεσε στο 41% της νότιας Ευρώπης ισχυρή, πολύ ισχυρή ή ακραία θερμική επιβάρυνση. Πρόκειται για μεγαλύτερη έκταση της Ευρώπης που έχει αντιμετωπίσει τέτοιες συνθήκες από τότε που διατηρούνται αρχεία. 

Η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα – που είναι ήδη σε εξέλιξη από χθες Δευτέρα – αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, επηρεάζοντας κυρίως τη δυτική Κρήτη

Η ακραία ζέστη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από νοσήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη.
Σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας καταγράφηκε πέρυσι τον Ιούλιο αύξηση 7% στον αριθμό των θανάτων σε σχέση με το κανονικό. 

Η θερμική επιβάρυνση μετρά τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στο ανθρώπινο σώμα, συνδυάζοντας παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η αντίδραση του σώματος για να ορίσει την “αισθητή” θερμοκρασία. 
Το 2023 περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας αντιμετώπισαν έως και δέκα ημέρες ακραίας θερμικής επιβάρυνσης, με την “αισθητή” θερμοκρασία να ξεπερνά τους 46 βαθμούς Κελσίου. 
Οι θάνατοι που συνδέονται με τη ζέστη αυξήθηκαν κατά περίπου 30% στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση.

χάρτης

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία κάλεσε τις κυβερνήσεις τον προηγούμενο μήνα να προετοιμάσουν τα συστήματα Υγείας τους για την κλιματική αλλαγή και ζήτησε να υιοθετηθεί νομοθεσία για την προστασία από την ακραία ζέστη όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. 

Η περσινή χρονιά είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί από τότε που διατηρούνται αρχεία, ενώ η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξάνεται πιο γρήγορα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της γης. 

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αέρια του θερμοκηπίου ευθύνονται κυρίως για την ακραία ζέστη που παρατηρήθηκε το 2023, όμως και άλλοι παράγοντες όπως το μετεωρολογικό φαινόμενο “El Nino” έπαιξαν επίσης ρόλο. 

Η ζέστη προκάλεσε και άλλα ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καθώς η πιο ζεστή ατμόσφαιρα διατηρεί περισσότερη υγρασία, προκαλώντας σφοδρότερες βροχοπτώσεις. 
«Κάποια από τα γεγονότα του 2023 εξέπληξαν την επιστημονική κοινότητα λόγω της έντασής τους, της ταχύτητας με την οποία ενέσκηψαν, το εύρος και τη διάρκειά τους», σχολίασε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του “Κοπέρνικου”. 
 

Σκόνη, 30άρια και λασποβροχές…

Αποπνικτική είναι σήμερα Τρίτη η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που θα “σκεπάσει” μεγάλο μέρος της χώρας. Η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα – που είναι ήδη σε εξέλιξη από χθες Δευτέρα – αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, επηρεάζοντας κυρίως τη δυτική Κρήτη. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης που θα περιορίζουν την ορατότητα, αναμένεται να εκδηλωθούν και λασποβροχές κυρίως στη βόρεια και δυτική χώρα. Αύριο Τετάρτη, η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά. 

30άρια στην Κρήτη 

«Μετά τους βοριάδες, τα κρύα και τα χιόνια του σαββατοκύριακου, η άνοιξη επιστρέφει με νοτιάδες που θα φέρουν αφρικανική σκόνη και λασποβροχές την Τρίτη 23/4 (σ.σ. σήμερα)», δήλωσε ο γνωστός μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός. 

Οι άνεμοι, δε, αναμένεται να φτάσουν τα 6-7 ή ακόμη και τα 8 μποφόρ, “εκτινάσσοντας” τον υδράργυρο μέχρι και τους 30 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στη βόρεια Κρήτη. 

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους σήμερα Τρίτη (23/4) και δε θα έχουν μεγάλη ένταση και έκταση, κυρίως στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας. 
Αύριο Τετάρτη 24/4, όμως, εκτιμάται πως σταδιακά η σκόνη θα απομακρυνθεί καθώς οι άνεμοι γυρίζουν σε βορειοδυτικούς, που θα φτάσουν μέχρι και τα 6 μποφόρ. 

«Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να καθαρίσει η ατμόσφαιρα στα δυτικά και σιγά-σιγά η θερμοκρασία να υποχωρεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τους 23 και 24 βαθμούς Κελσίου». 

Μεθαύριο Πέμπτη 25/4 αναμένονται τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και πιθανά τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα είναι δυτικών κατευθύνσεων μέχρι και τα 7 μποφόρ, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου. 

Την Παρασκευή (26/4), το Σάββατο του Λαζάρου (27/4) και την Κυριακή των Βαΐων (28/4) δε φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, να έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες.

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button