ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης νέος πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ

Μαλανδράκης: “Πρέπει να ακολουθήσουμε μία σταθερή και οριζόντια πολιτική λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους, ανεξάρτητα από το εάν η τιμή του ελαιολάδου σήμερα είναι στα 10 ευρώ ή αν αύριο –μεθαύριο πέσει η  ανέβει 1-2 ευρώ”

Με πρόεδρο τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτη και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, συνεχίζει να μετέχει, από τη θέση του αντιπροέδρου για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Αναλυτικότερα, αμέσως μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ που έγινε στις 26 Μαρτίου οι 13  εκλεγέντες από την  Γεν. Συνέλευση Εκπρόσωποι  Δήμων ως Μέλη  για το επόμενο  Δ.Σ. συνήλθαν σε ειδική συνεδρίαση  για κατανομή αξιωμάτων.

Κατά την συνεδρίαση  αυτή ομόφωνα αναδείχτηκε ως Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ο Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά , τον οποίο είχε ήδη προτείνει ως διάδοχό του στη ΓΣ ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργης  Μαρινάκης, ο οποίος, ως είχε δηλώσει,  ηθελε να παραμείνει ως απλο  Μέλος του  νέου  ΔΣ  του  ΣΕΔΗΚ.

Τελικά, τα αξιώματα  του Δ.Σ.  κατανεμήθηκαν ομόφωνα μεταξύ των εκλεγέντων ως εξής.

Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά.
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ρεθύμνου Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ηρακλείου Μενέλαος Μποκέας, Δήμαρχος Δήμου Μαλεβιζίου.
Αντιπρόεδρος ΠΕ Λασιθίου Νικόλαος Φυγετάκης,  Αντιδήμαρχος Δήμου Σητείας.
Γραμματέας Οικομομικών  (Ταμίας): Σταύρος Σταυρουλάκης, Αντιδήμαρχος Δήμου Αποκορώνου.
Γραμματέας Διάθεσης, Κωνσταντίνις Αφορδακός, Δημ.Σύμβουλος Δήμου Αγ.Νικολάου.
Γραμματέας Παραγωγής, Βασίλης Κλάδος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου.
Γραμματέας Διοικητικών, Γιάννης Νικηφοράκης, Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων.
Γραμματέας Προγραμμάτων, Μανόλης Χαιρέτης, Αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου.

Τα αναπληρωματικά μέλη  

Τα αναπληρωματικά μέλη, Στερεός Ατσαλάκης, Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου.
Μανόλης Βαβουράκης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Γιάννης Μαυροφοράκης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου.
Μανόλης Παυλάκης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου
Παράλληλα, ως Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, μετά από πρόταση του ΔΣ, εξακολουθεί να παραμένει ο Δρ. Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης,  ο οποίος  διαθέτει σημαντική εμπειρία αφού υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες και δράσεις του ΣΕΔΗΚ επι 23 χρόνια, από την ίδρυσή  του μέχρι σήμερα. Ο κ. Μιχελάκης αποδέχτηκε, αλλά παρεκάλεσε το νέο ΔΣ να φροντίσει για την άμεση στελέχωση του ΣΕΔΗΚ με έμπειρο μόνιμο προσωπικό  διότι τα προβλήματα της Ελαιοκομίας και οι  ανάγκες του ΣΕΔΗΚ για αντιμετώπισή τους  συνεχώς διευρύνονται  ενώ οι δικές του δυνατότητες περιορίζονται.
Το νέο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ σύντομα πρόκειται να συνεδριάσει ώστε να προγραμματίσει τις  δράσεις του για το άμεσο και προσεχές μέλλον.
Όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαλανδράκης, «η σφραγίδα και η παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης, είναι ο οδηγός του νέου ΔΣ του ΣΕΔΗΚ. Το αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη διοίκηση, με την υποστήριξη του άμεσου επιστημονικού συνεργάτη Νίκου Μιχελάκη, αλλά και όλων των μελών του Συμβουλίου είναι σημαντικό εφαλτήριο για την επόμενη μέρα του ΣΕΔΗΚ, η οποία θα πρέπει να βρει τον ΣΕΔΗΚ με προγραμματικές συνεργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό με την Περιφέρεια Κρήτης και με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, καθώς επίσης και με επιστημονικούς φορείς  όπως είναι το ΓΕΩΤΕΕ”.    Η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελαιοκομίας ,  είναι ένας απ’ τους άξονες των προτεραιοτήτων της οριζόντιας πολιτικής που θα ακολουθηθεί.
Συγχρόνως, όμως, τόνισε  «πρέπει να υπάρξει συνεργασία του ΣΕΔΗΚ με τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών σε θέματα  σχετικά με την προβολή και  διάθεση  του προϊόντος τους  στην ευρύτερη αγορά».

Παράλληλα, όπως είπε,  «πρέπει να υπάρξει μία πρόταση προς το Υπουργείο, αναφορικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την οποία θα πρέπει να την ενστερνιστεί κατ’ αρχήν το ίδιο και στη συνέχεια να την προτείνει σαν εθνική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πριν απ’ αυτά, διευκρίνισε ο ίδιος, «απαιτείται η σύζευξη των δυνάμεων του Συνδέσμου με τους επιστημονικούς φορείς, όπως είναι το ΓΕΩΤΕΕ και τους θεσμικούς (ΠΕΔ και Περιφέρεια Κρήτης), ώστε η Κρήτη να έχει μία ενιαία θέση στον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικηθεί η αναθεώρηση στις δενδρώδεις καλλιέργειες
Από την πλευρα του,  ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης, σημείωσε  την  στήριξή  και ενεργή του συμμετοχή στο  έργο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Όπως ειπε «είναι  δεδηλωμένη η  πρόθεση του να συνεχίσει και να είναι παρών στον Σ.Ε.Δ.Η.Κ. αλλά με την ιδιότητα του απλού μέλους για να συμβάλει περαιτέρω στην προστασία του Κρητικού ελαιόλαδου και των παραγωγών.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι “ο  ΣΕΔΗΚ είναι ένας φορέας που μπορεί να εκφράζει το σύνολο των Δήμων του νησιού, αφού η Κρήτη από άκρη σε άκρη είναι μία ελαιοκομική ζώνη. Γιαυτό πρέπει να ακολουθήσουμε μία σταθερή και οριζόντια πολιτική λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους, ανεξάρτητα από το εάν η τιμή του ελαιολάδου σήμερα είναι στα 10 ευρώ ή αν αύριο –μεθαύριο πέσει η  ανέβει 1-2 ευρώ”!
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button