ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αρχαία Λύκτος: Στο φως εντυπωσιακό κτίριο των αυτοκρατορικών χρόνων από τις ανασκαφές στο Καστέλι (Λύττος) (vid)

Παράλληλα, μια Βυζαντινή βασιλική του 8ου μ.Χ αι. που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων

Ένα εντυπωσιακό κτήριο αυτοκρατορικών χρόνων που χρησιμοποιούταν για περίπου 600 με 700 χρόνια και πολλές ακόμα νεότερες ανακαλύψεις που ξεδιπλώνουν την αρχαία ιστορία του νησιού βρέθηκαν στην Αρχαία Λύκτο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Άγγελο Χανιώτη, το σημαντικότερο εύρημα της φετινής χρονιάς είναι ένας σιδερένιος κρίκος στον οποίο έδεναν τα ζώα που προορίζονταν για θυσία, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων βρίσκεται και μια Βυζαντινή βασιλική του 8ου μ.Χ αι. 

Ένα εντυπωσιακό κτήριο αυτοκρατορικών χρόνων που χρησιμοποιούταν για σχεδόν 7 αιώνες αναδύεται από την λήθη, ξεδιπλώνοντας την ιστορία της Αρχαίας Λύττου, εκεί όπου τα τελευταία τρία χρόνια σειρά ανασκαφών, έχει φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα. Οι ανασκαφές της Αρχαίας Λύττου, έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτες ανακαλύψεις, που συνθέτουν το «παζλ» της άγνωστης ιστορίας του νησιού.  

Ένας σιδερένιος κρίκος που βρέθηκε στο εν λόγω κτήριο φαίνεται να είναι το σημαντικότερο εύρημα της φετινής χρονιάς, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι χρησιμοποιούταν για να δένουν τα ζώα που προορίζονταν για θυσία στον αυτοκράτορα. Μεταξύ άλλων, οι ανασκαφές, έφεραν στο φως επιπλέον τμήματα του αγάλματος του αυτοκράτορα Τραϊανού.  

Παράλληλα, μια Βυζαντινή βασιλική του 8ου μ.Χ αι. που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων.   

Η ανακαλύψεις που λαμβάνουν χώρα στην αρχαία πόλη, που άκμαζε την περίοδο των αυτοκρατορικών χρόνων, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής κοινότητας. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button