Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Ολοκληρώθηκε το νεο Μνημείο Μενδενίτσας

  • Πριν και κυρίως μετά την επίσημη αναγνώριση της ιστορικής Μενδενίτσας από τη πολιτεία ως Μαρτυρικό Χωριό στις 20 Μαρτίου 2020, η ανάγκη ανέγερσης ενός ολοκληρωμένου μνημείου ήταν επιτακτική.

O Δήμος Καμένων Βούρλων, επί Δημαρχίας Ιωάννη Συκιώτη, προχώρησε στην ανέγερση του νέου μνημείου Μενδενίτσας μετά την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του τεκμηριωμένου αιτήματος του Προέδρου της κοινότητας Μενδενίτσας Γεωργίου Αντερριώτη και μιας 12-μελούς επιτροπής Μενδενιτσιωτών που συνοδεύονταν από εκατοντάδες υπογραφές συγχωριανών και φίλων του χωριού.

Στο νέο μνημείο, «Τόπος Ιστορίας και Μνήμης», στη πλατεία Μενδενίτσας, πέραν του υπάρχοντος παλαιού μνημείου (του 1961-από λευκό Πεντελικό μάρμαρο) που ανακαινίστηκε και στερεώθηκε, περιλαμβάνεται μια μαρμάρινη στήλη που ανεγέρθηκε στη μνήμη του Ολοκαυτώματος Μενδενίτσας από τους Γερμανούς Ναζί στις 9 Οκτωβρίου 1943.

Στο πίσω μέρος της στήλης υπάρχει χαραγμένο, μαζί με ένα συμβολικό σκίτσο ενός χαρακτηριστικού ερειπίου σπιτιού της εποχής εκείνης, ένα σύντομο χρονικό της καταστροφής του χωριού.

Είναι ενδιαφέρον ότι το μνημείο ολοκαυτώματος ανεγέρθηκε ακριβώς 80 χρόνια μετά την πυρπόληση της Μενδενίτσας (1943 – 2023).

Επιπλέον, ο μνημειακός τόπος πλαισιώνεται στην ανατολική πίσω πλευρά από σειρά λευκών μαρμάρινων επιγραφικών πλακών που μνημονεύουν τις κύριες περιόδους ιστορίας της Μενδενίτσας, όπως και τους υπέρ της πατρίδας πεσόντες και τα θύματα του ολοκαυτώματος.

Η κεντρική μαρμάρινη πλάκα προβάλλει, καλλιτεχνικά χαραγμένες στο μάρμαρο «Προς Τιμήν και εις Μνήμην» τις μορφές των Εθνικών ηρώων: Γιάννη Δυοβουνιώτη, Αθανασίου Διάκου και Κομνά Τράκα, που απελευθέρωσαν τη Μενδενίτσα στις 13 Απριλίου 1821.

Το μνημείο επίσης περιλαμβάνει έναν ενημερωτικό Πίνακα Ιστορίας που παρέχει, και στα Αγγλικά, περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Μενδενίτσας, ενώ κάνει ξεχωριστή αναφορά στο περίφημο μεσαιωνικό της κάστρο.

Η ανέγερση του Μνημείου χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Καμένων Βούρλων και αποτελεί έργο μακράς  συλλογικής προσπάθειας. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όλους όσους βοήθησαν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, στην πραγμάτωσή του.

Η Μενδενίτσα, 80 χρόνια μετά την καταστροφή της από τους Γερμανούς Ναζί, απέκτησε ένα ολοκληρωμένο Μνημείο αντάξιο της Ιστορίας της και ένα Τοπόσημο στη πλατεία του χωριού που θα υπηρετεί τη διατήρηση της Συλλογικής Μνήμης στο παρόν και στο μέλλον.

Τέλος, το νέο μνημείο αναδεικνύει και αναβαθμίζει τη σημασία της Μενδενίτσας ως επισκέψιμου ιστορικού, παιδαγωγικού, και τουριστικού προορισμού, με όλες τις ευεργετικές προοπτικές που αυτό εμπεριέχει.
——————————————
* Με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Κοινότητας, η παρούσα ανάρτηση γίνεται από το Χρήστο Χαλδούπη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό και στη πολύπλευρη διαδικασία υλοποίησης του έργου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button