ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Οι πιο σπάταλοι τουρίστες το 2023 ήρθαν στην Κρήτη – Αύξηση 41,9% των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο νησί

Ειδικότερα, η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη για το 2023 καταγράφηκε στην περιφέρεια Κρήτης με 941 ευρώ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2022, τόσο ποσοστιαία (+31,5%) όσο και σε απόλυτες διαφορές (+225 ευρώ).

Η Κρήτη αναδεικνύεται στη μεγάλη νικήτρια… μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας σε επίπεδο τουριστικών δαπανών για το 2023, με τα στοιχεία που συνοδεύουν την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE) με τίτλο “Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Α’ Μέρος – Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια 2023” να σκορπούν χαμόγελα… 

Όπως προκύπτει από την αποκαλυπτική έρευνα που χαρτογραφεί τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού το 2023 ανά περιφέρεια και ανά αγορά, η Κρήτη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 13 περιφερειών, καταγράφοντας υψηλές επιδόσεις σε επίπεδο δαπανών, τόσο ανά επίσκεψη όσο και ανά διανυκτέρευση! 

Ειδικότερα, η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη για το 2023 καταγράφηκε στην περιφέρεια Κρήτης με 941 ευρώ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2022, τόσο ποσοστιαία (+31,5%) όσο και σε απόλυτες διαφορές (+225 ευρώ). 

Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε επίσης εδώ στο νησί μας με 113 ευρώ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο ποσοστιαία (η αύξηση ανήλθε στο + 29,7%), όσο και σε απόλυτες διαφορές (+ 6 ευρώ συγκριτικά με το 2022)… 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, η Κρήτη μαζί με τα Ιόνια νησιά ήταν οι δύο περιφέρειες στις οποίες καταγράφηκε αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής των επισκεπτών. 

Με αυτές τις επιδόσεις, που αφορούν στην “ταμπακιέρα”, μιας και το εξαιρετικά σημαντικό πέρα από τις αφίξεις είναι το πόσο δαπανούν οι τουρίστες που καταφτάνουν για διακοπές, το νησί μας παίρνει το “χρυσό” μετάλλιο, με το Νότιο Αιγαίο και το Βόρειο Αιγαίο να είναι οι περιφέρειες που κερδίζουν το αργυρό και χάλκινο αντίστοιχα μετάλλιο ως προς τη δαπάνη ανά επίσκεψη τουριστών. Την ίδια στιγμή, την κορυφαία τριάδα των αγορών εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, με βάση τον αριθμό επισκέψεων, συνθέτουν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βουλγαρία… 

Τα κύρια σημεία της μελέτης 

Τα κύρια σημεία της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο “Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Α’ Μέρος – Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια 2023” έχουν, σύμφωνα με το Money-tourism, ως εξής: 

Η αύξηση επισκέψεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό το 2023 σε σχέση με το 2022 για το σύνολο της Ελλάδας δεν κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των περιφερειών, που παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, με αρκετές από τις μη ανεπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες να παρουσιάζουν μειώσεις.

Επισκέψεις 

Το 2023, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36.136 χιλ. επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση +15,2% σε σύγκριση με το 2022 που είχαν πραγματοποιηθεί 31.367 χιλ. επισκέψεις. 

Ο αριθμός των επισκέψεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επισκεπτών που το 2023 διαμορφώθηκε σε 32.735 χιλ. (+17,6% σε σχέση με το 2022), καθώς ένας επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα. 

Κατά μέσο όρο, ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας (που αντιστοιχεί σε μια άφιξη) επισκέφτηκε 1,10 περιφέρειες το 2023, ενώ το 2022 επισκεπτόταν 1,13 περιφέρειες. Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στους επισκέπτες από τις “long haul” αγορές, καθώς σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα τείνουν να επισκέπτονται σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών. Ενδεικτικά: Αυστραλία (1,76 επισκέψεις ανά επισκέπτη), ΗΠΑ (1,50) και Καναδάς (1,38). 

Η πλειοψηφία των περιφερειών παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +58,1% καταγράφηκε στην περιφέρεια Ηπείρου.

Στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων το 2023, ανέβηκε η Γερμανία με 5.027 χιλ. επισκέψεις, ενώ στη δεύτερη θέση υποχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Βουλγαρία, κερδίζοντας δύο θέσεις στον πίνακα κατάταξης και ακολούθησε η Ιταλία, κερδίζοντας επίσης δύο θέσεις στον πίνακα κατάταξης. Αντίθετα, δύο θέσεις στην κατάταξη υποχώρησαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ. 

Αύξηση 41,9% στην Κρήτη 

Οι διανυκτερεύσεις των ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 227.938 χιλ. το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση +5,1% σε σχέση με το 2022. Η πλειοψηφία των περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +35,9% καταγράφηκε στην περιφέρεια Ηπείρου.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 19.746 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση +14,4% σε σχέση με το 2022. Η πλειοψηφία των περιφερειών παρουσίασε αύξηση των εισπράξεων. 

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +41,9% καταγράφηκε στην περιφέρεια Κρήτης.
Η δαπάνη ανά επίσκεψη ανά περιφέρεια στις 13 περιφέρειες της χώρας το 2023 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 546 €, έναντι 550 € το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά -0,7%. 

Η μείωση αυτή, παρά την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά +8,9% (από 80 € σε 87 €), οφείλεται στη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής κατά -8,8% (από 6,9 σε 6,3 διανυκτερεύσεις) και μετατόπισης της ζήτησης προς περιφέρειες με χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, όπως η Αττική και η Ήπειρος (480 € και 193 € αντίστοιχα, έναντι 546 € για το σύνολο των περιφερειών).

Η αύξηση της δαπάνης διαφοροποιείται ανά περιφέρεια, με τέσσερις περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία) να παρουσιάζουν αύξηση, ενώ οι υπόλοιπες εννέα παρουσιάζουν μείωση. 

Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στους τρεις δείκτες μεταξύ των περιφερειών:

Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην περιφέρεια Κρήτης με 941 €, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2022, τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές κατά +31,5%/+225 €. Αντίθετα, στην περιφέρεια Ηπείρου καταγράφηκε η χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη, η οποία διαμορφώθηκε σε 193 €, καταγράφοντας μείωση -19,7%/-47 €. Μόλις πέντε περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία) παρουσιάζουν αύξηση, ενώ οι υπόλοιπες εννέα παρουσιάζουν μείωση. 

Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με 113 €, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές κατά +29,7%/+6 €. Αντίθετα, η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση με 47 € καταγράφηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας αύξηση +5,4%. Μόνο στις περιφέρειες Κρήτης (113 €) και Νοτίου Αιγαίου (105 €) η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ελλάδας (85 €), ενώ οι υπόλοιπες 10 κινήθηκαν κάτω του μέσου όρου.

Η υψηλότερη μέση διάρκεια παραμονής το 2023 καταγράφηκε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 9,8 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση -10,2%. Η χαμηλότερη μέση διάρκεια παραμονής ήταν 2,5 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, καταγράφοντας μείωση -14,0%. Η μέση διάρκεια παραμονής μόνο στις περιφέρειες Κρήτης και Ιονίων Νήσων παρουσίασε αύξηση. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button